четвер, 19 листопада 2020 р.

 


Удрицький футболіст

у молодіжній збірній України

 

Ми вже знайомили наших читачів з талановитим спортсменом Миколою Кухаревичем з Удрицька. Хлопець впевнено торує шлях у професійному футболі. З 13 років був вихованцем ФК «Волинь». За юнацьку команду «хрестоносців» забив 17 голів у 31 матчі. Опинився у трійці найкращих бомбардирів України. А взимку підписав контракт з одним з лідерів Першої ліги – львівським «Рухом».

Успіхи нашого земляка не залишились непоміченими. Нещодавно він отримав виклик до молодіжної збірної України. 19-річний гравець матиме змогу дебютувати за «синьо-жовтих» у матчах відбору до молодіжного Євро-2021.

«Неймовірно щасливий, що отримав виклик до лав молодіжної збірної. Розумів, якщо буду стабільно грати в УПЛ та демонструвати хороший рівень футболу, то отримаю такий шанс. Зроблю все для того, щоб мене викликали у молодіжну збірну команду й надалі», – поділився емоціями Микола Кухаревич.

Загалом під наставництвом головного тренера «молодіжки» Руслана Ротаня 24 футболісти з різних клубів. Попереду їх чекає тренувальний збір і два офіційні поєдинки. Молодіжна збірна на виїзді протистоятиме Мальті і прийматиме вдома однолітків з Північної Ірландії. Тож бажаємо Миколі побільше забитих голів у складі збірної.

Рецепт успіху у молодого спортсмена простий – вірити у власні сили, ні перед чим не зупинятись і щоденно наполегливо працювати над собою. А коли людина настільки віддана своїй справі, результат не забариться. Хлопець підкореними сходинками на шляху до вершини своєї кар’єри це доводить.

«В мене насправді великі цілі і амбіції. Але я вважаю, що треба поступово йти крок за кроком до своєї мети. Я зараз в «Русі» і треба тут показати рівень і хороший футбол. І я думаю, що в мене є все, щоб підвищитись в майбутньому і грати в ще сильнішому чемпіонаті», – розповів вболівалькам спортсмен.

До речі, футбольний журналіст Ігор Циганик повідомив, що Миколою Кухаревичем зацікавились у бельгійському клубі. Юного форварда мали переглянути іноземні скаути на матчі «Руху» з «Динамо». Втім поєдинок відбувся без глядачів через пандемію коронавірусу, тому оглядини перенесли на певний час.

Між іншим, авторитетний німецький портал «Transfermarkt», де йдеться про ринкову вартість футболістів, оцінює нашого земляка у 50 тисяч євро.

 

Леся КОНДРАТИК.

 


 

ПОВНОВАЖЕННЯ НОВООБРАНИХ РАД РОЗПОЧНУТЬСЯ В ТРЕТІЙ ДЕКАДІ ЛИСТОПАДА

Виборчі перегони позаду. Але не для членів територіальних виборчих комісій. Їх повноваження припиняться лише після завершення каденції ноообраних рад. Сьогодні про уроки та виклики недавнього виборчого процесу нам розповідає голова Дубровицької міської територіальної виборчої комісії Ігор Едуардович Береговий.

 

Вибори пройшли злагоджено, без будь-яких ексцесів. Незначний інцидент стався тільки на дільниці в Круповому. Там одна з місцевих мешканок, проголосувавши за майбутнього голову громади, всі інші бюлетені розірвала на очах в комісії. Це, звісно, на загальний результат виборів ніяк не вплинуло. Але самій панянці завдало чимало клопоту. Члени комісії, бачачи, що така емоційна виборчиня хоче порвати свої бюлетені, вмовляли не робити такого. «Хай би свої емоції виражала іншим чином. Якщо не бажає більше ні за кого голосувати – просто вкинула б до урни чисті бюлетені. Кому треба ці чужі нерви? Мене також, може, щось в день виборів зачіпало. Тільки пісеньку тоді намугикував», – каже голова ТВК.

Як в такому випадку діяти комісії? Члени комісії склали акт, адже виборчі бюлетені є документами суворої звітності. Викликали поліцію, яка зафіксувала факт їх знищення. У жінки видібрали пояснення та склали протокол, який передали до суду. На неї чекає покарання за хуліганські дії на дільниці. В результаті такий ось сплеск емоцій обійдеться виборчині в кругленьку суму (один судовий збір – 450 грн., ото, називається, сходила на вибори). То чи варто в результаті було так бурхливо виражати свої електоральні симпатії?!

Агітація відбувалася тактовно, стримано, ніякі кандидати чи партії-суперниці чорним піаром не займалися. Все було в допустимих рамках. Лише окремі персонажі перед самими виборами по Грицьках та Орв’яниці розкидали якісь сумнівні листівки проти Богдана Микульського. Проте у підсумку це ніяк не влинуло на голосування: противники Микульського все одно потерпіли фіаско. Кількість відданих за нього голосів – 51.78 відсотка. Решта четверо претендентів на посаду мера сукупно набрали менше голосів.

В чому полягали найбільші складнощі цього передвиборчого процесу? Жодного паперового посібника, самого Виборчого кодексу за всю виборчу кампанію до комісії так і не надійшло. Навчання для представників територіальних виборчих комісій також було підготовлено чисто формальне, юридичний супровід мінімальний. Розібрали якісь окремі частини з виборчого кодексу і все. А ще в останню хвилину в Постанову вводяться зміни. Тож можете відмітити, що матеріальне забезпечення з нормативними документами було мінімальним. Зрештою всього довелося вчитися самотужки.

Працювати у виборчій комісії зовсім непросто. Але хто пройшов таку школу не раз – вже можуть сміливо очолювати її чи претендувати на іншу керівну посаду. Головне при роботі – зберігати спокій і рівновагу. І звичайно неабияк виручає досвід. «В принципі всі дільничні комісії спрацювали злагоджено. Але чималою мірою цьому сприяло те, яким чином вони були сформовані. Досвід та скрупульозність одних членів ми доповнювали молодечим завзяттям інших. І в результаті – вибори вдалося провести без порушень. Вдячний за роботу всім. Особливо тим, хто вперше спробував себе в такій ролі», – каже пан Ігор. Зауважує, щоб все вдалося і не заплуталися, не треба квапитися при підрахунку та заповненні протоколів, уважно і зосереджено виводити кожну цифру. «Бо ж ніхто за вами не проводитиме графологічної експертизи, гадаючи, яку ви цифру там написали, нуль чи два. Не поспішайте, тридцять секунд вже нікого не влаштує. Добре, голова комісії рахує, то вже за математичною логікою здогадається, яка то мала бути цифра. Але ж є технічний персонал в комісії, який механічно вносить дані для подальшої їх обробки, саме цим людям найбільш важко, якщо протокол заповнено неакуратно», – каже Ігор Едуардович.

«Інколи роблять закид, що більшість керівних посад одержують «старі» партії. Повірте, це не якась примха територіальної комісії. Просто у цих партій дійсно за плечима величезний виборчий досвід і напрацьована мережа людей, які з року в рік беруть участь у виборах. Звичайно, нам всім краще, якщо такі працюватимуть головами чи секретарями комісій, бо вони вже добре обізнані з цією роботою. Та ж «Батьківщина» чи «Європейська Солідарність» беруть участь (під різними назвами) у виборах ще ж з початку двотисячних, у них є вже «штатні» працівники у виборчих комісіях», – ділиться спостереженнями голова ТВК.

«Найбільше порушень, як на мене, було з боку громадської мережі «Опора». Прийшла до комісії така собі кореспондент Аня. Скерування для роботи в комісії на якомусь сумнівному папірці, без печатки. Коли зробив про це зауваження, одразу невдоволення головою комісії, хоча скерування принесла, але – один листок надрукований на одному принтері, підпис керівника і печатка з іншого боку – вже на іншому. «Кажу, вибачаюся, а що це таке? Ви ж приходите вишукувати якісь «жучки» в нашій роботі, а самі допускаєте фальсифікацію документів?». Звісно, таке не дуже сподобалося. Тож весь час робота територіальної комісії перебувала під «особливою» увагою. То робили мені зауваження, чому не дозволяю ставити мокрі печатки більш ніж на чотирьох екземплярах протоколів, хоча це чітко обумовлено Виборчим кодексом (перший та другий здаються в територіальну комісію, третій у секретаря ДВК, один залишається для ознайомлення в приміщенні комісії). Гадаю, для членів виборчих комісій достатньо й ксерокопії з сіренькою печаткою або навіть фотокопії такого протокола – ми ж в двадцять першому столітті живемо, треба трохи вже відходити від тих радянських стереотипів», – слушно констатує пан Береговий.

В чому складність підрахунку голосів? «У неуважності. Приміром, перед виборами сидів суботу пояснював, як рахувати, яким способом перевіряти, щоб протокол «зійшовся». Але виявилися «мудріші», які вирішили рахувати по-своєму. В результаті три дільниці довелося вчити по-новому вже безпосередньо під час виборчого процесу. Але в роботі кожен помиляється. Головне вчасно знайти й виправити помилку», – каже голова ТВК.

«Суттєвих скарг щодо роботи самої територіальної комісії від учасників виборчого процесу до неї також не надходило. Та й до наших протоколів зауважень практично не було в жодній з інших комісій – від районної в сарнах і аж до ЦВК», – підкреслює Ігор Едуардович.

До слова, на виборчих перегонах наш голова ТВК, образно кажучи вже зуби з’їв. Двічі очолював окружну виборчу комісію на інших виборах, тож  виборчі процеси і коли було складніше, має з чим порівнювати.

«Чесно кажучи, думав, що відсоток зіпсованих бюлетенів буде більшим. Однак люди зуміли розібратися у складних списках, до наших рад пройшли прогресивні проукраїнські сили. Найменше зіпсованих бюлетенів було на міських дільницях, та й по селах їх мало, в Узліссі нема зовсім, мало в Бересті, хоча саме там найбільша в районі дільниця – без тринадцяти чоловік дві тисячі виборців», – каже. 

До семи чоловік, за прогнозами, можуть піти в районну і обласну ради. Хороші шанси, наприклад, потрапити в Сарненську районну раду в Гузича Олександра, Слободзяна Олега, Сергія Киркевича, Віталія Торчила, Задорожного Олександра тощо, в обласну – у Віталія Суховича. Зараз трохи зарано говорити про результати. Це залежатиме, яким чином ці люди розміщені були в партійних списках.

Виборчі квоти. Вже представники «Сили та честі» та «Батьківщини» зверталися до комісії за роз’ясненнями, чому при суттєвому відриві в голосах, зовсім незначний – три мандати випадає «Свободі» (трохи більше 6 відсотків голосів виборців) проти чотирьох у «СІЧі» (більше десяти відсотків) та п’яти у «Батьківщини» (близько 18 відсотків голосів). Однак виборча формула досить специфічна, там враховується не тільки загальний результат, але по кожному окрузі зокрема, потім розкидаються ще голоси партій, які не подолали прохідний бар’єр. Рахує система все в автоматичному режимі, підтасувати чи якось вплинути на її результати не можливо. Тут не застосовується чиста арифметика, от, мовляв, набрала партія 50 відсотків, то автоматично здобуває половину мандатів ради, враховуються результати й на кожному окрузі. Це важко пояснити отак сходу. Пригадуєте, як ми дивувалися американському виборчому законодавству, де сукупно кандидат в Президенти, що має більшість голосів, може й не бути переможцем перегонів, якщо він не переміг в певній кількості штатів. До чогось подібного тепер прийшли й ми.

Є часто нерозуміння в самих суб’єктів виборчих перегонів, чому в раду потрапляють люди, які набрали не так вже й багато голосів. Представник однієї з партій приходив радитися, що можна зробити, бо людина з мізером голосів проходить, а явні переможці електоральних симпатій залишаються поза бортом. Але зараз вже нічого не зробиш. Тільки залишається розводити руками – самі ж формували виборчі списки. Треба було приходити за порадою значно раніше, ще до проведення відповідних партійних конференцій, на яких затверджували кандидатів. Можна ще було й потім внести поправки в списки, але не зараз, коли вибори відбулися. Комісія просто фіксує результат, нам по великому рахунку геть все одно до персоналій, ми просто оперуємо кількістю мандатів.

Перша сесія міської ради найближчим часом не очікується. Відповідно до закону вона може відбутися аж наприкінці листопада. Це залежатиме від офіційних паперів, що надійдуть з ЦВК, саме вона має спочатку прислати те ж посвідчення для новообраного мера. Поки що нема навіть офіційних результатів. Сама територіальна комісія не втрачає своїх повноважень до наступних виборів, адже ситуації бувають найрізноманітніші: депутат може скласти повноваження достроково, змінює місце проживання тощо.

Звичайно в роботі виникали деякі непорозуміння. Приміром, представники районної організації партії «Європейська Солідарність» вимагали знищення кліше виборчого бюлетеня. Хоча нині в поліграфії поняття кліше – це такий же атавізм, як апендикс у людини – функціонального навантаження ні одне, ні друге не несе.

Були деякі претензії до територіальної комісії й з боку представників районної організації «Свобода». «Спочатку Олександр Задорожний телефоном повідомив мене, що хоче долучити довідку, що партія не відкривала виборчий фонд. Ну для чого цей зайвий бюрократизм? Це ж те саме, що й довідка про те, що хтось там танком не володіє. Не відкривали, та й не відкривали. Але слово за слово – вже викликали поліцію, склали акт, що нікого в комісії не було, коли «Свобода» хотіла додати список спостерігачів. Та можливо, я в той час був на якійсь з дільниць, навчання проводив з членами ДВК. Спостерігачів можна було зареєструвати й наступного дня, терміни це дозволяли. Але в соцмережах виникла вже перепалка», – каже Ігор Едуардович. Наголошує, що територіальна комісія навпаки зацікавлена в тому, щоб якомога більше людей спостерігали за виборчим процесом та здійснювали його контроль.

Ми ж в свою чергу дякуємо членам ТВК за чітку та злагоджену роботу, завдяки якій виборчі перегони пройшли без будь-яких пригод.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар