пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

МИ – НЕ РАБИ. РАБИ – НЕ МИ…

Коментуючи звернення директорів навчальних закладів до влади різних рівнів, місцевий відомий фотограф Анатолій Кібук в соцмережах написав:
«Раби повстали…». Хай вже пробачать вчителі за таке порівняння, але, справді, їх довго намагалися тримати «в шорах» всі провладні політичні сили. Та нинішня зима змінила не лише владу, вона змінила самих людей.
Можна по-різному оцінювати звернення директорів шкіл. Та особисто я бачу в ньому великий  позитив.
Люди втомилися жити під чужу диктовку, втомилися вічно боятися й навчилися відстоювати свою гідність.
Бо ми ж таки насправді не раби…

Як я й передбачала в попередньому звіті з сесії районної ради, конфлікт в освітянському середовищі мав продовження. Тож, вже у четвер, 7 серпня, знову відбулася чергова, двадцять сьома, сесія районної ради. Зібрана вона була на вимогу 26 депутатів, які підтримали освітян й звернулися до голови районної ради Сергія Киркевича з проханням скликати сесію районної ради. На порядок денний виносилося єдине питання – те саме звернення керівників освітніх закладів району, яке не розглянули на минулій сесії. На пленарне засідання прибули 31 депутат із 48-ми.
Зазначимо, що більшістю голосів (28 чоловік) депутати цього разу підтримали звернення директорів шкіл та  вирішили: заборонити реорганізацію управління освіти, молоді та спорту; в зв’язку з відсутністю обгрунтованих підстав для звільнення та враховуючи одностайну підтримку керівників освіти, продовжити трудові відносини з Н.І. Стасюк на посаді начальника управління освіти; заслухати звіт голови райдержадміністрації Ю.Є. Лосіка про виконання делегованих повноважень на сесії районної ради.
Доповідач, голова ради директорів освітніх закладів Володимир Кушнір акцентував, педагоги сподіваються на підтримку депутатів у недопустимості безпідставних, заполітизованих кадрових змін у освітянській галузі району. Адже реорганізації в галузі, підкреслив доповідач, лише важіль впливу на найчисельніший сегмент електорату.
«Ми знаємо, для чого потрібна зміна начальника від освіти, щоб новопризначений виконував надалі політичні замовлення, знімаючи з посад окремих «неугодних» директорів для науки решти непокірних керівників навчальних закладів, - сказав Володимир Кушнір. – Замість продовжити трудові відносини з Н.І. Стасюк на посаді начальника управління, відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації Ю.Є.Лосіка на стажування на посаду на той час ще незареєстрованого відділу освіти приходить К.М.Кухаревич, яка вже очолювала цю структуру кількома роками раніше. (Доповідач наголосив, згідно з чинним законодавством стажування можуть проходити особи, що вперше претендують на посаду державного службовця. При цьому необхідна не лише письмова заява самого стажиста, а й згода відповідних керівників за місцем стажування та основної роботи. Стажування ж відбувається тоді, коли начальник управління Н.І.Стасюк перебуває на лікарняному, а її заступник М.П. Фурсович – у відпустці. Причому стажист у перший же день дає інженерній службі  вказівку про заміну замка у вхідних дверях кабінету начальника управління…). Доповідач також дав ґрунтовні пояснення стосовно тих звинувачень, що висуває голова райдержадміністрації чинному начальнику управління освіти. (Читайте продовження звіту з пленарного засідання сесії у наступному номері газети).

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар