пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 


Так для чого ж той Інтернет?

 

Нещодавно «Дубровицький вісник» розповідав про те, що народний депутат Віктор М’ялик допоміг з коштами на проведення Інтернету в дитяче відділення лікарні. У «Фейсбук» прочитали і критику про цю допомогу: мовляв, хіба ж надважливим є Інтернет для відділень лікарні.

Трішки більше пояснимо про необхідність комп’ютеризації медичних закладів.

Національна служба здоров’я наголошує: «НСЗУ, як замовник послуг, сплачує закладу за кожного пролікованого в стаціонарі пацієнта та за кожну виконану процедуру, що входить до переліку пріоритетних. Оплата відбувається за умови наявності в центральній базі даних eHealth відповідного направлення та відсутності помилок у поданих лікарнями відповідних звітів (медичних записів). Лікарня має вносити необхідну інформацію в свою медичну інформаційну систему (МІС) в режимі реального часу».

Отже, комп’ютеризація і цифровізація – необхідний крок, від якого залежить фінансування лікарень. Якщо комп’ютери, мережа та система працюють несправно, або техніки не вистачає, то у лікарні не буде можливості обмінюватись інформацією з НСЗУ. Заклад не зможе отримати кошти.

За стандартними вимогами НСЗУ, мінімальна потреба в оснащенні комп’ютерами, підключеними до локальної мережі, дорівнює кількості робочих місць, плюс щонайменше 1 комп’ютер в кожному підрозділі, приймальному відділенні, в реєстратурі та кабінеті статистики. Тут важливо розуміти, що ці вимоги розраховані, виходячи лише із забезпечення виконання завдання НСЗУ – кому, скільки, і за що сплачувати. Скільки та яких комп’ютерів потрібно самому закладу для розвитку, яке прикладне та медичне програмне забезпечення там має бути встановлене – це зовсім інше завдання. Тут рішення приймають власник та керівництво закладу.

Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар