пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 

Високі бали ЗНО –

перепустка в омріяний вуз

1 серпня розпочалася реєстрація електронних кабінетів для подання заяв на вступ до вишів. За нашим опитуванням випускники Дубровиччини практично всі зареєстрували свої електронні кабінети, а подання заяв розпочнеться 13 і триватиме до 22 серпня.









Кожен виробив свою формулу розрахунку ймовірності отримання бюджетного місця. Звичайно, найбільше значення має набрана на ЗНО кількість балів. Є і інші важливі нюанси у вступній кампанії, як от розставлення пріоритетів. Дуже часто саме невдала нумерація пріоритетів позбавляє вступника бюджетного місця. Бажаємо всім успіху, хай наші випускники стануть студентами саме тих вузів, про які вони мріють!

Трішки повернемося до результатів ЗНО. Керівники деяких навчальних закладів району поділилися успіхами своїх вихованців у «Фейсбук». І це дуже правильно, бо підтримувати молодь – наше майбутнє, гордість своїх навчальних закладів.

Але розпочнемо з розповіді, як написали іспити випускники України.

Традиційно найпопулярнішими навчальними предметами стали українська мова і література, історія України та математика. Також цьогоріч учасники активно обирали географію, англійську мову та біологію. Менше зареєстрованих було з фізики, хімії, іспанської, німецької та французької мов, – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет у засобах ЗМІ.

Цього року, порівнюючи з минулим, в Ураїні суттєво побільшало 200-бальників.

«Кількість осіб, які набрали максимальний тестовий бал і отримали оцінку 200 балів цього року, – 447, це більше на 63%, ніж минулого. Найбільше «відмінників» із математики – 142 особи. На другому місці – англійська мова, 84. Кількість учасників, які отримали найвищий бал з фізики, – 60, тоді як минулоріч їх було лише 4. Крім того, один з учасників – учень звичайної сільської школи – набрав рекордну кількість балів із чотирьох предметів: українська мова і література – 200 балів, математика – 200 балів, англійська мова – 199 балів, фізика – 196 балів. Ми вітаємо всіх відмінників», – зазначив Сергій Шкарлет.

У Дубровицькому районі 200 балів на ЗНО не отримав ніхто. Однак, є чимало випускників, які досягли дуже пристойних результатів на зовнішньому незалежному оцінюванні. Наприклад, Марія Опанасик з Висоцька, яка неодноразово дописувала у нашу газету, написала українську мову та літературу на 198 балів. Не дивуюся, дівчина завжди демонструвала прекрасні знання з мови, дописуючи у «Дубровицький вісник».

Два талановиті брати – випускники Селецького ЗЗСО, також отримали відмінні оцінки із ЗНО. Адамчук Антон – українська мова 192,5, математика – 198. Адамчук Ілля: українська мова – 197 балів, фізика – 193, математика – 192 (фото хлопців було у минулому номері газети).

Випускниця ліцею Софія Клімчук отримала чудові результати з трьох предметів – 195 балів з української мови та літератури, 192 – з хімії, 190 балів – з математики.

Григорій Яцута з Висоцька дуже тепло написав про успіх своєї онучки Тетянки: «Тетянка нам подарувала такі результати ЗНО: історія – 191 бал, українська – 190 балів, географія – 187 балів і приємно здивувала. Щиро вдячні тобі за це».

Випускниця ліцею Колода Яна, набрала 197,5 балів з української мови та літератури, 190,5 балів з історії України.

Прекрасні результати на ЗНО здобула Орленко Соломія (ЗОШ №2). Соломія має у своєму багажу вступника: українська мова –197, англійська – 194, історія – 190,5, географія – 192 (фото на стор. 1).

Є й інші наші юні земляки, які показали чудові результати на зовнішньому оцінюванні. У своїй публікації ми використали інформацію про випускників, яка була викладена у «Фейсбук». Однозначно, талановитих абітурієнтів у нас значно більше.

 Куди вступатимуть наші найуспішніші випускники? Багато дівчат мріє про фах лікарів та юристів, брати із Сельця розповіли мені, що хочуть стати програмістами. Хороші шанси є у наших юних земляків, погодьтеся.

У 2020 році загалом по Україні державне замовлення за освітнім ступенем «Бакалавр» складає 84,6 тис. місць (в тому числі за денною формою – 77,6 тис.), що на 5,9% більше, ніж у 2019 році.

«У 2020 році збільшилась кількість випускників 11-х класів на 11%, у порівнянні із 2019, тож і державне замовлення на бакалаврів та магістрів на основі повної загальної середньої освіти було відповідно збільшено», - повідомив гендиректор директорату вищої освіти та освіти дорослих Олег Шаров.

Державне замовлення на підготовку бакалаврів у вишах, що належать до сфери управління МОН, збільшено зокрема на такі галузі технічного та освітнього профілю, як: Інформаційні технології – на 39,9%; Механічна інженерія – на 13,3%; Електрична інженерія – на 11,6%; Виробництво та технології – на 11,1%; Гуманітарні науки – на 10,8%; Хімічна та біоінженерія – на 10,0%; Електроніка та телекомунікації – на 10,0%; Аграрні науки та продовольство – на 9,1%; Математика та статистика – на 8,8%.

Водночас зменшено обсяг державного замовлення для бакалаврів на ті спеціальності, кількість випускників яких на ринку праці відчутно переважає потребу. Зокрема це: сфера обслуговування – на 47,4%; журналістика – на 30,3%; управління та адміністрування – на 24,0%; право – на 17,6%; соціальні та поведінкові науки – на 11,6%; міжнародні відносини – на 6,3%.

Щиро зичимо всім випускникам Дубровиччини стати студентами омріяних вузів. Нехай Господь допоможе нашим дітям у їх майбутті!

Люба КЛІМЧУК.

 

Дуже непростий нині час в нашій медицині. Пандемія помножена на реформу вторинки накладає на медиків подвійні завдання. Віднедавна весь процес лікування узгоджується з Національною службою здоров’я, яка оплачує надані медичні послуги. Тож, окрім суто лікувального обладнання, насущною потребою стала комп’ютеризація відділень ЦРЛ. «На жаль, наш бюджет дуже і дуже скромний, – каже новопризначений директор закладу Руслан Бовгиря. – Але по можливості намагаємося забезпечити всі підрозділи та лікарів, які працюють за пакетами з НСЗ, комп’ютерною технікою, підводимо Інтернет. Адже маємо чимало й інших задавнених проблем, нагальних ремонтів. Щиро вдячні всім небайдужим людям, які не залишають нас наодинці з потребами». 

Наприклад, працівники дитячого відділення лікарні звернулися до народного депутата з проханням допомогти підвести мережу Інтернет до їхньої будівлі, яка найвіддаленіша від центрального комплексу. Віктор М’ялик, як завжди, відгукнувся дуже оперативно. «Партія «За майбутнє», яку представляє наш депутат, велику увагу приділяє вихованню дітей, сімейним цінностям загалом. Ми давно вже опікуємося дитячим відділення Дубровицької ЦРЛ. Допомагали тут неодноразово з ремонтами, забезпеченням меблями. Не залишили поза увагою прохання завідуючої відділенням Наталії Красько і цього разу», – зазначив помічник народного депутата Віктор Кузін, передаючи кошти на облаштування доступу до Інтернет.

 

ПРАВО НА ОРЕНДНУ ПЛАТУ НАЛЕЖИТЬ СПАДКОЄМЦЯМ

 

Часто до редакції звертаються передплатники із подібними запитаннями: «Людина отримала спадок, але з певних причин, найперше матеріальних, не переоформила земельні ділянки, в тому числі паї. При цьому якась частина спадщини вже оформлена. А сільська рада передала в оренду інвесторам земельні ділянки, які належали спадкодавцеві. Чи правомірні такі дії? До якого часу людина має право оформити земельну спадщину?». Який алгоритм дій при цьому, – консультує наш постійний експерт в галузі права, адвокат Василь Ковташ.

 

Дане питання простим є лише на перший погляд, насправді ж є низка підводних каменів та купа нюансів, які в кожному випадку підлягають ґрунтовному вивченню для того, щоб дати вичерпну відповідь, адже кожна справа – індивідуальна і по-своєму особлива. Але якщо окреслити загальні аспекти, то хочу зазначити, що сільські ради як особи, які управляють спадщиною, до складу якої входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення, дійсно наділені повноваженнями укладати договори оренди землі та передати таку земельну ділянку в оренду, на передбачений законодавством строк, без права на поновлення договору оренди землі і це передбачено ст. 19 Закону України «Про оренду землі».

Але випадки, в яких орган місцевого самоврядування може це робити, чітко передбачені чинним законодавством, зокрема ст.1285 Цивільного кодексу України та ч.5 ст.4 Закону України «Про оренду землі», це зокрема:

1. відсутність виконавця заповіту;

2. усунення спадкоємців від права на спадкування;

3. відсутність спадкоємців за законом або за заповітом;

4. неприйняття спадкоємцями спадщини;

5. відмови від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини.

Найпоширенішими випадками, в яких сільські ради передають земельні ділянки в оренду, є три останніх.

Доволі цікавим є сам механізм та порядок встановлення сільською радою цих фактів, а точніше його відсутність на законодавчому рівні.

Так, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця, і народжені живими після відкриття спадщини.

З цього виходить, що якщо в спадкодавця є живі родичі, які за законом мають право на спадкування, то вони, по-суті, є спадкоємцями.

Встановити їх можна шляхом визначення кола осіб, які були зареєстровані з померлим на день смерті. По-суті цією інформацією сільська рада володіє, однак, не у всіх випадках саме ці особи є фактичними спадкоємцями, адже вони могли від неї відмовитися у визначений законом строк на користь іншого спадкоємця, який не проживав зі спадкодавцем і можна назвати масу інших варіацій.

Особисто я вважаю, що в деяких випадках сільська рада реально позбавлена можливості встановити коло спадкоємців, адже якщо спадкова справа була заведена нотаріусом, то це віднесено до нотаріальної таємниці, і останній не вправі її розголошувати. Однак, є чудова стаття 19 Конституції України, згідно з якою органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тому, радив би сільським радам дуже прискіпливо, відповідально та з обачністю віднестися до питань передачі земельних ділянок, власники яких померли, в оренду.

Найцікавішим є те, що судова практика має неоднозначний підхід, в одних випадках суди приходять до висновку, що чинне законодавство не передбачає такого обов’язку сільської ради, як перевірка наявності спадкоємців, неприйняття спадщини та ін., в іншому – навпаки, що вони повинні це робити, адже від цього залежить наявність права на укладення договорів.

Що стосується питання, до якого часу особа, має право оформити свої спадкові права на земельну ділянку, яка входить до складу спадкового майна, то на відміну від колишнього Цивільного кодексу УРСР нинішній Цивільний кодекс України не містить норми, яка б встановлювала строк, протягом якого спадкоємець повинен оформити свої спадкові права. Тобто ніяким строком це не обмежено.

Жителям району порадив би наступне: не зволікати і оформляти свої спадкові права на земельні ділянки; якщо ви вже почали процедуру оформлення, і нотаріусом заведена спадкова справа, то зверніться із письмовою заявою в сільську раду про те, що ви є спадкоємцем на земельні ділянки, які передані в оренду, та просити розірвати договір (у разі необхідності надати довідку про коло спадкоємців).

Ще хотів би звернути увагу читачів на те, що на сьогоднішній день існує судова практика, відповідно до якої право на орендну плату, отриману від здачі сільською радою земельних ділянок, власники яких померли, в оренду належить спадкоємцям.

Дякую за роз’яснення.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар