пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

ВІЙНА НЕ НАЙКРАЩА ПОРА ДЛЯ ОСОБИСТИХ АМІБІЦІЙ

31 липня відбулося пленарне засідання 26 сесії районної ради шостого скликання. Варто зазначити, що відгомін останніх протистоянь торкнувся цього разу й сесійної зали. Президія та трибуна були прикрашені плакатами-агітками «Геть посібників режиму Яника з керівних посад!», «Доля України вирішується на Сході, а не в кріслі кабінетного чинуші», «ДЕПУТАТИ! Спасіть Україну, а не пособницю яника - Ніну! Позавчорашні не заважайте працювати голові РДА – Лосіку». Та й, окрім депутатів та запрошених на сесію міського, сільських голів, керівників підрозділів РДА, представників ЗМІ, на цей раз виявили бажання взяти участь у роботі зібрання керівники освітніх закладів району та чисельні громадські представники. До відкриття сесії, здається, в самій атмосфері повисла напруга…

Між тим порядок денний сесії планувався доволі куцим: внесення змін до районного бюджету та одне земельне питання. Звернення депутатів до Верховної Ради про її саморозпуск було знято з розгляду, як таке, що втратило актуальність. Щоправда натомість, до розгляду включили депутатський запит Івана Краська з приводу відновлення роботи проводового радіо в Бережках, оскільки запити депутатів рада має розглянути в обов’язковому порядку.
Були ще дві пропозиції доповнити порядок денний кількома питаннями. Так, депутат Богдан Микульський пропонував включити питання «Різне» з тим, аби висловити свою позицію з приводу тої агресії, від якої потерпає Схід України, й підтримати наші Збройні Сили не лише матеріально чи гуманітарними вантажами, а й самим керівникам району, депутатам, всім патріотам долучитися до антитерористичної операції, добровольцями влившись в лави Українського війська. Богдан Михайлович пропонував навіть запросити на розгляд цього питання військового комісара, підполковника Руслана Бордакова, сподіваючись, що охочих вступити до армії виявиться чимало. А голова районної ради пропонував включити до розгляду звернення директорів шкіл до районної ради, з яким, як вже писала наша газета, вони виходили не тільки до керівництва району, а й області. Проте… жодне з цих двох питань «не пройшло». Можливо, відіграло важливу роль те, що нині - пора відпусток, й значна кількість депутатів не прибула на сесію. У залі були присутніми тільки 33 депутати з 48-ми. Тож для включення до порядку денного звернення директорів забракло лише одного голосу, трошки більше «не добрала» пропозиція про «Різне».
Це перше протиборство дещо згладила хвилина мовчання та спільна молитва, якою, за пропозицією голови районної ради Сергія Киркевича, пом’янули загиблих в АТО українських воїнів та жертви серед мирного населення Луганської й Донецької областей.
Депутатський запит Івана Краська одноголосно направили на розгляд  голові РДА, а вже він має доповісти депутатам про вирішення цього питання на наступній сесії.
Але вже при розгляді змін до бюджету знову вихлюпнулися пристрасті, підігріті літньою спекою й протиріччями щодо власного бачення вирішення нагальних питань району. Обмінявшись емоційними «люб’язностями», депутатські конфліктуючі табори все ж дослухалися до голосу головуючого. Депутати не мали нічого проти збільшення доходів та видатків спеціального фонду районного бюджету на суму 1115,591 тис. грн. за рахунок надходження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, у зв’язку з неможливістю проведення технічного нагляду за ходом робіт на об’єктах проведення, що передається з сільських і міського бюджетів до районного бюджету. Проте погляди на те, хто виступить виконавцем таких робіт, розійшлися. Голова РДА Юрій Лосік пропонував делегувати обласній державній адміністрації повноваження з використання вищеназваної субвенції. Голова районної ради Сергій Киркевич, голова профільної комісії районної ради Іван Пінчук наполягали, аби освоював ці кошти місцевий автодор, а замовником робіт виступала райдержадміністрація, оскільки саме їй делеговано повноваження, пов’язані з будівництвом чи ремонтом доріг. Їхні аргументи: «це врятує таке необхідне району підприємство дозволить наповнити місцевий бюджет, а людей забезпечити робочими місцями» - й виявилися для депутатів переконливішими. Принаймні, Рівненська обласна громадська організація «Центр соціальної та правової допомоги населенню» вже другий рік поспіль спонсорує ямковий ремонт  доріг у райцентрі. Так, минулого року, у співпраці з міською радою, було відремонтовано частину дороги по Березовій, виділено ЦСПДН 21 тис. грн.
Нинішнього року цією ж громадською організацією було зібрано на ремонт доріг 64,5 тис. грн. Виконавцем робіт є саме наш автодор. Шляховики розпочали ремонт із вулиці Артеменка і продовжать роботи в напрямку села Нивецьк.
За поданням головного розпорядника коштів районного бюджету –управління соціального захисту населення райдержадміністрації затверджено також перерозподіл коштів між кодами функціональної класифікації по загальному фонду районного бюджету за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло -, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот на суму 444,4 тис. грн.
Так само було затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки загальною площею 9,8764 га, що відводиться в оренду строком на 49 років СВК «Жаденський» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Жаденської сільської ради Дубровицького району Рівненської області.
На цьому сесія була закрита. Але сесійна зала проте не спорожніла. Освітяни ще обговорювали свої емоції від сесії. Уже без керівництва району вели перемовини з окремими депутатами, комусь висловлювали своє невдоволення. Оскільки це відбувалося при зачинених дверях, не буду вдаватися до опосередкованого викладу подій, оскільки сама їх свідком не була. Однак бачу, з огляду на розвиток ситуації, нам слід очікувати подальшого продовження ескалації конфлікту. Він, немов чиряк у стадії ремісії, зрітиме вглибині й далі, вражаючи все нові життєві тканини. Може, таки варто було вдатися депутатам до оперативного втручання вже зараз, аби вичистити все накипіле в «освітянському організмові», не затягуючи це до початку навчального року.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар