четвер, 1 вересня 2016 р.

ЗАГОТОВКИ НА ЗИМУ 
Розсольник на зиму
Інгредієнти: огірки – 1,5 кг, помідори – 0,8 кг, цибуля ріпчаста – 0,5 кг, морква – 0,5 кг, перлова крупа – 0,25 кг, сіль – 1 ст. ложка, цукор – 2 ст. ложки, оцет 9% – ¼ склянки (60-65 мл), вода – 1/4 склянки, олія – ¼ склянки.
Приготування. Перловку потрібно добре промити в проточній воді.
Овочі подрібнити. Огірки натерти на крупній тертці або дуже тонкою соломкою. Цибулю нарізати невеликими кубиками. Помідори подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Додати сіль, цукор, воду і олію. Можна додати лавровий лист і перець горошком. Але я зазвичай ці спеції кладу безпосередньо в каструлю при варінні розсольнику, а не в банки. Ви, звичайно, можете робити за бажанням.
Рівномірно змішати овочі, перловку і томатну заправку. Оцет додається в кінці приготування.
Перекладаємо суміш в казанок і варимо 30 хвилин, при слабкому кипінні. Додаємо оцет, кип’ятимо ще 10 хвилин.
Викладаємо наш розсольник на зиму в гарячі стерилізовані банки і закатуємо. Найкраще використовувати банки об’ємом 0,5 л, якраз на один розсольник.
Укутуємо і витримуємо до повного охолодження. Не лякайтеся, якщо через добу вам здасться, що в банках мало рідини. Так і повинно бути, це перловка все ввібрала в себе.

Борщова заправка на зиму
Інгредієнти: 1 кг буряка, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг болгарського перцю, 1 кг помідорів, 200 мл олії, 3 ст. ложки 9%-го оцту, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю, 2 ст. ложки солі.
Приготування. Овочі помити і почистити. Буряк і моркву натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно порізати. Болгарський перець потерти на дрібній тертці. Пробланшувати помідори, очистити їх від шкірки і пропустити через м’ясорубку. У буряк додати цукор і поставити на повільний вогонь. Після того, як буряк пустить сік, додайте вогню і тушкуйте буряк, помішуючи, 15-20 хвилин.
Обсмажте цибулю на олії до м’якості. Додайте моркву, болгарський перець, перемішайте і смажте 7-10 хвилин. Додайте до зажарки помідори, чорний мелений перець, довести до кипіння і варити 5-7 хвилин. З’єднайте усі овочі в каструлі, додайте оцет, добре перемішайте і прокип’ятіть 2 хвилини. Розкладайте борщову заправку по стерилізованих банках і закатайте. Переверніть банки, укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.

Борщова заправка на зиму, яка зберігається
у прохолодному місці
Інгредієнти: 3 кг капусти, 2 кг червоних столових буряків, 1 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг моркви, 3 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, 1 скл. олії, спеції до смаку.
Приготування. Усі овочі ретельно помити і почистити. Капусту нашаткувати, буряки та моркву потерти на грубій тертці. Помідори змолоти у блендері на пюре або пропустити через м’ясорубку. Цибулю дрібно посікти та підсмажити в невеликій кількості олії до прозорості. Усі подрібнені овочі скласти у велику каструлю, додати сіль, цукор, спеції, олію, перемішати і залишити на 1,5 години, щоб пустили сік.
Перемішати всю овочеву масу та поставити на середній вогонь. Після закипання зменшити вогонь та варити 40 хвилин, час від часу помішуючи.
Тим часом ретельно вимити та простерилізувати (наприклад, висушити в негарячій духовці) 0,5-літрові банки – приблизно 10 штук.
Готову борщову заправку киплячою розкладати в теплі банки, одразу ж закручувати бляшаними кришками. Перевернути догори дном та вкрити щільною тканиною. Так витримати до повного охолодження банок.
У підсолений м’ясний бульйон (3-4 літри) додати 4-5 порізаних картоплин. Коли картопля буде майже готова, викласти в каструлю усю борщову заправку (0,5 л), перемішати, скуштувати додати сіль, цукор до смаку та варити борщ до готовності. За 5 хвилин до завершення, покласти перемелене сало з потовченим часником, спеції та зелень. Вимкнути вогонь і дати борщу «відпочити» 15 хв., щоб усі аромати змішалися. Подавати зі сметаною та пампушками.

