пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

ДИТИНА ЙДЕ ДО ШКОЛИ

Шкільний дзвоник скоро покличе маленьких першокласників до школи. Цей період важкий і відповідальний не тільки для дітей, але і для їхніх батьків. Стільки хвилювань і турбот пов’язано у батьків з цією подією: ще до школи навчать азбуки, читати, рахувати. Та не менш важливо сформувати у дітей гігієнічні навички, привчити до самостійності та охайності. З переходом із дитячого садочка до школи дитина вже усвідомлює, що вона стоїть на порозі нового життя - це стимулює її прагнення до навчання.
Щоб уникнути багатьох проблем, батьки мають усвідомити, що підготовка дитини до школи залежить саме від них. Тому необхідно максимум зусиль докласти для того, щоб дитина не відчувала дискомфорту до нового, незвичного ритму життя.

РЕЖИМ ДНЯ ДЛЯ ПЕРШОКЛАСНИКА
Велике значення в збереженні здоров’я дитини має дотримання режиму дня, який повинен передбачати основні елементи: заняття в школі і вдома; рухово-активний відпочинок; достатнє харчування; фізіологічно повноцінний сон.
Необхідно ще до початку навчального року нормалізувати режим дня малечі, наближаючи його до шкільного. Прокидатися о 7 годині ранку, а лягати спати не пізніше 21.00 години. Для дітей, які легко збуджуються, будуть корисні теплі ванни з морською сіллю, з відварами ромашки, лаванди, а також заспокійливі трав’яні чаї.
Варто правильно розподілити вільний час дитини, тобто обов’язково, приблизно 1,5-2 години, перебувати на свіжому повітрі, включати в прогулянки активні ігри. Необхідно зменшити перегляд мультфільмів, відеофільмів, які заряджені агресивністю, жорстокістю, а також обмежити користування комп’ютером, відеоігри.
Фізичне здоров’я школяра значною мірою залежить від того, як виконуються ним правила особистої гігієни, бо саме дотримання цих правил запобігає поширенню інфекційних захворювань, особливо кишково-шлункових.
Для активації організму необхідно привчити дитину до ранкової зарядки, самостійного виконання елементарних гігієнічних процедур - умивання, чищення зубів, обов’язкового миття рук з милом перед їжею і після туалету.
ХАРЧУВАННЯ
Особливу увагу батькам варто приділяти харчуванню дитини. Важливе значення має режим прийому їжі. Необхідно потурбуватись, щоб їжа була різноманітною і смачною та відповідала потребам дитячого організму (достатня кількість молочних продуктів, сир, м’ясо, риба, овочі, фрукти, каші, соки). Відповідно в раціоні необхідно зменшити кількість солодкого (цукерки, шоколад, солодка вода), виключити продукти швидкого приготування (мівіну, чіпси, сухарики тощо).
ПСИХОЛОГІЧНА ПІДГОТОВКА
Від батьків залежить і психологічна підготовка школяра. Необхідно пояснювати дитині, що вона має бути відповідальною за свої вчинки, цілеспрямованою, добре міркувати, запитувати, планувати. Батьки повинні розповісти дитині про школу, щоб вона мала уяву про шкільне життя. Важливо, щоб дитина відчувала, що батьки, незважаючи на певні життєві негаразди, завжди її підтримають і допоможуть. Згадайте разом зі своїм сином чи донькою, як вона вчилася кататись на роликах, велосипеді, самокаті тощо, і повідомте, що згодом, через певний час, теж буде добре писати та читати.
Треба продумано облаштувати місце, де дитина готуватиме уроки. Бажано, щоб це була окрема кімната, добре освітлена, розмір столу і стільця повинен відповідати росту дитини. Неабияке значення має одяг дитини, її взуття - вони повинні бути відповідного розміру, не тиснути, не викликати дискомфорту.
Дитина йде до школи… Це хвилююча і відповідальна подія. І у ваших силах, шановні батьки, зробити так, щоб перші дні в школі були для дитини не стресом, а веселою пригодою.

Наталія ТАКУН, лікар-педіатр.

Немає коментарів:

Дописати коментар