четвер, 1 вересня 2016 р.

У пляжний волейбол грали аж до заходу сонця
19 серпня у Дубровиці на спортивному майданчику біля мосту пройшов турнір з пляжного волейболу (відкрита першість міста), приурочений Дню незалежності України. У ньому взяли участь 15 команд з Дубровиці, Сарн, Зарічненського району. Змагання тривали протягом всього дня – з 11 до 21 години. Отож і гравці, і судді змагань цього спекотного дня продемонстрували стійкість, витривалість і любов до цього виду спорту. В урочистому відкритті змагань взяли участь міський голова Богдан Микульський, заступник голови районної ради Олександр Задорожний, начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк. Всі бажали спортсменам результативної гри та щиро вітали їх зі святом Преображення Господнього. Тренерами змагань були Микола Голяка, Олег Зіневич та Анатолій Кричильський з Сарн. Організаторами виступили Дубровицька міська рада та Дубровицький завод будівельних матеріалів (директор Микола Голяка).


Лунав державний гімн України і біля спортивної площадки гордо замайорів жовто-синій стяг. А далі – захоплююча гра, яка принесла насолоду глядачам і, безсумнівно, внутрішнє задоволення гравцям.
З приємністю ми поспілкувалися з учасниками змагань. Ось що розповіла волейболістка Мирослава Войтюк.
Я народилася в Бережниці. Зараз живу і працюю у Кузнецовську на РАЄС. Люблю спорт взагалі і волейбол зокрема. Виступаю за команду нашої станції як на всеукраїнському, так і міжнародних рівнях. Сьогодні взяла спеціально відгул на роботі, щоб взяти участь у цьому турнірі. До Бережниці (там живуть мої батьки) приїхала велосипедом, це приблизно три години в дорозі. Під час поїздки спілкувалася з молоддю, хлопці цікавилася моїм дороговартісним транспортним засобом. Велосипед коштує 17 тисяч грн. Заохочувала хлопців до здорового способу життя. Приємно вразила спортивні поля у вас на пляжі. Все тут облаштовано зі смаком та розумом, якісний пісок завезено. Я навіть сфотографула їх, щоб показати вдома рівень пляжних спортивних майданчиків. У мене спортивна сім’я, донька займається художньою гімнастикою, син плаванням. Шкода лише, що зараз у Кузнецовську спортивні зали, які належали РАЕС, платні. За дві години тренувань викласти треба 360 гривень. Скажу з досвіду, що для розвитку будь-якого виду спорту потрібні ентузіасти і підтримка з боку влади, спонсорів. Дуже добре, що є у вашому районі такі небайдужі до спорту люди, як Микола Адамович Голяка, який виступає організатором багатьох спортивних заходів. Приємно, що міська рада всіляко підтримує зараз його ініціативи. Вітаю щиро всіх жителів Дубровиччини з Днем незалежності України і бажаю миру, здоров’я, здорового способу життя, який додає впевненості і гармонії.
Додамо, що змагання з пляжного волейболу проводяться у нашому районі другий рік поспіль. Як підкреслив Микола Голяка, приємно, що цього року у райцентрі так чудово облаштовано пляж, й взагалі міська влада підтримує розвиток спортивного життя міста. У наступному році є бажання провести у нас змагання з пляжного волейболу обласного рівня.
Результати змагань: 1 місце – «Олімп» (Сарни), 2 – Бродниця (Зарічне), 3 – «Юність» (Залужжя), 4 – «Дизель» (Дубровиця). Кращі гравці: Ірина Мазур, Ігор Полюхович, Святослав Цицюра, Володимир Лясковець. 

Довідково: Пляжний волейбол (біч-волей) — популярний вид спорту, гра над розділеною високою сіткою на піщаному майданчику, в якому дві команди, що знаходяться по різні сторони сітки перекидають через неї м’яч, як правило, руками з метою приземлити його на чужій половині і не допустити падіння м’яча на своїй половині майданчика. Пляжний волейбол розвинувся як самостійний вид спорту з класичного волейболу. Між двома видами спорту існує багато спільного, але є і істотні відмінності в правилах і техніці гри.
Пляжний волейбол, окрім традиційних для волейболістів стрибучості, хорошої реакції, сили, відчуття м’яча, вимагає особливої атлетичності (у грі на піску спортсменам доводиться частіше здійснювати стрибки і ривки) і витривалості (матчі, в яких заміна гравців в командах правилами не передбачені, часто проходять в умовах високої температури, при яскравому сонці або при дощі і сильному вітрі, до того ж звичайною практикою є проведення однією командою декількох ігор в день). Важливою якістю для гравців є універсальність, адже команда в пляжному волейболі складається всього з двох гравців. Гравці не розділені за амплуа і розміщуються на майданчику вільно. Проте зараз в багатьох командах можна виділити високого блокувальника і менш високого, але рухливішого захисника (догравача), звільненого від роботи на блоці.
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар