пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

 


Ви обираєте здоров’я?

Днями у районі було зареєстровано нові захворювання на коронавірусну інфекцію. На жаль, маємо ще один летальний випадок, помер 75-річний житель Колок. Перед тим, дякувати Богові, у нас довгий період було затишшя.

Як ми почуваємося в умовах пандемії і карантину, який ще триває? Погодьтеся, здебільшого вже й забули про небезпеку ковіду. Чи багато ви людей бачили на вулицях у масках? Я, наприклад, за останні два тижні лише кількох. Двох недужих пенсіонерів і лікарку ланки сімейної медицини Лідію Демидову. Як побачила в центрі лікарку в масці, а вона безпосередньо часто чергує в інфекційному кабінеті, куди йдуть хворі, то задумалася, а може й треба ще нам боятися.

Так, життя триває. Літо надворі. Вечорами дивлюся, скільки дітей збирається біля міських шкіл. Вони не ходили на навчання, але навіть під час навчального року зустрічалися і спілкувалися без жодних засобів захисту. Мабуть, зважаючи на це, має певну рацію думка про те, що навіть в умовах карантину треба було хоч частково організовувати навчання у школах: з скороченими уроками, з поділом класів, з викладанням бодай основних предметів. Але оскільки ми зіштовхнулися з такою бідою вперше за історію України, то все аналізується з часом.

Днями у «Льонку» чоловік без маски просив слізно продавчиню продати хліб. Вона категорично відмовила, дуже правильна позиція, бо дисципліна починається з кожного з нас. Разом з тим розповідають, що у багатьох сільських магазинах, дозволяють людям купувати товари і без масок.

Дивимося відео з відпочинку на Вербівському озері, то бачимо, що цьогоріч тут людей більше як будь-коли. Не всі тепер мають змогу їхати відпочивати на моря, то й ринули на рідні озера. Яке тут дотримання карантинних правил, розумієте самі.

Ми святкуємо весілля, дні народження, інші урочистості, бо життя не стоїть на місці. Сказати, що всього цього не треба – також неправильно. Мабуть, вірно наголошувати, що ці свята мають проходити в обмеженому колі людей, хоча б так убезпечувати себе. А ще ці заходи мають проходити на свіжому повітрі.

Багато запитань ставлять батьки щодо відкриття дитячих садочків у районі. Як розповіла Ніна Іванівна Стасюк, до початку роботи у карантинний період підготовлені цілком Дубровицькі та Бережківський дошкільні навчальні заклади, бо міська рада і Бережківська сільська рада виділили достатню кількість коштів на придбання деззасобів, засобів захисту для вихователів і їх помічників, необхідно придбати термометри у всі групи і багато іншого. Передбачається, що у садочки на перших порах прийматимуть діток тільки працюючих батьків, бо зараз не дозволяють цілковитого наповнення груп. Коли садочки запрацюють на повну, сказати важко.

Відновили свою роботу Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни та Рівненська обласна дитяча лікарня. Ці заклади під час карантину будуть працювати з дотриманням чітких епідеміологічних вимог. Обласному госпіталю ветеранів війни дозволяється госпіталізація пацієнтів на планове лікування, у першу чергу, учасників АТО/ООС, ветеранів війни, котрі потребують високоспеціалізованої медичної допомоги. Госпіталізація у стаціонар здійснюється лише при наявності негативного тесту на COVID-19 методом ПЛР або ІФА, проведеного напередодні. Пересування пацієнтів у госпіталі обмежене, забороняється виходити з відділень та відвідування родичами.

На базі поліклініки Рівненської обласної дитячої лікарні дозволено відкриття планової консультативної медичної допомоги. У приміщення закладу дитина-пацієнт допускається у супроводі одного дорослого.

При вході до обох медичних закладів проводитиметься безконтактна термометрія пацієнтів і супроводжуючих осіб. І пацієнти, і супроводжуючі у приміщенні повинні перебувати у масках, а медичні працівники під час роботи з пацієнтами – у засобах індивідуального захисту: масках, окулярах/щитках, рукавичках, одноразовому одязі.

Також у медустановах здійснюватиметься постійне проведення дезінфікуючих заходів.

У Дубровиці змінили порядок поховання. У храм для відспівування покійних доставляють транспортом, церемонія не йде, як раніше вулицею. Не організовують люди і поминальні обіди, натомість роздають на кладовищі печиво та цукерки. Таке нововведення всі сприймають позитивно і бажають, щоб воно прижилося.

А якщо коротко, то 24 липня на Рівненщині був зафіксований антирекорд захворюваності на коронавірус – 143 випадки.

Наскільки і як дотримуватися карантинних вимог безпеки, вирішувати вам.

Ви обираєте здоров’я?

Люба КЛІМЧУК.

 

До школи: які медичні довідки потрібні дитині

до 1 вересня

 

Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначить групу для занять фізичною культурою. Крім того, потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина одержала нові щеплення.

Ваш педіатр чи сімейний лікар видасть довідку після огляду дитини. За необхідності лікар може направити дитину на вакцинацію, базові аналізи чи до вузьких спеціалістів.

Для уникнення непорозумінь та черг запишіться до лікаря завчасно, узгодьте порядок проходження проф. огляду.

6 років (перед вступом до школи):

педіатр (сімейний лікар), дитячий хірург, офтальмолог, ортопед-травматолог, стоматолог, інші спеціалісти за показанням. Аналіз крові та інші за показаннями.

7-10 років: педіатр (сімейний лікар), інші спеціалісти за показанням.

11 років: педіатр (сімейний лікар), дитячий хірург, офтальмолог, ортопед-травматолог, стоматолог, інші спеціалісти за показанням.

Аналіз крові, аналіз крові на цукор у дітей з групи ризику по цукровому діабету та інші за показаннями.

12-13 років: педіатр (сімейний лікар), інші спеціалісти за показанням.

14-15 років: педіатр (сімейний лікар), стоматолог, гінеколог (за показаннями), хірург, ендокринолог, психолог (за показаннями), флюорографія, аналіз крові та інші за показаннями.

16-17 років: педіатр (сімейник лікар), стоматолог, гінеколог (за показаннями), флюорографія.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар