пʼятницю, 22 серпня 2014 р.

ЧИ ВАМ ОДНАКОВО?

Люди, яким пощастило подорожувати іншими країнами, особливо Європою, до якої ми так хочемо долучитися, повертаючись додому, часто підкреслюють одне з найсильніших вражень: «Там дуже чисто!» й дороги - без вибоїн. Навіть не виїжджаючи за кордон, наші співвітчизники бачать, що в порівнянні з європейськими на вулицях вітчизняних великих міст дуже багато сміття, у передмістях - скупчення відходів. У Дубровиці, на щастя, з цим не так все й погано. Однак й тут частенько доводиться спостерігати вражаючі вранішні натюрморти з об’їдків та алкогольної тари. (На фото). Отаким «застіллям» на порозі зустріли якогось ранку «наші гречні читачі» журналістів газети. Тож проблема чистоти вулиць є для нас не менш актуальною, ніж для комунальників міста.

Як боротися з побутовим невіглаством, навіть не знаю. Існує маса методів. Але жоден з ним не дає стовідсоткової гарантії. У всесвітній мережі є інформація про цікаву соціальну рекламу, зроблену волонтерами: на електричних стовпах, на дошках оголошень у парках чи деінде були наклеєні з великим смаком зроблені наліпки зі словами: «Кидай сміття просто тут. Усім однаково, правда ж?». Такий хід від супротивного насправді «чіпляв» людей, які бачили ці наліпки. І виявлявся досить ефективним. Принаймні поблизу цих оголошень, а їх розвішували там, де зазвичай скупчується сміття, папірців і пляшок поза урнами значно поменшало! На жаль, в Україні гідної соціальної реклами щодо чистоти вулиць і культурної поведінки дуже мало. Утім, сподіватимемось, що все попереду.
Нам, газетярам, як й багатьом людям, не байдуже, як виглядає наше помешкання. Й ми намагаємося зробити його затишнішим та чистішим, але чомусь ці намагання перекреслюються нанівець отакими вечірніми посиденьками. Мало сподіваюся на дієвий ефект від цієї публікації, але все ж прошу дубровичан: не влаштовуйте банкетів на ганку нашого приміщення, не справляйте інстинктивних потреб в кущах, не шокуйте нас своїм дикунством…
Іноді доводиться бачити насправді шокуючі приклади недбальства. Попри всі стереотипи щодо того, які люди є неохайними та некультурними, джерелом сміття на вулиці часто стають найнеочікуваніші верстви населення. Так, мама, гуляючи з малечею, може запросто викинути серветку на асфальт чи потягнути дитя «до кущиків», солідний чоловік, отримавши рекламку чи квитанцію і прочитавши її, кидає папірець собі просто під ноги ше й «смачно» сплюне при цьому. Такі випадки не виняток, а результат спостережень багатьох людей, не байдужих до обличчя рідного міста.
Пам’ятаймо чудове правило: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять! Хоч якою буде робота комунальних служб, із тотальним недбальством і безкультур’ям їм не впоратись. Тому чистота міста залежить від кожного з нас.
Протягом останніх років у місті стали проводити акції з прибирання парків, до яких може залучитися кожен бажаючий. Інформація про такі заходи розповсюджується й через нашу газету, але не пригадую жодного випадку, щоб у них взяли масову участь непрацюючі, ті хто й податку не платить на утримання комунальних служб, й з особливим «натхненням» завдає їм додаткових клопотів у роботі, бо має масу часу на нічні «банкети» .
Власне, основними шляхами до вирішення проблеми чистих вулиць є встановлення смітників, рівень взаємної ввічливості, який має виховуватись ще з дитинства, і привернення загальної уваги до цієї проблеми. Мабуть, за рахунок цих трьох аспектів проблему можна було б вирішити майже повністю. Зрештою, тут не треба чекати, доки міські служби візьмуться до справи чи хаяти якогось чиновника — кожен може не смітити, долучитися до прибирання й вплинути на виховання дітей. Ця справа, що є по-справжньому важливою, переважно зосереджена в руках самих мешканців міста. І нехай чистота рідного міста стане найкращою нагородою усім небайдужим.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар