пʼятницю, 15 серпня 2014 р.

«Попав – виграв, не попав – постраждав»…

* З сесії районної ради
 Доповідь голови ради директорів району Володимира Кушніра:
На звинувачення начальника управління освіти, молоді та спорту Н.І. Стасюк головою райдержадміністрації Ю.Є. Лосіком у порушеннях фінансово-господарської діяльності, роз’яснюємо: ревізією здійснено перевірку за період з 01.07.2010 по 01.12.2013 року, Стасюк перебуває на посаді начальника управління з 12.02.2013 року, і не несе відповідальності за правопорушення, що виявлені названою ревізією за період до її призначення на посаду начальника управління;
ревізією не виокремлено правопорушень щодо діяльності на посаді Н.І. Стасюк та не персоніфіковано ступінь її відповідальності за свою діяльність – тобто за 10 останніх місяців ревізійного періоду.
Окрім того, за порушення щодо проведення процедури відкритих торгів несе відповідальність тендерний комітет.
Щодо укладання договорів за оренду приміщень з харчуючою організацією,то зазначена сума – 72,8 тис.грн. – визначена за весь ревізійний період. З вини попереднього керівника не укладені договори на суму 44,8 тис. грн., за ревізійний період Н.І. Стасюк – 28 тис. грн., кошти відшкодовані харчуючою організацією ТзОВ «ПК МАКСИМУМ» в повному обсязі. Причиною щодо неукладання договорів усіма начальниками були:
– методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 року №265;
– лист-звернення Віце-прем’єр міністра України Тігіпка С.М. від 31.05.2011 № 5689/0/2-11 щодо сприяння у зменшенні плати за оренду шкільних їдалень у районах та містах області суб’єктом господарювання, які проводять харчування дітей, що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи;
– лист Рівненської обласної державної адміністрації від 26.07.2011 № 7043/0/01-24/11 щодо розгляду питання зменшення розміру плати за оренду приміщень шкільних їдалень;
– рішення сесії Дубровицької райради (листопад 2013 року), де встановлена орендна плата 1 грн.
Щодо введення додаткових штатних одиниць у Дубровицькому НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ступенів», то дані одиниці були введені розпорядженням голови РДА ще при створенні навчально-виховного комплексу. Потреби у зменшенні штатних одиниць не було, оскільки засновником навчального закладу була райдержадміністрація, яка затверджувала штатні одиниці для єдиного навчального закладу у районі – саме для обдарованих дітей – та, враховуючи, що відповідно до наказу управління освіти і науки облдержадміністрації № 158 від 25.03.2008 Дубровицький ліцей мав статус експериментального навчального закладу та упродовж усіх років мав високу результативність роботи.
Порушення щодо завищення обсягів ремонтних робіт на суму 26,8 тис. грн. також виявлені ще до керівництва Н.І. Стасюк.
Проаналізувавши вказані порушення, ми не бачимо підстав звинувачувати начальника управління освіти, молоді і спорту Н.І. Стасюк у системних порушеннях бюджетно-фінансової дисципліни та необхідності розглядати питання про її відповідність займаній посаді.
На звинувачення Н.І. Стасюк у примушуванні депутатів від освіти не з’являтися на сесію районної ради є лист-звернення з підписами депутатів – освітян такого змісту: «Нам, освітянам-депутатам Дубровицької районної ради, стало відомо, що начальника управління освіти, молоді та спорту Н.І. Стасюк звинувачують у тому, що вона забороняла нам брати участь у сесіях районної ради.
Заявляємо, що такі звинувачення безпідставні, з нами не велися розмови на дану тему. З боку начальника управління освіти, молоді та спорту Н.І. Стасюк ніколи не було жодних дій, які б перешкоджали депутатській діяльності. Навпаки, якщо на сесіях районної ради розглядалися будь-які питання, пов’язані з виробничим освітянським процесом, Н.І. Стасюк доводила до нашого відома відповідні документи для ознайомлення і, відповідно, кращої підготовки до сесійного розгляду».
 У відповіді голови райдержадміністрації Ю. Лосіка на наше звернення висувається голослівне звинувачення Н.І. Стасюк у тому, що з освітянського бюджету знімалися кошти за згодою начальника управління освіти Н.І. Стасюк. Нагадуємо, що такі рішення приймаються сесією районної ради.
Сьогодні голова адміністрації не хоче врахувати і особистий внесок у розвиток освіти району начальника управління. Ми нагадаємо, що висока результативність роботи неможлива без системної роботи з кадрами усіх управлінських ланок та позиції у цьому начальника. Саме з приходом Стасюк Н.І. у відділ освіти на посаду заступника начальника з року в рік здобутки освітян та їх вихованців зростають. Надаємо статистику перемог в обласних олімпіадах за період 2007-2014 роки: 2007 – 4; 2008 – 8; 2009 – 13; 2010 – 15; 2011 – 23; 2012 – 33; 2013 – 40; 2014 – 41.
В той час, коли вся країна живе за рахунок мінімальних бюджетних витрат, у нас вводиться ще одна посада завідувача відділом молоді і спорту, на яку безпідставно запропоновано перейти нинішньому начальнику управління молоді і спорту Дубровицької райдержадміністрації Н. Стасюк. В освіті району працює 60 освітніх установ, понад 2 тисячі працюючих, при цьому у відділі освіти 4,25 штатних одиниць, а у новоствореному відділі молоді і спорту – три фахівці. З чим ми не погоджуємося і вбачаємо у діях голови Дубровицької райдержадміністрації Ю.Є. Лосіка неповагу до думки освітянської спільноти, адже це не тільки кадрові зміни, а і додаткові фінансові витрати (витрати на реєстрацію, статутні документи, виготовлення штампів і печаток, оплата праці).
За останні роки ми підняли рівень освіти району на третє місце в області. Всі директори освітніх установ впродовж травня-червня прозвітували про діяльність перед громадськістю та колективами і отримали схвалення своєї діяльності. На сьогоднішній день школи на 90% готові до початку 2014-2015 навчального року, проведені ремонтні роботи за рахунок позабюджетних коштів, за що нас в райдержадміністрації назвали «поборниками»...
Шановні депутати, просимо вашої підтримки у недопустимості безпідставних, заполітизованих кадрових змін у освітянській галузі району. Чи маємо ми право на стабільне життя і розвиток? Мабуть, так.

Співдоповідь голови профспілки працівників освіти Віри Твердюк:
Ще на зборах директорів шкіл, куди мене запросили разом з  завідуючою райметодкабінетом, депутатом районної ради Тетяною Таборовець, я заявила, що підтримаю кожного, хто повстав проти обов’язкового вступу у ту політичну партію, в якій перебуває голова РДА або начальник відділу освіти. Я проти того, щоб директора школи звинувачували і заставляли писати заяву на звільнення, коли в селі проголосували не так, як хоче влада. Я в принципі проти політичного насилля. Сьогодні не важливо, хто буде керувати освітою «х» чи «у» – але важливо, щоб політиканам не було місця в освіті, щоб насильно не тягнули ні в яку партію.
Саме тиснути на директора і вчителя прагнуть політики, які приходять до влади. Правда, приходять вони ненадовго, а людей потім шантажують тривалий час.
Чи хочемо жити по-новому? Україна й ми сказали – «Так». Тому ми проти старих методів тиску. У 2010 році по надуманих причинах звільнили з посади начальника освіти за те, що в школах не були оброблені горища спеціальними протипожежними розчинами. Ніхто їх досі  так й не обробляє через брак коштів. Боюся, що нова влада знову застосує старий сценарій  – лякаючи директорів підготовкою шкіл до нового навчального року, і звільнятиме за ті ж необроблені горища. Цьому треба покласти край! Сьогодні не 37-ий рік, коли судили трійки…Якщо маєте претензії й вбачаєте порушення законодавства – звільняйте на законних підставах. Не треба штучної реорганізації...
Надіюсь депутати не дозволять будоражити освіту. В іншому разі, що нас чекає? Якщо на наступних парламентських виборах переможе, приміром,  радикальна партія Ляшка, то що? Знову будуть трясти освіту, її керівників? І так до безкінечності.
Освітяни проти цього. Ми – за стабільність. Не шукайте ворогів там, де їх немає. Давайте укріплювати єдність держави і берегти мир!
І не треба гри на публіку про призив на Східний фронт. Військкомат, думаю, знає, коли кого призивати. А якщо пан Микульський робить такі заяви, стало цікаво, коли він, як підготовлений кадровий офіцер, звідти повернувся?
(На останню репліку депутат Богдан Микульський відповів, що по-перше, йому вже 58 років, але він не відступається від своїх слів, й готовий йти разом з іншими патріотами боронити Україну на Сході).

Голова райдержадміністрації Юрій Лосік:
Хотілося б декілька реплік на попередні доповіді. Шановна Віро Миколаївно, ви прекрасно знаєте, ніхто нікого не звільняє. Жодної людини. Всі добре знають мене по депутатській роботі. Я також підтримую виступаючих – викинути із школи політику геть. Як тільки-но прийшов на посаду, я заявив про це. Але зрозумів, що декому це не на руку. Дехто на вибори зібрався. От чому треба колотить в Дубровиці та Зарічному – по одному округу – освітянську галузь. Про політичні переслідування – це такі фантазії… Це ж треба до такого додуматися – написати список на звільнення. Брехня із брехні. Лякалка така – будуть звільнять, йдіть за нами.
Ви знаєте, для чого створювалися управління освіти, в трьох районах вони лише є, садочки зганяли? Чого тоді не виступали проти? Відповідно до розпорядження губернатора, все вертається на місця, нікого звільняти не будуть. А твердження про зайві витрати коштів – надумані. Близько півмільйона гривень вже має платити відділ освіти по судових рішеннях. Півмільйона… Хто за це відповість?
Щоб заспокоїти директорів, повідомляю: огляд шкіл буде проводитися тільки внутрішній. Оце збурення – це, на мою думку, штучно зроблена ситуація. Дивлячись на проект рішення районної ради – можу сказати: воно буде опротестовано. Бо лише до компетенції голови райдержадміністрації належить, як формувати структуру відомчих підрозділів.
Повертаємося до того, як жили раніше. Оце видумане управління було створене під політичні мотиви. Й тоді ви мовчали.
Хочу, щоб ви знали: Катерина Миколаївна Кухаревич, як спеціаліст, по моєму проханню пішла подивитися на ситуацію в відділі освіти. Й, може, розмови вже йдуть, що вона буде керівником, то питання про це поки що не стоїть. (У залі прокотився смішок). Але за ті кілька днів, що вона там побула, виявили досить цікаві речі, й по доплатам, й по преміям.. Ми підключимо до цього прокуратуру й повідомимо про все громадськість району.

Депутат районної ради Тетяна Таборовець, начальник райметодкабінету:
На минулій сесії тут на сцені висів дуже промовистий плакат – «Дайте спокійно працювати голові РДА Лосіку». Обома руками – «за».  Але дайте спокійно працювати кожному. Хто сьогодні шукає ворогів? Не ми колотимо – нас колотять. Де ще відбулося стільки змін начальників, як в освітянській галузі? Богдан Михайлович говорить нам про складну ситуацію на Сході. Знаємо, бачимо, беремо участь. Директори наші ходять й збирають продукти та гроші на армію. Все, що можуть зробити. Чому ми ніколи не чуємо навзаєм подяк, чомусь ми завжди «поборники», «фестивалимо»? Ми робимо не державну роботу? Сьогодні нас запевняють, що не будуть звільняти, а потім таки звільняють…

Депутат районної ради Людмила Берестень:
Вся біда, напевно, в тому, що ми не хочемо чути один одного. Зірвалися – поїхали до Рівного, думали палочкою-виручалочкою все вирішиться. Думали, це розв’яже конфлікт. Уважно слухала усі  слова. Прозвучало – у кожного правда своя. Це так. Й вона нас, на жаль, не об’єднає…
Сміялися колись з Юлії Володимирівни й Ющенка, в районі мали прецедент, не ладили владні попередники… Прийшла нова влада. Ганьба. Ганьба і соромно мені, депутату і жінці, що таке діється. Й правих тут нема. Ми всі винні. Не вірю, що ваша Ніна Іванівна сама-сама найкраща, а друга-третя – погана. Але різниця в тому, що одна визнає свої помилки, а друга – вилазить на гору й кричить, що невинна й свята, я доб’юся, трупом ляжу... Ніхто ще не приватизував ніяку посаду.
Сьогодні це не сесія. У нас в районі досить проблем. Є у нас комісія при районній раді. Це питання треба вивчити. Один голова подає свою позицію, хтось – іншу. Повірте, хто далекий від освіти – дуже важко розібратися. Нехай би така комісія вивчила питання, а тоді й прийняли остаточне рішення.
(Із залу прозвучала репліка: чому ж на сесії відсутній голова постійної профільної комісії ради, людина зазвичай дуже відповідальна? Чи не тому, що йому заборонила йти на сесію партійна фракція?).

Депутат районної ради Сергій Столярець:
Ми багато говоримо зайвого, що не стосується самої проблеми. Питання, на мою думку, ось в чому. З вуст директорів сьогодні прозвучало : «Нас не бачать... Нас не чують…». А що ви для того зробили, щоб вас чули й головне зважали на вас? Тільки зараз ви зробили лише один маленький крок, щоб вас почали чути. А де ви були всі роки? Чому з двома шапками ходили? Де Петро Дмитрович Покидько? Де директор з Заслуччя? Чому ви так себе ведете? Чому ви дозволяєте із вами робити все,  що будь-якому голові РДА хочеться? Хтось під того став, хтось під іншого? Попав – виграв, не попав – постраждав. То, напевно, пора формувати потужне депутатське представництво в раді, й тоді вас не шмататимуть, як кому заманеться. Чому вас не обирають по мажоритарці? Задайте собі це запитання? Може, тому, що авторитет розгубили? То повертайте його. Тоді вас поважатимуть й на вас зважатимуть, можливо, навіть боятимуться. Ви врешті-решт маєте стати інтелігенцією. Не суть, хто керуватиме, хочу нагадати дуже хороші слова для всіх тут присутніх: «Всі ми у владі люди – тимчасові». Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сказав інші мудрі слова: «Перед тим, як заходити в якийсь кабінет, подумайте, як ви з нього вийдете. Це, зрештою, головніше»…

Нагадаємо, більшістю голосів (28 чоловік) обранці із 31-го присутнього депутата цього разу підтримали звернення директорів шкіл та  вирішили заборонити реорганізацію управління освіти, молоді та спорту; в зв’язку з відсутністю обгрунтованих підстав для звільнення та враховуючи одностайну підтримку керівників освіти, продовжити трудові відносини з Н.І. Стасюк на посаді начальника управління освіти; заслухати звіт голови райдержадміністрації Ю.Є. Лосіка про виконання делегованих повноважень на сесії районної ради.
Р.S. Напередодні сесії, у середу, управління освіти, молоді та спорту було реорганізовано у відділ освіти.
Голова РДА Юрій Лосік запевнив, що буде створено комісію, яка достеменно вивчить стан речей в галузі освіти.
Вихідними я мала телефонну розмову з К.М. Кухаревич. Вона висловила своє обурення з приводу того, що відбувається в освітній галузі району. Вже в середу до редакції надійшло кілька відгуків на рішення сесії.
Як розвиватимуться події надалі – побачимо…

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар