пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ДИФТЕРІЯ І ПРАВЕЦЬ

Правець – інфекційне захворювання, що викликається бактерією Clostridium tetani, з гострим характером перебігу і переважним ураженням нервової системи. Потрапляючи в рану, правцева паличка виділяє нейротоксин – тетаноспазмін. Токсин блокує нейромедіатори в центральній нервовій системі і викликає судоми. Шляхи проникнення в організм: під час та після пологів, після опіків, в результаті травм, навіть незначних, новонароджених через пупкову ранку.
Характерні прояви правця: у місці проникнення збудника може виникнути посмикування м’язів. Пізніше з’являється тризм (судомні скорочення жувальних м’язів), на обличчі з’являється сардонічна посмішка (судоми мімічних м’язів), виникає порушення дихання і ковтання.
Важкими ускладненнями правця з високою імовірністю летального кінця є асфікція (внаслідок спазму дихальних м’язів, голосової щілини і діафрагми), параліч серцевого м’яза.
Смертність від правця складає 70% в залежності від віку, лікування, загального стану хворого.
Профілактика правця здійснюється в трьох напрямках: 1 – профілактика травм і санітарно-освітня робота; 2 – специфічна профілактика полягає в плановій поетапній вакцинації дітей вакциною АКДП і подальшими ревакцинаціями дорослих кожні 10 років правцем анатоксином. Правцевий анатоксин – це знешкоджений токсин, у відповідь на введення якого організм виробляє захисні антитоксини. Ревакцинація необхідна для вироблення нейтралізуючих антитіл до токсину. Ефективність і дієвість протиправних вакцин сягає 100%; 3 – екстрена профілактика (проводиться щепленим і не щепленим) – це введення протиправцевої сироватки або імуноглобіну при пораненнях і травмах, опіках і обмороженнях ІІ-ІV ст., укусах тварин, пологах і абортах поза медичними установами.
Дифтерія – небезпечне інфекційне захворювання, збудником є Corynebacterium diphtheria. Хвороба розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. Джерелом інфекції може бути або хвора людина, або носій дифтерійної палички. До симптомів дифтерії відносяться загальна слабкість, підвищення температури тіла до 38 градусів, біль у горлі. На початковій стадії хвороби симптоми дифтерії нагадують симптоми ГРВІ, але через 1-2 дні на мигдаликах з’являється характерний сірий наліт. Найбільшу небезпеку являє собою дифтерійний екзотоксин. Токсин з великою швидкістю проникає в кров, уражає  нирки, серце, нервові закінчення. Саме токсин викликає небезпечні ускладнення захворювання: міокардит, дистрофічні ураження нирок, інфекційно-токсичний шок. Важкість захворювання визначається саме ускладненнями, які можуть призвести до смерті. Близько 10% захворювань на дифтерію закінчується летальним результатом. Найбільш ефективний спосіб профілактики дифтерії – імунізація дифтерійним анатоксином. Анатоксин – це знешкоджений токсин, який здатний сприяти виділенню антитіл в організмі. Він входить до складу АДП-М-вакцини.
До складу АДП-М-вакцини входить очищений дифтерійний анатоксин та очищений правцевий анатоксин. Для дорослих необхідно проводити ревактивацію АДП-М-вакцини кожні 10 років. Вакцина вводиться внутрім’язево. Після введення вакцини можуть виникнути легкі місцеві реакції. Протипоказано проводити вакцинацію пацієнтам, у яких була важка реакція на попереднє введення вакцини та онкохворим. Під час гострого захворювання або загострення хронічних захворювань імунізація повинна бути відкладена.
Протягом останніх декількох років вакцина АДП-М для ревакцинації дорослих була відсутня. На даний момент АДП-М-вакцина є в наявності. Вакцинація проводиться згідно з календарем щеплень. Перед проведенням вакцинації необхідно звернутися до сімейного лікаря. Потрібно пам’ятати, що навіть незначна рана може призвести до великого лиха. А введення вакцини АДП-М збереже ваше життя.

Галина ЛЮЛЮК, сімейний лікар.

Немає коментарів:

Дописати коментар