пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

Вишкіл «Джура-Прикордонник» зібрав юних патріотів і їх наставників

Три сотні школярів із прикордонних областей України змагалися за першість у фіналі всеукраїнського вишколу «Джура-Прикордонник», який пройшов на Черкащині (м. Оршанець. Навчальний центр прикордонників). Учні пройшли 10-денну перевірку на витривалість, військову муштру та щоденні тренування. Такі змагання відбувалися в Україні вперше. Вишкіл був організований з метою популяризації гри «Джура» та з нагоди 100-річчя УНР. Загалом хлопці та дівчата пройшли випробування у 10-ти категоріях. Серед них стрільби, військова підготовка, спортивне орієнтування та домедична допомога.
Один з керівників всеукраїнського вишколу Анатолій Грива підкреслив, що гра «Джура-прикордонник» – частина великої виховної системи. Загалом вона триває рік і розпочинається ще восени шкільними відборами. Вона тренує в учасників відповідальність та силу духу. До того ж, тут виховують справжніх патріотів.
Приємно, що активну участь у патріотичному вишколі взяли вихованці Берестівського НВК Антон Красько та Галина Пінчук разом зі своїм наставником, вчителем інформатики, захисту Вітчизни, керівникам гуртка «Січ» Анатолієм Вабіщевичем.
Учасники цього патріотичного заходу поділилися з нами враженнями про дні, проведені на Черкащині.
Антон КРАСЬКО.
– Я дуже вдячний організаторам, які дали нам можливість відчути себе справжніми джурами, та своєму вчителю Вабіщевичу Анатолію Валентиновичу, який долучив нас до цього дійства. Це були незабутні десять днів, під час яких нас цілеспрямовано навчали мужності, сміливості, відваги. Цей вишкіл дав можливість познайомитись з цікавими людьми з безмежним інтелектом та відкрити для себе нові захоплення. Ми були у самому серці козаччини – Чигирині. Ті, хто побував в цьому місці, з захопленням розділятимуть наші враження, ба саме там знаходиться серце козацького духу. А Холодний Яр – серце воїнів УНР. Цікаво було ходити по стежках, що описані у книжці «Холодний яр»
Велике спасибі нашому отаману за мудрість, життєві поради та батьківські настанови і звісно за клятву джур. Він жодного разу не підвіщив голос, завжди посміхався. Напевно, саме такого спілкування не вистачає нашому поколінню, тому я залюбки ділюся своїми враженнями та захопленнями і хочу передати читачам все те, що відчув.
 Галина ПІНЧУК.
– Враження про вишкіл особливо теплі і щирі. Я познайомилася з багатьма чудовими людьми, відчула якою потрібною і важливою людям є робота прикордонника. Побувала в багатьох історичних місцях. Я дуже рада, що потрапила на вишкіл, бо ця патріотична атмосфера додає серцю любові до України і гордості за нашу державу. 
Анатолій ВАБІЩЕВИЧ.
Хочу подякувати організаторам вишколу та своїм вихованцям,   які взяли участь у вишколі – Галині Пінчук та Антону Краську, а також їх батькам за чудове виховання дітей. З приємністю і подякою хочу відзначити людей, які допомагали в підготовці учнів: начальника відділу прикордонної служби «Дубровиця» майора Мелашенка Павла Миколайовича, заступника начальника відділу прикордонної служби «Дубровиця» з персоналу майора Марійчука Олександра Миколайовича, начальника групи по роботі з іноземцями та адмін. впровадження ст. лейтенанта Кудирка Бориса Сергійовича. Також висловлюю вдячність вчителю фізики Берестівського НВК Віктору Васильовичу Клюйку, директору закладу Сергію Тимофійовичу Климчуку, батьківському комітету. Наша поїздка не відбулася б без допомоги всім відомого благодійника, який профінансував доїзд команди. Отож сердечне спасибі від усіх нас шанованому М’ялику Віктору Ничипоровичу.
Ще у Оршанці я написав пісню, яку на заключному концерті було прийнято як гімн «Джура-прикордонник». Мабуть, атмосфера, у якій опинились, була особлива, чи вплинув Холодний Яр, чи могила та музей Шевченка, а може, Чигирин чи просто теплі дружні стосунки між учасниками – не знаю. Ніхто не бачив дітей, які б сперечалися, бачили лише мужніх, шляхетних і відважних джур. Особисто я прочитав усім свої власні вірші та пісні, чого раніше не робив.
Добре було б такий вишкіл провести у нашому районі, адже нормативна база є, програма національно-патріотичного виховання є, лишається лише вписати захід у програму, створити громадський штаб по проведенню гри, куди б увійшли: адміністрація району, прикордонники та громадські організації і активісти. І звісно залучити кошти.
Надіюся, що мої пропозиції почують і наступного року гра-вишкіл буде проведена на Дубровиччині.

Ось такі враження і емоції залишилися в учасників патріотичного вишколу. Завдяки цьому патріотичному заходу літо-2017 буде для них незабутнім. Приємно, що любов до рідної землі прищеплюється нашим школярам і таким чудовим способом. Знаємо, що Берестівський НВК потужно працює у плані патріотичного виховання, отож і надалі зичимо школярам і вчителям з цього села нових чудових вражень і емоцій.
А як ви провели літо, що особливого чули і бачили? Розкажіть. Ми з радістю поділимося цікавинками з нашими читачами

Немає коментарів:

Дописати коментар