пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 



Найдешевші – банани

 

Від початку поточного літнього сезону український ринок продуктів відзначився сильними ціновими коливаннями. Це сталося через різке введення карантину, а також несприятливі погодні умови для вдалого врожаю. Ціни на фрукти в період весни і першої половини літа були вкрай високі. У садах цьогоріч щедро вродила хіба що вишня. Наконсервували її вдосталь. Цікаво, що стартував продаж вишні від 150 грн. за відро, а закінчився на позначці – 100 грн. Не вродили яблука, абрикоси, смородина і малина. Лиш подекуди збирали непоганий врожаї цих фруктів і ягід.

Аналогічна ситуація спостерігалася і на ринку овочів. І зараз, наприклад, за кілограм м’ясистих томатів доводиться віддавати близько сорока гривень. Домашніх помідорів на ринку у Дубровиці продають мало, ціна за кілограм – 35 гривень. Але, як кажуть, такий помідор хоч пахне помідором. Огірки перейшли дуже швидко. На консервування домашні продавали по 25 грн. за кг. На базарі вони просто розліталися. Як розповідала мені господиня з Сельця, привезла їх лише три рази у Дубровицю, і то під замовлення. У багатьох огірки відразу пожовтіли на грядках, не встигли дозріти.

 Що ж, овочів вдосталь наїлися не всі. Їх цінова політика в два рази вища, ніж прийнято на полях країни-сусідки України – Польщі. Цибуля у Дубровиці зараз коштує на базарі 7-8 гривень за кг, морква – 12-14.  Люди розповідають, що у Рівному купити її можна сіткою значно дешевше. Картоплю продають по 8 гривень, якою буде її ціна у вересні, прогнозувати складно. Ви бачите ціни дубровицького ринку. Це овочі, вирощені у приватному господарстві.

Несприятливими були холодна весна і тепла зима, що минула без опадів.

Думаю, що чекати низьких цін восени нам не доведеться. Якщо цінники і впадуть, то вони все одно будуть вищими від тієї вартості на продукти, яка була в 2019 році.

За результатами аудиту плодоовочевих відділів супермаркетів України, які проводилися в кінці червня – початку липня  виявилося, що найбільш дешевим фруктом в Україні є банан. До речі, дуже корисний для здоров’я. А от яблука, наші рідні і такі традиційні, це тепер фрукт далеко недешевий. А ми завжди насамкінець варили на зиму яблучний джем. Тепер заскучаємо за цим видом варення. В наступному році, можливо, яблука перепросимо…

Люба КЛІМЧУК.

 

Де найбільше заготовили чорниць?

 

В області практично завершився  сезон заготівлі чорниць. Загалом  111 підприємців подали заявки в обласне управління лісового та мисливського господарства на заготівлю чорниці в об’ємі 660 тонн. Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства повідомляє, що найбільше  ягід заготовили на території Висоцького (Дубровицький район), Остківського та Рокитнівського (Рокитнівський район) держлісгоспів. Люди-трударі живуть на Поліссі.

 

Збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин та іншого, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання на основі лімітів, затверджених органом виконавчої влади, та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами.

Для громадян, які заготовляють лікарські рослини, гриби, ягоди, горіхів тощо для власних потреб, жодних дозволів чи лісових квитків не потрібно. Оскільки відповідно до нормативних документів «збір громадянами дикорослих трав’яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання у лісах державної та комунальної власності, належить до загального використання лісових ресурсів і провадиться безкоштовно в межах встановлених максимальних норм безоплатного збору лісових ресурсів».

Зараз триває заготівля ожини. Дуже дешево її приймають від населення. Спочатку заготівельники платили 15 грн. за кг, зараз дають лише 12. Отож, небагато людей погоджується таким чином заробляти собі на хліб. У спеку така праця нелегка, а оцінюється геть дешево.

Люба Клімчук.

 

Іпотека під 10 %: очікування і реальність

«Збудуй хату з лободи, а в чужу не веди», – хто не чув цих рядків з народної пісні? Для багатьох  молодих пар сьогодні вони стають гіркою правдою. Купити квартиру чи будинок, заробивши гроші найманою працею – майже нереально. Відкладати копійку  до копійки доведеться з десяток років. Тож залишається – їхати заробляти кревні за кордон або залазити в кабалу позичок. Місяць тому президент Володимир Зеленський анонсував, що цього року в Україні стартує програма доступної іпотеки – банки видаватимуть довгострокові кредити на житло під десять відсотків річних. З липня державний «ПриватБанк» повідомив, що розпочинає такі позики. Ми вирішили на власному досвіді перевірити нюанси «розрекламованої» іпотеки «Доступне житло під 10%». Виявилось не все так доступно.

Почнемо із загальних умов: в «Приваті» обіцяють давати іпотеку терміном до 20 років. Перший внесок має складати 30% від суми, на решту можна взяти позику. Але для цього треба бути клієнтом банку і отримувати там офіційну зарплату, мати чисту кредитну історію без раніше прострочених позик. Кошти можна позичити і на купівлю у старих будинках, і у новобудовах – але тільки у готових, зданих в експлуатацію.

З цим ніби все зрозуміло. Якщо ж вчитуватись далі, спливають численні нюанси. По-перше, обіцяна ставка 10 % (а точніше 9,99 %) зберігається тільки на перший рік кредитування. Надалі вона розраховується за спеціальним індексом і плюс 4% зверху. Тобто позичальнику на другий рік доведеться сплачувати на кілька відсотків більше.

По-друге, доплюсуйте до цієї суми додаткові витрати. Бо ж обов’язково потрібно страхувати кожного року своє життя і нерухомість, яку купуєш (а це 0,5% від вартості житла плюс 0,5 % від суми кредиту). Також треба віддати 1% разової комісії за угоду, сплатити за послуги нотаріуса (орієнтовно 12 тисяч) і за оцінку нерухомості (орієнтовно 3500).

І це в разі, якщо цю іпотеку вам все-таки дадуть. Адже рішення для кожного клієнта приймається індивідуально. Ми звернулися до «ПриватБанку» за детальнішою інформацією. Консультант спочатку запитав, скільки буде коштувати квартира, яку хочемо придбати, який щомісячний дохід маємо, на який термін кредиту розраховуємо і який перший внесок готові зробити. Після цього він вніс дані в систему і сказав чекати на відповідь. Через дві хвилини спеціаліст привітав – іпотеку попередньо погодив кредитний комітет. Але на загальних умовах зі старою кредитною ставкою – 15,5 % річних. Такий відсоток доведеться сплачувати, якщо купуєш житло на вторинному ринку. Якщо хочеш придбати в іпотеку житло в новобудові, то вона дещо менша – 14,9 %. При чому теж лише перший рік, далі ставка зросте.

На хороми не розраховуємо, тому квартиру обрали з бюджетніших – за 25 000 доларів (688 тисяч гривень). Дохід назвали середній – 8 000 гривень. Отож найближчі 20 років ми мали б сплачувати щомісяця більшу частину зарплатні – 4720 гривень. При чому половину вартості житла повинні віддати одразу як аванс (він вираховується для кожного клієнта теж індивідуально). Плюс кожного року з кишені виймали б 6020 гривень на страхування життя і нерухомості.

А як же анонсована ставка 10 %? Кредитиний комітет її нам не погодив. Напевно, вирішив, що з названої нами зарплати можемо платити більше. А от як на залишок у три тисячі з копійками втулимо витрати на комуналку і проживання – питання риторичне. Хіба що «грітимуть» і «кормитимуть» стіни власного житла (чи майже власного).

Чому не заслужили особливі умови розрекламованого президентом кредитування? На це консультант відповіді не знайшла. Єдине зазначила, що треба бути сумлінним позичальником і клієнтом банку (про що ми розповідали вище). Цікаво, чи взагалі  хтось був «удостоєний» такої іпотеки? Бо поки вона, як міфічна істота: про неї багато говорять, однак мало бачать.

 

1 коментар:

  1. У вас тут хороші статті! Якщо хтось тут шукає позику для придбання житла чи інші потреби у фінансуванні,
    Я хочу, щоб ви зв’язалися з паном Бенджаміном за телефоном 247officedept@gmail.com Також за додатком Whats-App 1-989-394-3740 Коли мене познайомили з паном Бенджаміном, я виходив на ринок як перший покупець. Звичайно, мої потреби були дещо іншими, і у мене було безліч запитань. Перш ніж він надіслав мені мій лист попереднього схвалення, він зателефонував поговорити зі мною про те, що це означає і що може змінитися. Він зробив мене доступним майже будь-якої години за допомогою електронної пошти та текстових повідомлень. Він був дуже чуйним та обізнаним. Він також дуже прямий. Я пояснив йому, які були мої очікування щодо часу закриття та інших деталей. Він сказав, що виправдає ці очікування, але перевершив їх. Я так швидко закрив ріелтора, і продавець, звичайно, був у захваті від цього. Але як покупець я оцінив, що я пройшов через процес пропозиції позики пана Бенджаміна. Від попереднього затвердження до закриття - подорож була такою безшовною, і я вважаю себе щасливчиком, бо чув історії жахів. Я рекомендую його всім, хто шукає позику. Все оброблялося в електронному вигляді доцільно та надійно

    ВідповістиВидалити