пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Ціна на картоплю радує покупців, але засмучує продавців

Цьогорічна аномальна спека внесла значні корективи у плани аграріїв. Зокрема, вплинула і на врожай другого хліба – картоплі. Як з’ясувала в результаті опитування одноосібників, бараболя вродила вельми нерівномірно. На високих полях селяни збирають дуже дрібну картоплю. Бульб нав’язалося чимало, проте через посуху вони не розвинулися. Зате там, де городи розташовані низько, мають дуже гарний врожай. Отож,будемо з картоплею, бо як ми, українці, без неї? Як каже статистика,  виробництво картоплі зросло майже на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року по всій Україні. І цей рік може стати рекордним, причому не стільки за рахунок розширення площ під бульбу, скільки завдяки збільшенню урожайності.
Добре це для селян чи погано, важко сказати. Бо гарний урожай (що логічно) зменшує ціну. Середня ж ціна картоплі у селян коливається близько 3 грн., на ринку у Дубровиці її продають чомусь аж по 5 грн. Ближче до середини осені, коли збирання врожаю картоплі закінчиться, ціна на неї може ще трохи впасти. І аграріїв це не радує. Адже собівартість вирощення другого хліба стрімко збільшується через вартість пального, добрив, препаратів захисту.
І якщо 20-кілограмову сітку картоплі господар (а саме господарствами населення одержано понад 99% загального обсягу виробництва картоплі) змушений віддавати за 50 грн. – це для нього не заробіток. Зате доступністю другого хліба тішаться містяни – за неймовірної ціни на гречку та разів у п’ять дорожчими, ніж картопля, макаронами питання про вибір гарніру на зиму для більшості родин вже вирішено. І якщо раніше середня сім’я з чотирьох чоловік заготовляла близько 200 кілограмів картоплі, то нині, кажуть продавці, беруть ще більше, розуміючи, що ні крупи, на макаронні вироби дешевшати не будуть. Чим нижче падає рівень життя наших земляків, тим більше вони споживають картоплі. В Україні цього року значно впало виробництво м’яса великої рогатої худоби, на третину – продуктів, що містять молоко, на чверть – м’яса свиней. Чим заміщають ці продукти українці, здогадатися неважко. Картоплею. А ще хлібом, макаронами (випуск потрібного борошна зріс на третину).
Тішить лише те, що вродила цьогоріч не лише картопля, харчову цінність якої дієтологи ставлять не дуже високо. Непогано вродили й овочі. Офіційна статистика каже, що виробництво овочів відкритого ґрунту збільшилося у півтора рази – переважно за рахунок збільшення площ посівів, хоча урожайність теж трохи виросла. Капусту ще масово жителі району  не закуповують. А от цибулю  заготовляти саме час, бо коли почнуться дощі, вона втратить свою якість і буде швидко псуватися. Активно купують господині й помідори. Дешевшими томати вже не  будуть. Так само, як і болгарський перець.Тож взимку будемо часто варити борщ, із задоволенням їсти солянки, консервовані овочеві салати та квашену капусту.  Але без картоплі – аж ніяк…
Петро Григорович, мій давній знайомий, який мешкає неподалік від райцентру, привіз у Дубровицю продати свою вирощену продукцію. Вже кілька років поспіль забезпечує «другим хлібом» знайомих у місті. Цього року продавав бульбу по 2 грн. 50 коп. за кілограм. Гарна, відбірна, смачна і без хімікатів. Саме так каже про бараболі господар. Пані Марія (покупець) теж нахвалює картоплю Петра Григоровича: «Як треба, то й ви купуйте, не пожалкуєте…».
– Досить дешево продаєте, – розмірковую вже пізніше, з селянином наодинці. – Затрати, мабуть, перевищили її ціну…
– Ой, доню, – звертається до мене Петро Григорович, –- хто ж порахує її справжню вартість, цієї бульби? От хіба ж хтось знає точне мірило нашої селянської праці? Тримаєш коня,щоб город обробити. А для коня скільки треба? А тих жуків американських потруїти лишень? Є город біля хати досить великий. Садимо з дружиною, бо сором у селі, щоб земля бур’янами вкрилася. Син дзвонить з Луцька і все на нас покрикує: «Треба вам стільки того городу обробляти? Поживіть на старості спокійно, побережіть себе». А яке ж побережіть, як дав Бог здоров’я, то не треба сидіти, склавши руки, не так ми виховані. Та й внучка навчається на платному, то син погнівається, а копійку, як допомагаємо, то бере, не відмовляється. От маю покупців, продав, і душа спокійна, і їм добре, і мені приємно. Хай смакують люди і мене добрим словом згадують. Щось не видно цього року перекупщиків на картоплю, добре, як обмінювали її на олію. Але, мабуть, щось з ціною на олію неясно, раз не їдуть.
Скільки ж затрачають на закуплю картоплі сім’ї, яке не обробляють городи?Якщо припустити, що середньостатистична людина з’їдає 0.5 кг картоплі на добу, то за рік вона споживає максимум 180 кг. Якщо врахувати, що в селах можна придбати надлишки цієї картоплі за ціною 2-3 грн. за кіло, то річне споживання картоплі людиною оцінюється в 360-540 грн. (30-42 грн. на місяць). Не так вже й дорого для працюючих людей, які не мають власної техніки чи коня. Адже якщо наймати для обробітку землі транспорт, порахувати отрутохімікати та добриво, то дуже сумнівна вигода вирощування бульби. Її простіше купити – на ваш смак, на ваш вибір, поторгуватися теж можна.
До речі, українці займають третє місце в світі по поїданню картоплі в рік на одного мешканця, поступаючись Бєларусі і Киргистану. Якщо наші сусіди  вживають в середньому 181 кг картоплі в рік на одного жителя країни, то ми – 136. Щоправда, Петро Григорович, мій співрозмовник, статистики цієї не знає, іншу істину до мене доносить:
– Ну як в домі без картоплі?! Проснулися чоловік і діти, а господиня на стіл її – чи варену, чи смажену, от це сніданок. А то лінуються дітям зранку гаряче приготувати, спить молодь тепер довго. Ми на картоплі виросли й діти наші, це після хліба – найголовніша страва.
З цим я цілком погоджуюся, бо найбільшим делікатесом свого дитинства завжди вважала печену у вогні картоплю в мундирах…
Любов Клімчук.

До речі. Британські дієтологи зробили «гучну» заяву про користь картоплі. Фахівці прийшли до висновку, що в її картоплинах міститься набагато більше важливих і необхідних організму компонентів, ніж у багатьох овочах, а також у фруктах і горіхах.
Дослідження двох фахівців, Сиана Портера і Сігрід Гібсона, показало, що картопля насичена таким елементом, як селен. При цьому вчені з’ясували, що в одній картоплині вміст селену значно переважує рівень цього нутрієнта в горіхах і насінні, а за кількістю клітковини картопля відчутно перевершує банани. Крім того, картопля володіє ще однією перевагою перед іншими, більш дорогими продуктами, — вона багата вітаміном С. За словами дієтологів, за кількістю «вітаміну номер один » картопля випереджає авокадо майже в три рази.
Медики вважають, що включаючи картоплю в свій щоденний раціон харчування, можна поповнювати організм справжнім вітамінним комплексом, тому що скромна на вигляд картопля містить цілий асортимент необхідних для здоров’я мікроелементів. Згідно з результатами ранніх досліджень, картопля є відмінною профілактикою раку молочної залози, а також надає позитивний ефект у складі комплексного лікування онкологічного захворювання на ранній стадії.
Дієтологи Портер і Гібсон рекомендують людям, які хочуть привести в норму тиск, вживати відварну картоплю двічі на день. Якщо боїтеся зайвих сантиметрів на талії — їжте картоплю без соусів і іншого калорійного супроводу. «Щоденне вживання картоплі в певних кількостях не призводить до збільшення ваги і сприяє нормалізації кров’яного тиску», — стверджують британські лікарі.


Немає коментарів:

Дописати коментар