пʼятницю, 1 серпня 2014 р.

Куточок «Унікальної України» – це Надслучанська Швейцарія



Хочу поділитися враженнями від недавнього перебування на Березнівщині, куди з дводенною туристичною поїздкою виїхала група педагогічних працівників нашого  району. У кожного залишилися найкращі враження від природи краю, його людей і закладів освіти. В програмі поїздки – 3 екскурсії та практичне ознайомлення з програмою «Зелений туризм» – відпочинок в приватній садибі В. Лашти, що у селі Маринин.
Перша наша зупинка – ландшафтний парк Березнівського лісового коледжу, створений багатьма поколіннями  працівників та учнів закладу, починаючи з 1979 року. Ми  милувалися колекційними ділянками рослин, висадженими за  ботаніко-географічними зонами та були захоплені розповідями екскурсовода В.А. Остовської, її оповідями не тільки про рослини, але і про «Змія-Горинича», «навчальний полігон» для сов та інші цікаві речі.
Ще у 1972 році у Бистрицькій школі засновано народний музей історії села. Цією справою займався колишній директор, тепер завуч, – С.Ф. Ткачук. Захоплює надзвичайна любов цієї людини до свого села, неймовірна працездатність, вражає величезна дослідницька робота, проведена ним і колективом школи. Сьогодні музей – це 5 залів, в яких розміщено 1135 експонатів. Працюють керівники відділів музею. Організовано різні форми щодо залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої, пошукової та дослідницької роботи. Окрему експозицію  присвячено відомому уродженцю цього села  Тарасу Бульбі-Боровцю, засновнику «Поліської січі».
Третя екскурсія – у північний замок області - Губківський замок, яку провів Віталій Іванович Боровець, директор Березнівської школи №2. Ми вражені цією людиною. Його розробки в номінації «Управління освітою» удостоєні другого місця в області. Крім того, він член обласної спілки краєзнавців, займається історією, археологією, палеонтологією рідного краю. З шкільних років досліджує ріднокрай, глибоко знає його історію, цікавий екскурсовод і співрозмовник. Він вивчає і популяризує історію Губківського замку. Саме він виступив у ролі екскурсовода  для нашої групи до цієї наймогутнішої оборонної твердині  Волині. 
Березнівщина поєднує в собі багато цікавих куточків природи. Один з них – «Надслучанська Швейцарія», розташована в ландшафтному заказнику  «Соколині гори». Саме тут, у садибі В. Лашти на березі Случа, ми і відпочивали. Наш Случ – це поліська річка з низькими берегами та спокійною течією. Тут же, у Губкові і Маринині, він пробиває собі шлях через давні граніти, тут каньйони із скелями, обривами і порогами. Краєвиди заворожують. Проживали ми у літніх будиночках, грали у волейбол, купалися у Случі, готували кулеші, шашлики на відкритому вогні.
Ми вдячні всім, хто допоміг нам в організації цієї цікавої поїздки, за теплий прийом, цікаві екскурсії,  любов до рідного краю. Наші висновки однозначні – рекомендуємо всім відвідати Березнівщину, помилуватися чудовою природою, познайомитися з щирими, добрими людьми і відпочити, адже тут розроблено 4 цікаві туристичні маршрути. Є що побачити і чому повчитися!


Віра ТВЕРДЮК, голова ради профспілки працівників освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар