пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 






Ви вже копаєте картоплю?

Днями пройшлася по міських аптеках. В одній з аптек зустріла знайому з кульочком ліків.

– Бачу, ти гарно поповнила запаси для здоров’я, – зауважила я.

– Це до мами їду, на ніч в село. Завтра зранечку картоплю почнемо копати. Уявляєш, вчора зателефонувала мені ввечері і з плачем розповіла, що сусідка її на тому тижні вже два дні картоплю копала. Я сказала, що ми почнемо з наступного тижня, то мати так розхвилювалася, що й тиск підскочив. Їду ситуацію виправляти.

– Моя бабуся живе на хуторі і завжди починає копати картоплю у вересні. Вона каже, що колись до свята головосіка ніхто бульбу не копав. Але, часи змінюються, – зауважує нам фармацевт…

Що ж, насправді якось і пори року змістилися, і сільськогосподарські роботи набули іншого річного ритму. Кажуть, що першими в районі до польових робіт приступають берестівчани. До речі, моя знайома також їхала саме у Берестя.

Обдзвонила своїх знайомих у різних селах. Дехто вже приступив до копання, є й такі, хто планує це робити відразу після Спаса, 20 серпня. Кажуть, зволікати немає сенсу, адже бульба вже дозріла.

Чи варто у середині серпня збирати врожай другого хліба українців?

На це питання шукала відповідь в Інтернеті. Знайшла пояснення Оксани Пузняк, заступниці директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидата біологічних наук.

– Більшість поліщуків і волинян садять тепер на грядках ранні і середньостиглі сорти картоплі, у яких вегетаційний період завершується в серпні. Тому й не дивно, що багато господарів ще до вересня викопують бульбу, – говорить науковиця.

Оксана Пузняк каже, що точним орієнтиром для збору врожаю є картоплиння. Якщо воно зелене, поспішати не варто. Якщо посохло, треба заглянути під кущ, чи відокремилися картоплини від коріння куща.

Після того, як викосили город, слід почекати 10 днів, доки бульба «дозріє».

– За цей час припиняться процеси росту, згрубіє шкірка. Викопана бульба має полежати зо два дні на відкритому повітрі. А тоді вже можна перебирати і складати в погріб, – зазначає Оксана Пузняк.

– Насіннєва має позеленіти, тоді вона краще зберігатиметься і не буде пароститися. Її зберігають окремо від їстівної, адже соланін отруйний.

Щоб мати гарний насіннєвий матеріал, наші дідусі й бабусі копали картоплю вручну, відповідно відразу відбирали насіннєву картоплю з найкращих кущів. Тепер більшість господарів садять і копають тракторами, вся картопля іде в один бурт. Потім, перебираючи бульбу, в насіннєву потрапляє різна, як наслідок – сорти вироджуються.

Тому радять хоча би раз у 5 років міняти посівний матеріал. Також науковиця радить не копати бульбу у спекотні дні. Найкраще збирати врожай при 15-18 градусах у суху погоду.

Між тим, астрологи радять копати коренеплоди, в тому числі і картоплю, на спадаючий місяць.

У серпні це дні з 16 по 30 числа. Мовляв, картопля гарно зберігатиметься, не гнитиме.

Оксана Пузняк зазначає, що ці календарі складені людьми з досвідом, тому бажано їх дотримуватися.

Чимало господарів спалюють скошене картоплиння, дехто навіть розсипає його по городу як добриво. Фахівці радять:

– Спалювати бадилля не варто з однієї причини: всі кропили картоплю від колорадського жука і фітофтори, причому робили це кілька разів за літо. Хімікати нікуди не поділися. Нащо дихати цим самому і змушувати інших? Тим більше, що й екологи, і рятувальники наголошують: палити картоплиння не варто.

А тепер про народні прогнози. Традиційно після 10 вересня на Поліссі починаються так звані «жидівські кучки», тобто затяжні дощі. Якщо до цього часу картоплю не викопаєте, то відповідно сезон збору врожаю доведеться відкласти. А це означає, що картопля почне пускати нові паростки. Тому тримати її в землі після 10 вересня нема сенсу. Загалом же кожен господар повинен враховувати свої сорти бульби і терміни їхнього дозрівання.

Науковці прогнозують, що цього року буде найнижчий врожай картоплі за останні 5 років. На це вплинули кліматичні умови. Не виключено, що кілограм товарної бульби коштуватиме досить дорого. Отож, якщо ваші мами наполягають копати, то може вже й варто копати?

 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар