четвер, 28 вересня 2017 р.

Медики вимагають змін
19 вересня пройшла попереджувальна Всеукраїнська акція протесту Професійної спілки працівників охорони здоров’я. У заході спільно з багатотисячною медичною спільнотою з усіх регіонів України солідарно взяли участь представники членських організацій ФПУ. Як розповів голова профспілки медичних працівників КЗ ОЗ «Дубровицька ЦРЛ» Михайло Ромець, участь в попереджувальній акції взяли й представники нашого району: керівник профспілкової організації Дубровицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Власюк, лікарі поліклінічного відділення КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» Наталія Мединська,Оксана Золотаревич, медична сестра Вікторія Віднічук. до Києва спільно з медиками області добиралися з Рівного двома автобусами.
На даний час у нашому районі закриті борги по заробітній платі медпрацівникам, однак серпнева зарплата погашена за рахунок вересневої субвенції. Отож фактично автоматично знову постає питання недофінансування медицини у районі, як в цілому по всій Україні. Михайло Ромець зазначив:
– У медицині діє своєрідна зрівнялівка в оплаті праці. Зараз молодша медична сестра (некваліфікована праця), медична сестра і лікар-інтерн мають однаковий посадовий оклад. Навіть після проходження інтернатури лікарю кілька років платять так само як некваліфікованому спеціалісту. Звичайно, дуже болюче питання вчасної оплати нашої праці. Проблемні питання у сфері на Дуброввиччині (а вони тотожні з проблемами медиків всієї України) ми обговорювали не раз на профспілкових зборах, зверталися з проханням підтримки щодо врегулювання таких «болючих» моментів  до нашого народного депутата Василя Яніцького, обласних депутатів Віталія Суховича, Геннадія Шевченка, Миколи Лобчука. Наші звернення в депутатів поза увагою не залишалися. Василь Петрович озвучував проблеми фінансування дубровицької  медицини з трибуни Верховної Ради. Відповідно зверталися обласні депутати й до голови ОДА Олексія Муляренка. Але в результаті приходили листи зі столиці й області  на ім’я головного лікаря з вимогою пояснити ситуацію і вжити заходів на місці, от так і все закінчувалося. Отож участь у акції протесту наших земляків – це  наш голос щодо тої несправедливої ситуації, яка склалася з фінансуванням галузі. Окрім того, є ще й такий нюанс: МОЗ відмінило наказ №33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я». Ніби й дано право вибору: кожна лікарня та обласне управління охорони здоров’я самі визначають, яких лікарів і скільки потребує громада. Скасування примірних штатних нормативів для багатьох керівників закладів охорони здоров’я було, немов грім посеред ясного неба. Адже одразу виникають запитання: а як надалі діяти? Як формувати штат працівників? Яку назву посад зазначати у штатному розписі? Це також проблемний момент. Отож медики згуртувалися, щоб зрушити з місця багато важливих питань у сфері медицини.
 Учасники мітингу перед Верховною Радою відзначили, що галузь охорони здоров’я упродовж років перебуває в кризовому стані через тривале та значне недофінансування (у середньому 40-60% від потреби та в межах до 3 % від ВВП). Медицина продовжує посідати передостаннє місце серед галузей економіки за рівнем заробітної плати працівників, відстаючи від промисловості в 1,42; освіти – 1,33; культури – 1,05 раза.З 1 січня 2017 року зарплата лікаря-початківця зрівнялася із заробітною платою некваліфікованого працівника і складає 3200 грн.
Відсутність мотивації в оплаті праці та неналежні умови праці спонукають до масштабного відтоку як висококваліфікованого персоналу, так і молодих спеціалістів до приватних структур та виїзду за кордон. (Приблизно 7 тис. лікарів щороку покидають країну).На сьогодні дефіцит лікарів складає - 39 тис. осіб; середнього медичного персоналу – 21 тис. осіб; працівників пенсійного віку в галузі налічується понад 40%.
Також учасники акції були одностайні в тому, що система охорони здоров’я в Україні потребує реформи! Але ця реформа провинна бути професійною, системною та економічно обґрунтованою! Всі новації повинні здійснюватись для покращення соціального становища медичного працівника та захищати права пацієнта!
На завершення Голова Профспілки Вікторія Коваль подякувала всім спілчанам за активність та поінформувала учасників акції про зустріч профспілкової делегації з Віце-прем’єр-міністром Павлом Розенком в Кабінеті Міністрів, у ході якої представнику Уряду було передано вимоги профспілки, які підтримали своїми підписами понад 100000 спілчан.
У свою чергу Уряд взяв на себе зобов’язання погасити до 1 жовтня всю заборгованість по зарплаті та протягом місяця спрямувати кошти на покриття дефіциту на медичну субвенцію.
«Якщо у місячний термін Уряд не виконає своїх обіцянок, ми знову вийдемо на акцію протесту. І вона буде ще більш багаточисельною та рішучою»,- підкреслила Вікторія Коваль.
Додамо, що  учасники акції були обурені тим, що виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун, знаючи про акцію протесту, від’їхала до Швейцарії. А її заступник відбув на відпочинок до Туреччини.
Любов Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар