пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

Про посилення захисту прав дітей військовослужбовців

15 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 25.07.2014 р. «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей».
Згідно внесених змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» відтепер не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
– чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
– жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
– жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина-інвалід I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
– усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.
Вказані особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання.
Згідно із новими змінами до ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» відтепер звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється: у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років.
Під час дії особливого періоду з військової служби також звільняються військовослужбовці через такі сімейні обставини та поважні причини: виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері); наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.
Згідно із внесеними змінами також встановлено, що у разі звільнення з військової служби за віком, у зв’язку  із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв’язку з  безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, а також у зв’язку з настанням особливого періоду та    небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцю-жінці, яка має дитину(дітей) віком до 18 років, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення  (за кожний повний календарний рік служби за наявності  вислуги 10 років і більше).
Інна ПРОТОСАВИЦЬКА,

начальник Дубровицького районного управління юстиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар