пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

«Даруйте  квіти  з  любов’ю»
Кому як не українцям ставати законодавцями флористичної моди. Адже маємо вікові традиції плетіння вінків, прикрашання помешкань на «Зелені свята», оздоблення квітковими візерунками вишиванок. Окрім цього, до теми згадується історія про хату хохла, котру ще в університеті почула від головного редактора «Дня» Лариси Івшиної. Якось українські журналісти, блукаючи російською глибинкою, запитали у місцевого жителя, де знаходиться потрібна їм адреса. Він не довго думаючи, окреслив шлях: «ідіть прямо, а за хатою хохла поверніть». При цьому запевнив, що дім нашого земляка не залишиться непоміченим. І справді, пройшовши повз сірі будинки із пустими обійстями, колеги натрапили на охайну хатину, рясно засаджену квітами. Що вже говорити про наших місцевих господинь.


Звісно нині обряди дещо осучаснились, більше того переросли у професійну діяльність – фітодизайн. Секретами цього фаху поділилась дубровицький флорист Анна Єрмоленко.
Дівчина народилась на Сумщині, втім до нашого міста привело кохання. А ще тут здійснилося її давнє бажання. «Завжди хотіла пов’язати життя з чимось красивим. А що може бути прекрасніше за квіти. Флористикою почала займатися, працюючи в Києві. Створювала живу оздобу для весільних церемоній. В Дубровиці мені запропонували роботу в квітковій крамниці, де можна в повній мірі розвити свій потенціал, реалізувати ідеї. А їх вдосталь. За освітою я дизайнер інтер’єру, тому маю  знання про основи композиції. Хоча фітодизайн – сфера, найбільш піддатлива імпровізації.  Втім хотілося б отримати ще й відповідну спеціальність».
Аби стати справжнім флористом, вважає Анна, треба володіти природним талантом, багатою уявою та внутрішнім відчуттям стилю. Але не менш важливими в цій справі є скрупульозність та терпіння. «З боку здається, що працювати з квітами дуже просто. Мовляв, робота з красою та в красі. Насправді ж за розкішним готовим букетом ховається щоденний кропіткий догляд за рослинами. А ще флористика – це суцільні дрібниці. Потрібно знати, які квіти між собою «дружать», а які навпаки. Наприклад, троянду і лілію  в одній вазі не слід ставити, бо швидко зів’януть. Дуже примхливими «одноосібниками» є також нарциси, хризантеми, гвоздики та конвалії. А ось альстромерію можна поєднувати з будь-чим».
Багато нюансів і в створенні композиції для тої чи іншої людини. Їх зазвичай диктує етикет. Так, згідно з ним чоловічий букет завжди строгий, як правило, однотонний, з довгими стеблами, ні в якому разі не округлий. Тут недоречні барвистість та різноквіття. Якщо адресат має лідерські якості, їх можна підкреслити однією квіткою, яка виділятиметься серед інших – наприклад, стреліцією чи гладіолусом. Зрозуміло, що «чоловічий» букет має включати мінімум фурнітури – жодних блискіток та намистинок.
Щодо прекрасної статі, то існує правило: чим молодша жінка, тим колір квітів повинен бути менш насиченим, а бутон — більш закритим. Далі все залежить від стосунків дарувальника та одержувачки. Якщо люди близькі, то гама кольорів та різноманітність рослин може бути строкатішою. У такому букеті будуть доречні фурнітура, волани, прикраси. Якщо ж, скажімо, чоловік вітає колегу і між ними суто ділові відносини, то квіти краще взяти одного виду, аби композиція виглядала строго.
Анна додає, що базові канони безперечно треба знати, але на практиці всі різні, тому й підхід до кожного індивідуальний. «Кажуть, що не годиться дарувати юній леді велитенські червоні трояни, а старшій жінці – кишенькові букетики. Втім, якщо людина все життя любила конвалії, то її може не вразити 101 троянда, і навпаки. Для мене головний закон – букет має приносити максимум задоволення та радості. Відтак завжди цікавлюсь у покупців, кому вони даруватимуть квіти, якого віку людина, які квіти та кольори любить, якими рисами характеру володіє. До прикладу, для спокійних і скромних дівчат краще обирати пастельні, ніжні кольори квітів, для темпераментних – яскраві, для екстравагантних – яскраві кольори, поєднані з ніжними».
Також флористу треба завжди тримати руку на пульсі квіткових модних тенденцій. «В цьому році фітодизайнери відходять від класики та стандартних поєднань. Натомість надають перевагу простішим квітам, які можна зібрати в саду. Тож чим більший букет, чим він розмаїтіший, тим актуальніший. І головне, що це людям також подобається. Ось заходив до мене хлопець і ми разом зібрали композицію з непримітних (в порівнянні з трояндою) квітів, які по-особливому «заграли» разом», - розповідає дівчина. 
Наостанок Анна поділилася хитрощами, які продовжать «життя» букету. «Найкраще його розмістити в прохолодному місті, але не на протязі. Обов’язково подалі від опалювальної техніки та прямих сонячних променів. Попередньо зірвати зі стебла все зайве листя та зробити косий зріз. Варто змінювати воду у вазі щодня. Нарциси, конвалії та гвоздики бажано поміщати в теплу воду. А от тюльпани краще зберігатимуться в крижаній.
Більшість квітів довше простояють, якщо у вазу додати таблетку активованого вугілля. Якщо говорити оремо про кожну, то троянди, наприклад, люблять аспірин (1/2 таблетки на літр води). Для гвоздик, жоржин та хризантем найкращим консервантом є цукор (1-2 чайні ложки), для нарцисів – сіль, а до ірисів у воду потрібно кинути шматок мідного дроту. У вазу до гербер та орхідей варто дадати цукор (2 чайні ложки на літр) та трохи спирту. Взагалі, якщо потрібно, щоб бутони швидше розпустились, рятівником стане нашатирний спирт.
Ще одна універсальна порада: коли рослина в’яне, спробуйте кінець стебла опустити в гарячу, потім різко в холодну воду і підрізати його. А ще даруйте квіти з любов’ю. Завдяки вашому позитивному посилу вони милуватимуть око значно більше часу».

Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар