четвер, 27 серпня 2020 р.

 

ОБ’ЄДНУЄМОСЯ: ЗАТЯЖНИЙ СТРИБОК В НЕВІДОМІСТЬ





 

Децентралізація, про що так довго говорили і в яку вже мало вірили, все-таки стартувала вже масштабно. Минулої п’ятниці ми отримали своєрідний «лист щастя» у вигляді постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів». Отже, Дубровицький – через кілька місяців кане в Лету. Ми станемо частинкою Сарненського.

Наступна топова новина – місцеві вибори-2020. Вони мають відбутися 25 жовтня. І вже зовсім на нових засадах. Адже замість міської та 16 сільських рад передбачається утворити одну Дубровицьку міську громаду. «Ми свідомо не йшли на добровільне об’єднання. Адже, якби це сталося раніше, і 60 відсотків ПДФО, які зараз надходять в районний бюджет від усіх працюючих в Дубровиці, йшли в наш, багатьом дотаційним сільським радам, що животіють на трансфертах-вирівнюваннях, довелося б ще сутужніше. Однак пробив час, і тепер ми всі – одна громада, яка об’єднає більше 60 відсотків території теперішнього Дубровицького району та більше 70 – населення. Тож від новообраної ради залежатиме добробут більше 36 тис. людей та цілої мережі навчальних, закладів охорони здоров’я та культури», – зазначив міський голова Богдан Микульський на круглому столі усіх сільських голів рад, що ввійдуть в реформовану Дубровицьку міську. Взяли участь у цьому засіданні голова районної ради Микола Кухарець та заступник голови РДА Оксана Кондратюк.

Консультації присутнім з усіх «гарячих» питань давали фахівці Рівненського регіонального відділення асоціації міст України. Проте, навіть вони не могли роз’яснити деякі вкрай важливі питання – законодавство потребує масу доопрацювань у зв’язку з такими глобальними структурними змінами.

Невідомо елементарне – структура формування бюджетів, принципи залучення податків та зборів в них, самі повноваження новоутворених органів, як функціонуватимуть і фінансуватимуться такі вкрай необхідні та значущі для кожного об’єкти, як лікарні, управління соціального захисту, Пенсійного фонду, школи естетичного виховання, заклади позашкільного виховання, методичні служби тощо.

Ніхто не знає, чи залишиться в Дубровиці суд, паспортний сервісний офіс. Отож запитань більше, аніж відповідей.

І юрист Василь Курилас, і експерт з фінансів Людміла Кушнер намагалися надати найповнішу та найновішу інформацію, якою вони володіли. Проте частина законодавчих змін з’явиться тільки у вересні. Себто черговий раз нас чекає затяжний стрибок у невідомість. Хотілося б після цього вижити…

Багато нововведень  готує сам виборчий процес. Проходитимуть вони, принаймні до Дубровицької міської ради, на пропорційній основі. Мажоритарка зберігається в радах з кількістю виборців до 10 тисяч.

Цікаво, що на місцевих виборах депутатів не передбачено самовисування. Список кандидатів у бюлетені партія повинна затвердити на зборах, крім того, у списках обов’язково мають бути 40 відсотків представників однієї статі, інакше партії до участі у виборах не зареєструють.

Партійні списки будуть відкритими. Тобто виборець зможе проголосувати за партію та окремого в ній депутата.

Якщо він напише неправильний номер, поставить іншу позначку чи не зазначить взагалі нічого, то вважатиметься, що він підтримав усіх депутатів.

Передбачена й грошова застава.

 

Людмила РОДІНА.

 

* Огляд декларацій

Хто

чим володіє

 

Частина 2

 

На прохання читачів продовжуємо розповідати про задекларовані статки сільських чиновників. 

 

Кремезь

Мирослав Володимирович

Бережницький сільський голова за минулий рік задекларував житловий будинок (103,3 м.кв.) та чотири земельні ділянки (по 2500, 8000, 1976, 2258 м кв.). Ще один земельний наділ у власності дружини (2500 м кв.). На неї також зареєстрований легковий автомобіль марки «Volkswagen» (2004 р.в.). А на сільського голову –мінітрактор. Заробітної плати він декларує 190828 грн. та 18600 грн. – доходу від відчуження рухомого майна.

 

Наумець

Олена Михайлівна

Велюнський сільський голова згідно з минулорічною декларацією володіє  житловим будинком (43 м кв.), частиною земельної ділянки (2500 м кв.) та легковим автомобілем марки «Dacia», 2009 року випуску. Заробітна плата становила 235357 грн.

 

Олексієвець

Віктор Миколайович

Залузький сільський голова  у декларації вказав, що має у власності житловий будинок (79,7 м кв.) та вантажний автомобіль марки «RENAULT» (2014 р.в.). Заробітна плата – 126568 грн.  Ще 160000 грн. отримав компенсації від ПАТ «Рівнеобленерго» за зеленим тарифом.

 

Крупко

Павло Ілліч

Сварицевицький сільський голова задекларував житловий будинок (84 м кв.) та мотоцикл (мопед) марки «Viper». Отримав за минулий  рік 208631 грн. зарплатні.

 

Рябий

Михайло Миколайович

Великоозерянський сільський голова за минулий рік не задекларував нічого. Всім володіє його дружина: житловим будинком (121,8 м кв.), земельною ділянкою та двома легковими автомобілями марки «PONTIAC» (2004 р.в.) та марки «SHKODA» (2014 року випуску). Заробітна плата голови за минулий рік становила 194757 грн. Отримав він також 4995 грн. матеріальної допомоги та грошовий подарунок у розмірі 300 грн.

 

Петрович

Людмила Миколаївна

Лісівський сільський голова задекларувала дві земельні ділянки (7600 м кв. та 9100 м кв.). Має 50% власності на ще одну земельну ділянку (1848 м кв.) та на житловий будинок (58,1 м кв.). 138785 грн. заробила на посаді за минулий рік.

 

Руда

Тетяна Йосипівна

Нивецький сільський голова має у власності земельну ділянку  (47300 м кв.). Житловий будинок (88 м кв.) та ще одна земельна ділянка (37000 м кв.). зареєстровані на чоловіка. Задекларувала сільський голова також легковий автомобіль марки  ВАЗ (1976 р.в.) на себе та легковий автомобіль марки «OPEL» (2006 р.в.) – на чоловіка. Отримала вона доходу за основним місцем роботи 119745 грн.

 

Новик

Алік Олександрович

Туменський сільський голова згідно з декларацією володіє  легковим автомобілем марки «Оpel» (2007 р.в.). Ще один автомобіль марки «AUDI» (2007 р.в.) у власності дружини, а також квартира у Дубровиці (58,5 кв.м.). Заробітної плати задекларував 208744. Ще отримав 195000 грн. доходу від відчуження рухомого майна.

Немає коментарів:

Дописати коментар