пʼятницю, 1 серпня 2014 р.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЧАСТКОВУ МОБІЛІЗАЦІЮ



У середу військовий комісар, підполковник Руслан Бордаков дав брифінг для засобів масової інформації щодо проведення третьої черги часткової мобілізації

1. В чому полягає необхідність проведення третьої черги часткової мобілізації?
Завдяки двом попереднім чергам часткової мобілізації відмобілізовані та приведені у бойовий стан 53 військові частини Збройних Сил України та 18 частин інших військових формувань. Це дало змогу створити угруповання військ та сил, адекватних рівню загрози на березень-червень цього року, посилити охорону державного кордону на загрозливих напрямках, де і сьогодні йдуть бої за захист українського кордону, та запобігти вторгненню регулярних військ Росії на континентальну Україну як з Криму, так і з півночі, сходу та з придністровського напряму.
Водночас за останні тижні видимі успіхи нашої операції призвели до зміни тактики з боку Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків. За останні дні ми бачимо факти такої зміни тактики, коли бойовики, терористи обстрілюють пусту територію Російської Федерації, а у відповідь завдається удар по наших позиціях, позиціях наших військ і під прикриттям оцих артилерійських ударів, які завдаються нібито у відповідь, робляться спроби прориву колон бронетехніки з Російської Федерації на територію України.
За таких умов, з метою збереження спроможності Збройних Сил України та інших військових формувань по виконанню бойових завдань в АТО, нарощування угруповань військ та сил для відбиття можливого вторгнення, а також планового перегрупування особового складу проводиться третя черга часткової мобілізації. Це дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони. За умов проведення третьої черги часткової мобілізації буде також створено систему поповнення некомплекту в особовому складі та посилено ешелон охорони державного кордону та нарощено сили і засоби територіальної оборони, посилено складову з технічного прикриття об’єктів, транспортної інфраструктури та її відновлення.
Якщо в першій черзі мобілізації ми доукомплектовували переважно бойові частини, мобілізовували, в першу чергу, тих спеціалістів, які мають спеціальність більш бойову, десантників, гранатометників, людей, які вміють володіти оснащенням технічним, то зараз, в цій хвилі мобілізації, найбільший наголос робиться на постачання і забезпечення частин, забезпечення фронту. Тобто більше в цій мобілізації буде наголошено на забезпечення тих частин, які займаються підтримкою армії.
Громадяни, які призвані під час мобілізації, обов’язково пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів, в ланках: відділення, взвод, рота, батальйон, військова частина.
2. Що означає часткова мобілізація та її термін – 45 діб, визначений  відповідними Указами Президента України?
Частковою є мобілізація, яка проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосується певної частини національної економіки, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.
Згідно з Указом «мобілізація проводиться на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва». Призов військовозобов’язаних буде проводитися в усіх зазначених областях у пропорційних обсягах.
Термін 45 діб — це визначений період часу, впродовж якого, згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». протягом 45 діб місцевими органами державної влади через військові комісаріати здійснюється призов військовозобов’язаних та техніки національної економіки для доукомплектування військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до штатів воєнного часу.
І протягом цих 45 днів Міністерство оборони, Національна гвардія України, прикордонники зможуть доукомплектувати ті частини, які сьогодні необхідні для того, щоб витіснити з України російських окупантів, витіснити російських бойовиків, які зараз окупували наші міста і вбивають мирних жителів.
Цей термін не стосується строку перебування на військовій службі військовослужбовців, призваних під час мобілізації, а стосується лише механізму призову на військову службу.
3. Коли та яким чином буде здійснено демобілізацію або ротацію призваних під час мобілізації?
Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» звільнення (демобілізація) військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, в особливий період, може бути здійснено за умови стабілізації воєнно-політичної обстановки навколо України, після оголошення рішення Президента України про демобілізацію, строки та порядок якої буде визначено відповідним Указом Президента України.
Однією з цілей третьої черги часткової мобілізації є ротація підрозділів у зоні проведення антитерористичної операції. Але така ротація буде проводитися тільки у складі підрозділів і після їх відповідної підготовки.
На цей час, з метою організації фізичної та психологічної реабілітації військовослужбовців, які виконують обов’язки в зоні АТО, командирами військових частин уже надаються відпустки за сімейними обставинами. Всього нашим військкоматом під час перших двох черг було мобілізовано 86 чоловік.

Хто буде призваний і хто не підпадає під мобілізацію зараз, можна дізнатися на сайті Міністерства оборони України та особисто у військовому комісаріаті.
Населення неоднозначно сприймає цей захід. Деякі з військовозобов’язаних відмовляються брати повістки, переховуються від мобілізації, знаходять масу недуг, аби уникнути відвідин військкомату. Голова райдержадміністрації Юрій Лосік, що також був присутній на брифінгу, наголосив: якщо люди нехтують конституційним обов’язком та патріотизмом, нехай хоча б згадають про адміністративну та кримінальну відповідальність. Разом з тим наголошувалось й на тому, що загалом населення з розумінням ставить до потреб армії, формування територіальних загонів самооборони. Гарно у цьому плані налагоджено роботу у міській, Колківській, Людинській сільських радах.


Немає коментарів:

Дописати коментар