пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

АРМІЯ «НЕ РОЗСЛАБЛЯЄТЬСЯ»

В Україні стартували масштабні навчання із залученням резервістів – протягом вересня близько 8 тис. чоловік, що вже пройшли «хрещення вогнем» на Сході, готуватимуться в найкоротші терміни стати на захист країни. Користуючись інтернет-ресурсами, ми спробували  дослідити, чим продиктована необхідність зборів військових, що вже відстрілялися на найбільших полігонах країни.


ДВІ ЦІЛІ.
За даними Міноборони, зараз в Україні налічується понад 85 тис. резервістів. З них 8 тис. тренуватимуться з 3 по 24 вересня в Миколаївській, Житомирській, Львівській та інших областях країни, де є великі військові полігони. При цьому 10% від загального числа залучених резервістів (близько 800 чоловік) становлять офіцери. Тих, хто вже побував в зоні бойових дій на сході України, скликали для підтримки їх кваліфікації. Слід зазначити, що тисячі бійців залучені до кожної з дев’яти бригад української армії (механізовані, десантно-артилерійські штурмові та інші). У Міноборони зазначили, що на заключному етапі резервісти в складі бригад братимуть участь в тактичних навчаннях з бойовою стрільбою. «Резервісти виконуватимуть виключно бойові завдання. Вони не залучатимуться до нарядів, стройової підготовки та госпдіяльності. При цьому за резервістами збережуть їх робочі місця і середні зарплати, а по закінченню зборів вони отримають по 1-1,5 тис. грн. залежно від звання. Крім того, наприкінці року вони ще отримають по 2-3 тис. грн.», – розповів напередодні про мету навчань начальник відділу впровадження служби в резерві Генштабу ЗСУ Михайло Щербина.
А спікер Генштабу Владислав Селезньов пояснив, що основне завдання навчань – дати можливість українській армії в найкоротші терміни підвищити свою обороноздатність за рахунок тих, хто вже відслужив. Крім того, є й інший аспект. «За рахунок цих навчань і резервістів ми також плануємо добрати контрактників до ЗСУ, незважаючи на те, що щомісяця приблизно 6 тис. українців надходять на службу за контрактом. На це ми теж робимо ставку, хоча завдання цілеспрямовано залучати резервістів на бюджет у нас немає», – каже Селезньов.

ВІДПОВІДЬ РФ.
Екс-заступник начальника Генштабу Ігор Романенко вважає, що рішення провести збори резервістів саме зараз продиктовано останньою активністю російських військ. «РФ не хоче йти з української території і віддавати контроль над кордоном. Більше того, Росія продовжує заводити свої війська, зокрема планується перекинути на тимчасово окуповані території третій корпус з російських десантників, – говорить Романенко. – З 25 серпня росіяни почали перевірку своїх позицій, а на вересень заплановані навчання «Кавказ-2016» та приведено в повну боєготовність Південний військовий округ. За рахунок цього вони створять угруповання в 100 тис. бійців, чого достатньо для повномасштабного вторгнення».
За словами Романенка, востаннє така активність РФ спостерігалася в лютому 2014 року і закінчилася анексією Криму. «Тому з нашого боку і проводяться такі заходи – потрібно адекватно реагувати, налагоджувати взаємодію між військовими», – говорить офіцер.
У свою чергу, політолог Руслан Бортник теж пов’язує наш збір резервістів з російськими навчаннями, які проходять і в цивільному секторі. «РФ відпрацьовує роботу держорганів в умовах війни, – каже експерт. – Ми сьогодні бачимо, що відносини між Україною і РФ ускладнилися ще більше: немає посла, стався замах на лідера «ЛНР» Ігоря Плотницького, неспокійно на адмінкордоні Криму. Йде масштабний геополітичний шантаж з боку Росії, і якщо в найближчі два місяці не буде зрушень по Мінським угодами, то ескалація неминуча ще цього року. При цьому нас може очікувати повторення мінімум Дебальцівського сценарію».
У зоні відповідальності військ оперативного командування «Захід» також тривають збори з військовослужбовцями-резервістами, що мають бойовий досвід, отриманий під час проведення АТО на території Луганської та Донецької областей.
Зараз на Рівненському полігоні резервісти відпрацьовують індивідуальні вправи та виконують завдання у складі взводів. Про це повідомила прес-служба управління оперативного командування «Захід».
«Повернулись хлопці, які пройшли з нами через пекло боїв під Маріуполем, у Марїнці та Красногорівці. Їм треба лише згадати навички, під час проведення бойового злагодження, відшліфувати свої дії у тій чи іншій ситуації, покласти руки на приклади автоматів та важелі знайомої техніки», – сказав командир роти з позивним «Тигр».

На фото: дубровицькі резервісти перед відправленням на військові збори.
Яна Хрисанфова, студентка.


Немає коментарів:

Дописати коментар