пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

ОЗДОРОВЛЕННЯ МАЛЕНЬКИХ «ЧОРНОБИЛЬЦІВ» ОРГАНІЗОВУЮТЬ БЛАГОДІЙНИКИ
Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стала однією з найбільших катастроф в історії людства. Так чи інакше вона вплинула на долі мільйонів людей. У багатьох регіонах країни виникли нові соціально-економічні умови, що спричинили кардинальні зміни життя. Частина території взагалі було оголошено так званою «мертвою зоною», де було заборонено проживання людей. Всю Україну визнали зоною екологічного лиха.
Після Чорнобильської катастрофи в колишньому Радянському Союзі, а згодом на теренах незалежних держав України, Росії, Білорусі прийняли низку законодавчих актів і документів, що передбачали ряд пільг та компенсацій за завдану мирним атомом шкоду. Кількість цих документів зростала пропорційно тому, як виникають нові соціально-економічні, політичні, екологічні й інші проблеми. Адже постраждали не лише території та їх населення, кардинально змінився сам уклад  його життя. Значної шкоди завдано не тільки здоров’ю багатьох поколінь українців. На уражених територіях почало згортатися виробництво, занепала соціальна сфера, багато людей залишилися поза межею бідності.
Розуміючи глобальність катастрофи, вся світова громадськість об’єднала зусилля для подолання наслідків Чорнобиля. Міжнародна допомога надавалася за двома основними (гуманітарним і технічним) напрямами:  постачання медичного устаткування; постачання медикаментів жителям забруднених територій; оздоровлення дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи; вивчення медичних і екологічних наслідків; надання допомоги в переході до ринкової економіки.
Проте основним гарантом для потерпілих виступала держава, передбачаючи з року в рік в Державному бюджеті значні кошти на «чорнобильські» видатки.
Та з часом на проблеми Чорнобиля нашаровувалися інші, тож соціальний захист потерпілого від наслідків аварії населення відходив на задній план, а «чорнобильські» пільги з кожним роком скорочувалися. Найдовше  протягнулося оздоровлення дітей.
Однак з минулого року згорнулося й воно. Хоча захворювання серед маленьких поліщуків, навпаки, почастішали. Зараз, за словами лікарів, у нас практично немає жодної абсолютно здорової дитини. Радіація, накопичена в організмі батьків, ніби міна сповільненої дії, що може вибухнути вже в організмі потомства – за твердженнями «радіаційних» медиків з часом патології проектуватимуться в людському організмі з геометричною прогресією. Одним з дієвих методів їх попередження є рання діагностика й профілактика. Оте славнозвісне оздоровлення в «чистій» зоні й споживання «чистих» продуктів з радіопротекторною дією, на яке зараз у воюючої України вкрай бракує коштів. Згорнуло донорську допомогу й зарубіжжя. Нині в Україні – нова болюча рана, куди й прикута основна увага світової громадськості.
Тому батьки особливо вдячні тим благодійникам, що не забули про маленьких «чорнобильців» й організовують їх оздоровлення власним коштом. До таких належить й народний депутат Олександр Абдуллін. Ще будучи мажоритарником по нашому округу, він розгорнув масштабну програму з оздоровлення діток – не відступився від цього Олександр Рафкатович й зараз. Вже багато років поспіль групи  малят з нашого району за його сприяння систематично по декілька заїздів на рік проходять обстеження та лікування в Пущі Водиці на базі однієї з найкращих оздоровниць. Нещодавно ми поцікавилися у керівників з числа мам маленьких «чорнобильців» доцільністю та якістю такого оздоровлення:
Ірина Миколаївна Денищич з Переброд, була керівником збірної групи дітей сіл Будимля, Переброди, Миляч, Лугове, Колки, Бережниця у серпні: Я вже вдруге була з групою дітей Пущі Водиці. Дуже задоволені й умовами перебування, а особливо якістю медичного обслуговування. Усі дітки пройшли повне УЗД-обстеження органів черевної порожнини, щитовидної залози, лабораторно-клінічні обстеження, побували на оглядах у висококваліфікованих  профільних лікарів. Усе це безкоштовно, без черг та нервів. При потребі – призначалося повне лікування та різні профілактичні процедури. Ніхто в нас за це не взяв ні копійки. Так сталося, що в нашій групі у хлопчика виявили виразку шлунка. Лікарі зв’язалися з батьками й самі узгодили з ними програму лікування. Не довелося ні бігати по аптеках, шукаючи дороговартісні ліки, ні «віддячувати» за них персоналу.
А яке калорійне та збалансоване харчування в санаторії. Годували наших діток п’ять разів на день, смачною й поживною їжею, завжди на столі були м’ясо чи риба, фрукти та овочі, солодощі, йогурти, соки. Не кожна сім’я навіть середнього достатку здатна забезпечити таке меню своїм діткам.
Окрім лікування, подбали в оздоровниці й про дозвілля малюків. Вихователі проводили з ними різноманітні конкурси-розваги, організовувалися екскурсії, спортивні змагання. Наші старші дітки навіть побували на військовому параді на День Незалежності у Києві, були в ближньому від Порошенка секторі, отримали масу незабутніх вражень, згадували про цю подію до кінця терміну відпочинку.
Нам в Пущі Водиці сподобалося все, навіть погода видалася пречудова, зуміли й погуляти, й пролікуватися, й подивитися, як живуть в інших регіонах України. Коли прощалися, навіть не хотілося їхати назад, й персонал гостинно запрошував приїжджати наступного року. Дякуємо цим чуйним гарним людям за ту турботу про наших маленьких поліщуків. Величезне «спасибі» народному депутату Олександру Абдулліну – людині, що залишила про себе в районі гарний слід. Він один з небагатьох політиків, хто не гребує простою людиною й по можливості допомагаю кожному, хто про це в нього просить. Вдячні ми й його помічникам в нашому районі, що безпосередньо займаються оздоровленням дітей – Г.Р. Гарполюк, Р.М. Мосійчук, міському голові Б.М. Микульському.
За нинішніх обставин багато з нас не  спроможні кудись вивезти поза межі району своїх діток на оздоровлення, а вартість медичного обстеження та лікування відчутно б’є по кишені. Тому така турбота дуже й дуже своєчасна.
Надія Валеріївна Олексієвець з Колок, зараз супроводжує групу діток: Звичайно, дуже й дуже своєчасне організовуване Олександром Абдулліним оздоровлення для поліських діток. У школах же його вже не організовують, нема путівок матері та дитини й управлінні соціального захисту. А між тим мало серед наших малюків здоровеньких. Я особисто привезла двох козачат поправити здоров’я. Стільки всяких недуг нашукали, що в тисячі гривень лікування не ввібрав би. Але всі медикаменти видають безкоштовно, такі дороговартісні обстеження пройшли на місці, навіть не віриться, що це ще можливо в наш час. Хоча сам санаторій старенький. Але оснащення та лікарі – найкращі. А нам же важливо – не нові меблі, а саме хороше й кваліфіковане лікування.
Юлія Шах, десятикласниця з Миляч, яка в числі інших відпочиваючих побувала на параді Незалежності у Києві: Мені в санаторії сподобалося геть все. Було багато нового, незвичного та цікавого. Мені, наприклад, призначали бджоло-терапію, про яку раніше навіть ніколи не чула. Проте, звичайно, найбільші враження справив парад Незалежності. Супровожували нас до Києва волонтери, які подбали, щоб нас, дітей, розмістили в хорошій зоні, й ми могли сповна насолодитися дійстом, що проходило на Майдані. Я й справді бачила весь парад на віддалі протягнутої руки. Здається, можна було навіть торкнутися техніки, що проїждала по вулиці. А після того була цікава пізнавальна екскурсія по визначних місцях столиці – були в Києво-Печерській лаврі, Софіївському соборі тощо. Я вперше приїхала до столиці. Маса відкриттів й щире захоплення супроводжували мене всюди. Хотілося б, звичайно, побувати на такому оздоровленні й ще раз. Дуже вдячна тим людям, які його організовують, за найкраще літо в моєму житті.
Яна Хрисанфова, студентка.


Немає коментарів:

Дописати коментар