Рецепт домашнього кетчупу
з імбиром та корицею
Намагайтеся дотримуватися трьох головних правил у приготування кетчупу:
1. Стиглі помідори. Головне, що необхідно для приготування смачного домашнього кетчупу, — хороші стиглі помідори. Найкраще використовувати помідори не магазинні, а дачні або сільські — вирощені на городі без застосування хімічних підживлень: кетчуп з таких томатів буде дуже ароматним і з насиченим смаком.
2. Необхідна густина. Цінною властивістю хорошого кетчупу вважається його густота. Багато виробників для її досягнення застосовують крохмаль. У домашніх умовах такого ефекту можна досягти завдяки випарюванню. Цей процес відбувається протягом 1,5-2 годин. У деяких випадках він може тривати і довше. Томатну суміш необхідно довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і готувати при періодичному помішуванні, поки рідина не випарується. Тоді виходить потрібна густота.
Також важливо брати більш м’ясисті томати – помідори-сливочки у цьому варіанті будуть хорошим вибором.
3. Натуральні консерванти. У магазинних кетчупах міститься бензоат натрію, який пригнічує плісняві гриби та дріжджі. Його додають для того, щоб продукт зберігався і не псувався якомога довше. Натуральним замінником можуть бути кориця, гірчиця, гвоздика, яблука, журавлина, родзинки. Також дуже сильним консервантом, який використовують у домашніх умовах, вважається оцет. Саме тому у багатьох народів світу його використовують в якості основного компонента при заготівлі овочів.
Класичний домашній кетчуп
Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 0,5 склянки цукру, 2 бутони гвоздики, 20-25 горошин чорного перцю, 2 ст. л. 9% оцту, 0,5 ст. л. солі, зелень (базилік, петрушка, кріп тощо) – за смаком.
Приготування. Ретельно вимити томати, вирізати у них плодоніжки і нарізати дрібними шматочками. Засипати в каструлю і довести до кипіння. З цього моменту варити ще 20 хвилин на середньому вогні, прикривши каструлю кришкою. Дати суміші трохи охолонути, а потім протерти  її через сито, щоб отримати однорідну томатну масу, яку знову вилити в каструлю і поставити на середній вогонь, де вона повинна варитися уже без кришки протягом однієї години до хорошого загустіння. З марлі зробити невеликий мішечок, у який скласти всі спеції, а потім його опустити в киплячу масу, посолити, додати оцет і цукор. Після цього все добре перемішати, зачекати 10 хвилин і спробувати на смак. Якщо необхідних спецій вистачає, тоді кетчуп розлити у попередньо простерилізовані банки і закатати стерильними кришками.

Домашній кетчуп
до шашлику
Інгредієнти: 5 кг помідорів, 300 г солодкого або болгарського перцю, 500 г ріпчастої цибулі, 200 г цукру, 1-2 ст. л. солі, 2 ч. л. перцю чилі, 0,5 склянки столового оцту.
Приготування. Помити помідори, перець та цибулю. Перці очистити від насіння всередині. Помідори опустити в окріп і варити протягом 5 хвилин. Дістати помідори і опустити їх у миску з холодною водою. Таким чином шкірка сама почне злазити з помідора і його легше буде очистити. Нарізати помідори шматочками і покласти в миску. Цибулю та перець порізати великими шматками. Помідори, перець і цибулю перекрутити на м’ясорубці або змолоти в блендері. Потім ці овочі  перекласти в каструлю, додати цукор, сіль і перемішати. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Варити суміш близько 30 хвилин. Додати перець чилі і продовжити варити, поки суміш не загусне. Вимкнути вогонь і помішувати суміш ще кілька хвилин. Розлити у банки і закрити. Кетчуп готовий!
Домашній кетчуп з яблуками
Інгредієнти: 2,5 кг помідорів,  10 горошин чорного перцю, 4 шт. солодкого перцю, 4 цибулини, 4 середніх кислих яблук, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. л. оцтової есенції, сіль, кориця, гвоздика – за смаком, 4 зубки часнику.
Приготування. Всі овочі і фрукти промити, потім очистити яблука від серцевин, а перець від насіння. Відокремити помідори від плодоніжки і розрізати.  Потім всі овочі, крім часнику, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Всю цю суміш перелити в каструлю і поставити на вогонь. Після того, як овочева суміш закипить, зменшити вогонь і продовжити варити до тих пір, поки вся маса не зменшиться на третину. Тоді додати цукор, дрібку солі, дрібку кориці і трохи гвоздики, проварити ще 15 хвилин, а за 5 хвилин до зняття з плити покласти в каструлю подрібнений часник. Готовність визначається за густотою консистенції. Далі кетчуп необхідно охолодити, а потім ретельно протерти через сито, додати оцет і все добре перемішати. Готовий соус можна розкласти у  простерилізовані банки і закрити на зиму або відразу після охолодження подавати до столу!

Пікантний кетчуп
Інгредієнти: 2 кг помідорів, 1 кг червоного болгарського перцю, 0,5 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 0,2 кг томатної пасти (без солі), 0,15 л олії, 0,15 кг перцю чилі, 100 г часнику, 70 мл яблучного оцту (6%), 80 г цукру, сухий базилік, імбир, молотий коріандр – до смаку, 50 г кукурудзяного крохмалю, 1 л води, 20 г солі.
Приготування. Почистити моркву, перець і цибулю, пропустити овочі через м’ясорубку. Додати базилік, 200 г води і потушкувати 10 хв. Перемолоти через м’ясорубку томати, гострий перець, часник і додайте суміш до овочів, що тушкуються. Все разом потримати на вогні ще 10 хв. Розвести томатну пасту з 700 г води і теж додати до овочів. Потушкувати ще 10 хв. Коли маса захолоне, треба протерти її через сито і пюре, що утворилося, змолоти у блендері. Додати спеції, олію, оцет, сіль і цукор. Довести до кипіння і проварити 7 хв. У 100 г води розвести крохмаль і влити його тонкою цівкою в соус, постійно помішуючи. Проварити ще декілька хвилин і можна розливати у банки.

домашня аджика
Можливо, кавказькі кухарі й забракують такий рецепт із назвою їх національного соусу. Але ця випробувана роками приправа – просто ідеальна і прийшлася до смаку багатьом українцям. Ароматна, в міру гостра аджика – це чудове доповнення до м’яса, риби, картоплі, макаронів і навіть просто на хліб.
Інгредієнти для консервованого соусу: 2,5 кг помідорів, 0,5 кг болгарського перцю, 0,5 яблук, 0,5 кг моркви, 1 скл. рафінованої олії, 1 скл. цукру, 0,5 скл. оцту, 3 ложки солі, 150 г часнику, 1 гостра перчина чилі.
Підготувати помідори, перець, яблука та моркву. Пропустити всі ці овочі через м’ясорубку або змолоти в блендері.
Цю овочеву масу вилити в каструлю і поставити на газ. Варити протягом 2 годин, час від часу помішуючи. Кришкою не накривати – щоб випаровувалася рідина.
Додати олію, оцет, цукор, сіль і подрібнену гостру перчину (якщо любите гостреньке – додайте 2-3 штуки). Продовжувати варити ще годину. Додати подрібнений часник. Поварити ще 20 хвилин. Киплячим наливати соус в стерильні банки і одразу ж закрутити.
Вкутати гарячі банки, утримувати до повного вистигання.

Прекрасна заправка для супу і борщу на зиму
буде радувати кожну господиню в холодні пори. Відмінна заморозка створить масу зручностей для господині при приготуванні найрізноманітніших страв. Такий рецепт овочевої заправки до супів і других страв на зиму є дуже простим.
Її можна використовувати в перших стравах, гарнірах, при приготуванні м’яса і риби. За допомогою такої заправки блюдо придбає красивий барвистий колір і приємний літній аромат. Робиться така заправка на зиму про запас дуже просто. З однієї порції вийде майже 4 літри заправки.
Складові: 1 кг ріпчастої цибулі, 1 кг моркви, 1 кг різнобарвного болгарського перцю, 1 кг помідорів, петрушка, кріп.
Всі інгредієнти нарізаємо дрібно соломкою або кубиками. Ріпчасту цибулю і помідори по стандарту нарізаємо кубиками. Моркву бажано пропустити через кухонний комбайн, а можна натерти на середній тертці. Болгарський перець нарізаємо соломкою. Зелень подрібнюємо ножем. Потім в глибокій мисці перемішуємо всі підготовлені і нарізані продукти.
Тепер можна розподілити нашу майбутню заморозку до спеціальних харчових пакетиках або контейнерів для зберігання в холодильнику і морозильній камері. Упаковувати потрібно так, щоб потім було зручно брати саме стільки, скільки потрібно, наприклад, розподіливши овочеву заготівлю на маленькі порційні пакети. Бажано покласти в пакет або контейнер стільки, скільки необхідно заготовки для 1 порції супу, борщу чи іншої страви, адже перезаморожувати продукти не можна. Пакетики в морозилках будуть займати менше місця.
Додавати овочеву заправку слід в уже майже готову страву. Наприклад, для супу потрібно додати її в готовий суп, дочекатися поки він із заправкою закипить і можна вимикати вогонь. Якщо це друга страва, заморозка повинна пару хвилин поваритися.

Солона заправка для супу чи борщу
Інгредієнти: 400 г зелені і 100 г коренів петрушки, по 500 г моркви, цибулі та солодкого перцю, 300 г бурих помідорів, 500 г солі.
Приготування. Овочі та зелень для заправки вимити, очистити і подрібнити будь-яким зручним способом – ножем, за допомогою великої терки, м’ясорубки або блендера. Отриману масу ретельно перемішати з сіллю, а потім щільно укласти суміш в баночки, закрити поліетиленовими кришками і зберігати в холодильнику.
Можна урізноманітнити смак заготовки для супу, а разом з нею і самого супу, додавши зелені і коренів інших пряних рослин: селери, пастернаку, любистку.

Солона заправка для борщу
Інгредієнти: 1 кг цибулі, 1 кг солодкого перцю, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, по 600 г зелені кропу, петрушки і селери, 1 кг солі; по 1 кг моркви, помідорів і цибулі, 600 г солодкого перцю, по 300 г зелені кропу і петрушки, 300 г солі.
Приготування. Очистити і подрібнити цибулю, солодкий перець і помідори, натерти на тертці моркву. Потім вимити, просушити і подрібнену зелень. Змішайте все у великій мисці з сіллю, розкласти суміш в банки, закрити поліетиленовими кришками і зберігати в холодному місці. Взимку, готуючи борщі,  не соліть бульйон – це зробить заправка.
Поради по домашньому консервації! З огляду на велику кількість солі, без жодного ризику можна додати до суміші по пучку базиліка і кінзи. Поліпшення смаку і аромату заготовки гарантується.

Солона заправка для українського борщу
Інгредієнти: 1 кг сала, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 2,5 кг солодкого перцю, 500 г солі.
Приготування. Овочі очистити і крупно нарізати, потім пропусти їх через м’ясорубку разом з нарізаним шматками салом. Отриману суміш перемішати з сіллю (додавайте її частинами, за смаком, цілком можливо, що саме вам солі знадобиться менше) і розкладіть по невеликих банках, щільно утрамбовуючи. Закрийте баночки кришками і зберігайте їх в холодильнику. Коли  готуватимете борщ, покладіть 1-2 ст. ложки заправки в сотейник з буряком і протушкуйте (якщо любите гострий борщ, можете ще додати туди трохи аджики). Кажуть, борщ з такою заправкою виходить відмінним.
Підготувала

яна хрисанфова, студентка.

Немає коментарів:

Дописати коментар