четвер, 27 серпня 2020 р.

 







Рослинний дивосвіт

Лесі Єсіпової

Кожна господиня знає, що догляд за квітами чи іншими вибагливими представниками рослинного світу – складний технологічний процес і нелегка праця.

Дубровичанка Леся Єсіпова закохана у квіти змалечку. «Мама завжди висаджувала і доглядала біля дому різні квіти як популярні, так і рідкісні, – розповідає моя співрозмовниця, – тому краса завжди мене оточувала. Я завжди любила рослини, цікавилася їх походженням та доглядом за ними. Однак, у кожного з нас бувають особливі моменти, коли відчуваємо потребу внести в своє життя щось нове. Після народження донечок моя любов до рослиного світу перетворилася у мрію приносити в життя людей щось особливе, гарне, рідкісне. Незабаром крок за кроком, я почала створювати свій розсадник (розплідник) рідкісних рослин. Ця робота ще триває, бо це справа не одного дня. Все почалося з навчання, з пошуків відеоуроків в Інтернеті. Слухала спеціальні курси, набиралася потрібних знань, адже хотіла непросто купувати і просто перепродувати рідкісні рослини. Вирішила, що буду самотужки їх розмножувати і вирощувати до потрібного для продажу розміру».

І справа зрушилася з місця. Свій розсадник Леся Єсіпова розташувала неподалік будинку своєї мами, територія довкола дозволила облаштувати потрібну площу. Вирощує і реалізує наша землячка лише багаторічні рослини. Відразу зазначу, що у її розсаднику панує порядок, гармонія і чистота.

– Мій робочий день ненормований, – розповідає пані Леся, – час протікає для мене тут настільки швидко, що часом за день навіть забуваю попити кави. Мама і донечки – моя підмога. Але  завжди ще й хочеться особисто заглянути в кожен горщик, там треба підстригти, там підживити, там розсадити, передивлюсь сама і тоді спокійно на душі. Полив у кожної рослини –індивідуальний. Треба і про температуру води подбати, і в спекотні дні просто покупати рослини. Це ж організм, який, як і людський, хоче благ. Кожна рослина має свій характер, кожна по-своєму мені дорога, вболіваю за них, як за дітей. А все починається з того, що виписую досить дорогі, великі рідкісні рослини, бо ж не розмножиш маленькі. У різному стані вони приходять до мене поштою. Буває, у прекрасному вигляді, а часом такі, що й плакати хочеться. Але руки, у такому випадку, я ніколи не опускаю, навпаки, завжди думаю, як виправити ситуацію. Моя мрія – мати павільйон у центрі Дубровиці чи неподалік, щоб люди мали змогу прийти і на власні очі насолодитися цією рідкісною красою, щось собі придбати, оглянувши запропоновані рослини на власні очі. А розсадник і залишиться тут, будемо ще добудовувати павільйон, бо відчуваю, що скоро буде затісно».

Рівненько розташовані, як в армії, горщики, підвісні рослини у кашпо – це справжній зелений оазис неподалік залізничної станції у Дубровиці, на вул. Володимирській.

Проходжуся біля цих екзотичних рослин і аромотерапія насолоджує душу. «А ви потріть листочки, – пропонує власниця розсадника, – почуєте різні аромати м’яти».

Зараз у Лесі Єсіпової наявні такі різновиди м’яти: ананасна, бананова, ментолова, мохито, кріспа, шоколадна, імбирна, перцева, сунична. Додати листочок такої м’яти в чай - справжня насолода. Сьогодні у розсаднику землячки тільки спецій 14 позицій. Милують тут очі такі рослини: лаванда, гортензія, спірея, барбарис, туя, ялівець, сніжноягідник, піровсія, гвоздика, гліцинія, форцизія, тамарікс, падуб, пієріс, фізостегія, катальпа, лілейник, хоста, ірис, плющ, сантоліна, хоста, верба декоративна, піон деревовидний. Декоративні трави: сукуленти, очитки. Садові багаторічні трави: папороть, троянда, бересклет, діхонда, традесканція, самшит строкатолистий, церцис. В навності рослини-спеції: розмарин, каррі, лавровий лист, тим’ян, орегано, базилік, ліпія, монарда, кола-плант, м’ята, шавлія.

Розповім про рослину, у яку я закохалася з першого погляду.

Діхондра «Срібний водоспад». Це трав’яниста вічнозелена рослина, яка стелиться і утворює щільний килимок. Дуже гарна, з особливим кольором, дуже ніжна. Невибаглива до ґрунту та догляду рослина. Діхондра – одна з найкращих декоративно-листяних культур для вертикального озеленення. Така рослина стане прекрасним подарунком на будь-яке свято.

Кола Плант – новий сорт полині, яка має аромат відомої кока-коли. Свіжі та висушені листки цієї рослини використовують в кулінарії як прянощі для виготовлення фіточаїв з антисептичною та протизапальною дією.

Тамарікс – витончений чагарник з ажурною зеленню, прутовидними пагонами, вкритими маленькими квіточками, зібраними в суцвіття. Може досягати 2-4 м висоти. Інтенсивно в молодому віці. Пагони: тонкі, сизі або зеленуваті гілки, однорічні пагони червонуваті.

Каррі (Безсмертник італійський) – це багаторічний кущ представляє сімейство айстрових. Листя рослини мають сильний аромат прянощів, тому вони широко використовуються у вигляді спецій до страв з риби і м’яса. Безсмертник Каррі невибагливий в догляді, добре переносить посуху і обрізку. Рослину використовують для дизайну садових ділянок, створення квіткових композицій, в парфумерії, а також в якості цілющого засобу.

Про кожну екзотичну рослину можна розповідати окремо. У кожної – своє призначенння, чи то для дизайну, чи то для використання у кулінарії. Всією інформацією про рослини, які вирощує, володіє Леся Єсіпова. Треба чути, з якою любов’ю розповідає вона про ці запашні творіння Божі. А ще, тепер вони творіння і її рук, бо виплекати рослину з малесенької до розміру на продаж – це немалий шлях, який вимагає уваги та зусиль. Два дні на тиждень креативна дубровичанка присвячує відправці поштою рослин, бо ж упакувати їх для дороги – це ціле мистецтво. Куплену рослину дуже легко вийняти з горщика разом із спеціальним грунтом і пересадити.

Про наявність рослин у моєї співрозмовниці можна запитати на її сторінці у «Фейсбук», або приєднавшись у «Вайбері» у групу «Garden shop».

Леся щиро дякує рідним, які завжди її підтримують і надихають – чоловіку Дмитру, донечкам Вікторії та Олександрі, мамі Ельвірі Іванівни.

Дуже приємно, що на теренах Дубровиччини почала працювати молодий і перспективний підприємець Леся Єсіпова, яка займається улюбленою справою і прагне дарувати людям щастя насолоди спілкування з рослинним світом. Поспілкувалася із закоханою у свою справу людиною, і ще раз для себе зрозуміла: «Все починається з любові».

 

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар