пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 












Запрацювали садочки:

з турботою про здоров’я малечі

Після п’ятимісячної перерви у районі почали працювати заклади дошкільної освіти. Зокрема, 11 серпня, відкрили свої двері міські «Теремок» (№1) та «Малятко» (№4).

Поспілкувалася із досвідченою завідувачкою ЗДО №1 Оленою Олександрівною Конончук. Вона розповіла, що у перший післякарантинний день роботи «Теремок» прийняв 20 діток. Так було домовлено з батьками. Наступними днями заклад відвідуватимуть більше вихованців.

Готувалися до відкриття «Теремка» заздалегідь, був добре відпрацьований алгоритм прийому діток, правила їх перебування протягом дня. Були розроблені всі відповідні необхідні положення. Для безпечної роботи «Теремка» закупили деззасобів, більш як на 11 тисяч гривень. Їх вистачить на місяць.

Як працюватиме заклад в умовах карантину? Діток будуть приймати у семи групах закладу. Нових вихованців (діток двох з половиною років) у садочок зараз не набирають. Як пояснює Олена Олександрівна, для адаптації малят необхідний більш тісний контакт з вихователями, малеча перші дні плаче і проситься на ручки.

Як проходить день у карантинному режимі для вихованців та їх наставників? Батьки не заходять у приміщення навчального закладу. Вони приводять діток з 7.45 до 8.45. При вході діткам вимірюють температуру. На гумовому килимку (наповненому деззасобом) хлопчики та дівчатка дезінфікують взуття, потім  вони перевзуваються в інше. При найменших ознаках захворювання та у разі підвищеної температури (37.2) батьки з дітьми залишають територію закладу та звертаються до сімейного лікаря. Батьки зобов’язуються не приводити дитину до дитсадка з ознаками недуги (кашель, нежить), а також якщо дитина перебувала в контакті з хворими на ковід (протягом 14 днів).

Заборонено привозити з дому самокати та велосипеди, приносити м’які та пластикові іграшки.

Як зазначила Олена Олександрівна, за рекомендацією МОЗу будуть проводитися у закладі додаткові заняття щодо профілактики вірусних захворювань для дітей; надаватиметься пріоритет активностям на свіжому повітрі; створюють максимальну дистанцію в групі та під час харчування; обмежено заняття, що потребують фізичного контакту або додаткового інвентаря.

Заклад забезпечує працівників засобами індивідуального захисту, тут проводитиметься дезінфекція поверхонь щонайменше раз на 2 години, вологе прибирання 3 рази на день (ввечері з деззасобами, тому садочок раніше закривають), а також буде провітрюватися приміщення протягом дня.

Працівники приділятимуть особливу увагу дезінфекції рук, носитимуть маски або респіратори протягом робочого дня.

Олена Олександрівна зазначила, що колектив «Теремка» з гарним настроєм приступив до роботи з вихованцями в цей особливий, карантинний період, бо і працівники скучили за роботою, і діти за рідним садочком. «Умови роботи зараз непрості, – підкреслила Олена Олександрівна, – але такий час і такі вимоги. Робитимемо все від нас залежне, щоб убезпечити від ризиків наших дітей, сподіваємося на підтримку і розуміння батьків. У нас завжди була з ними прекрасна співпраця. Здоров’я дітей для нас понад усе».

«З Богом!», - як кажуть, у народі. Хай гарно і спокійно працюється колективу «Теремка» і всім закладам дошкільної освіти, які відчиняють свої двері для своїх маленьких вихованців.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар