четвер, 1 вересня 2016 р.

Увага  Африканська  чума  свиней

Управління Держпродспоживслужби в районі повідомляє, що 19.08.2016 року при лабораторному дослідженні в ДНДІЛВСЕ м. Київ патматеріалу від поросяти, яке загинуло в господарстві громадянки з с. Вербівка, становлено діагноз «африканська чума свиней». В цей же день було проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА, на якому затверджено план заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней в районі, визначено виконавців та терміни виконання цих заходів.

Протягом 20-21 серпня 2016 року в с. Вербівка при виїзді з населеного пункту встановлено карантинний ветеринарно-поліцейський пост, на якому забезпечено цілодобове чергування, обладнано дезбар’єр, інші шляхи виїзду з неблагополучного пункту перекопані. Обстежено було 133 подвір’я, вилучено 11 голів свиней, які знищені безкровним методом та спалені в спеціально підготовленій ямі. Проведено дезінфекцію у свинячих хлівах. Для виконання вище вказаних заходів було залучено 5 одиниць транспортних засобів, 4 працівники ДСНС, 3 працівники поліції, 4 працівники сільської ради та 9 працівників ветеринарної медицини. На с. Вербівка та територію навколо нього накладено карантин на 40 днів, під час якого буде проведено ряд заходів, в тому числі відстріл диких кабанів.
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903р. в Африці.
Інкубаційний період хвороби – від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб. Хворіють на АЧС лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі. Лікування заборонено, оскільки не існує дієвих його методів. На даний час ефективної вакцини не винайдено. Єдиним шляхом боротьби з АЧС є швидкий безкровний забій усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічна чистка та дезінфекція приміщень та території утримання свиней, обмеження наступного утримування свиней в господарствах до 6-ти місяців.
Характерними для хвороби є наступні ознаки: раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 С; зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлювальність, слабість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага; ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей і носа, параліч тазових кінцівок; червонувато – фіолетові плями черева, підгрутка, вух, п’ятачка, та кінцівок (необхідно відрізняти від бешихи, патерильозу, класичної чуми свиней); хвороба охоплює 40-65% поголів’я, 85-100% яких гине протягом 6-13 діб.
Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту від свині до свині, або опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Вірус АЧС залишається життєздатним: у м’ясі хворих тварин – до 5 місяців, у гною та грунті – до 3 місяців, в трупах свиней – до 2,5 місяця, у копчених продуктах – до 5 місяців, в солонині – до 1 року, в замороженому м’ясі – до 3 років.
З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в господарство рекомендуємо: утримувати свиней в закритих приміщеннях, недопускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами; обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар; не купувати тварин, м’ясопродукцію у невстановлених для цього місцях; не згодовувати свиням харчові відходи без проварювання; при виявленні трупа дикого кабана або свійської свині негайно повідомляти ветеринарну службу. На території області африканську чуму свиней виявлено, окрім нашого району, ще у с. Озеро Володимирецького району та с. Новорічиця Зарічнянського району.
Ветеринарна служба району рекомендує жителям району обмежитися в купівлі молодняка свиней, харчових продуктів тваринного походження на стихійних ринках, по мірі можливості провести забій великовагових свиней. На період карантину в районі забороняється продаж живих свиней, та торгівля м’ясом на ринку м. Дубровиця.   
Андрій Тетеря, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Дубровицькому районі.


Немає коментарів:

Дописати коментар