пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 В останні роки на Рівненщині в сільськогосподарському виробництві істотних змін зазнала структура посівних площ. Стрімкими темпами збільшуються ділянки таких теплолюбивих культур, як соя, нут, соняшник та кукурудза.

Вже кілька років використовує екзотичну сою в сівозміні на полях ПСП «Промінь» заслужений працівник сільського господарства України Андрій Євтухович Кулик. «Соя – дуже цікава культура, нова для нас. Тому одразу відверто хочу сказати, що напрацьованої технології її вирощування, яка б давала стабільні результати, немає. Років три тому ця культура стала дуже популярною, на хвилі ейфорії ми теж нею захопилися. Але два засушливих роки показали, що не все вдається і що не все ми знаємо. Я сам особисто активно займався пошуком технології, багато читав, спілкувався з фермерами інших країн. І кожен раз я приходжу до висновку, що мало ми знаємо про цю культуру. А перспективи у неї колосальні.

Із соєю чудес не буває. З нею не можна абияк. Ця рослина формує високий протеїн, має 18-20% олії. Щоб це все взяти від неї, треба забезпечити високу віддачу енергії з грунту, потрібна і енергія сонця. Маєш забезпечити достатню вологість грунту, живлення, щоб були всі сприятливі фактори. Тоді вона сформує нормальний врожай. Але мене як агронома захоплює все нове. Тим паче наш соєвий лан цьогоріч неабияк порадував – рослини високі, потужні, гарно відцвітають, сподіваємося, що соя нас не розчарує», – розповідає Андрій Євтухович, демонструючи нам цю поки що чужинку на поліських полях.


Немає коментарів:

Дописати коментар