четвер, 19 листопада 2020 р.

 










* 8 листопада відзначали Міжнародний день піаніста

Хай струни голосно звучать

 

Піаніст – це музикант, який виконує твори на фортепіано –клавішному, струнному інструменті із горизонтальним (рояль) або вертикальним (піаніно) розташуванням струн.

Професійні піаністи можуть виступати як самостійні виконавці, грати у складі камерного ансамблю, у супроводі оркестру, акомпанувати одному або декільком музикантам. Іноді піаністи виступають у складі фортепіанного ансамблю, виконуючи твори, написані для двох фортепіано або для фортепіано в 4 руки. Існують також твори, написані для виконання на фортепіано в 6 рук.

У часи мого дитинства навчитися грати на фортепіано можна було у Дубровицькій дитячій музичній школі. Чимало моїх ровесників із задоволенням відвідували цей заклад, фортепіано  було дуже популярним інструментом серед учнів. Мобільних телефонів ми не мали, комп’ютерів також, отож музична школа була і навчальним, і пізнавальним закладом. Хтось закінчував музичну з відзнаками, були  й такі учні, що й кидали навчання там через рік-два. Зустрічаю тепер своїх знайомих, які жалкують, що колись так і не закінчили музичну школу через брак трудолюбства. А я, на жаль, вчитися туди так і не наважилася піти.

Всі, хто опанував фортепіано, кажуть, що у житті їм згодилися ці навики, комусь у професії, а комусь у творчості. Жодні знання за плечима не носити.

Хоч в музичну школу я не ходила, завжди захоплювалася образом вчительки фортепіано, сусідки пані Елли Шварц. Пригадую, як висока, струнка, молода педагог, модниця і красуня, у білій шубці, рожевому беретику поспішала на уроки в музичну з нотами в руках. Пані Елла була чудовим викладачем і її досі згадують з вдячністю учні. Мені здається, що фортепіано пасувало моїй сусідці, як нікому іншому. Я розуміла, що творчі люди творчі в усьому – в одязі, в манерах і в спілкуванні.

Нині Елла Тетельбойм живе в Америці. А фортепіано залишилося для уродженки Дубровиці улюбленою справою на все життя. Пані Елла дуже часто виконує на фортепіано (відео у «Фейсбук») чудові відомі твори класиків для своїх друзів. І музика її долає кордони і континенти. Музика – це мова міжнародного спілкування, якою можна сказати про найпотаємніші почуття. З любов’ю згадує пані Елла Дубровицьку музичну школу, усіх, з ким спілкувалася і товаришувала, виставляє фото своїх учнів. Роки летять. А Дубровицька музична школа традиційно навчає дітей прекрасному. Багато юних жителів району опановують гру на фортепіано.

Нині, як розповіла Оксана Головіна, у фортепіанному відділі Дубровицької дитячої музичної школи працюють викладачі: Кренько Інна Миколаївна, Чирук Наталія Євгеніївна, Смужевич Наталія Леонідівна, Головіна Оксана Миколаївна, Бензюк Валентина Петрівна, Карпович Людмила Леонідівна.  Кожен з них вкладає свою душу у викладання свого предмета. Керує відділом Наталія Смужевич, а найбільш досвідчений викладач – Валентина Бензюк. 97 учнів з усього району опановують у закладі гру на фортепіано. Звичайно, вдома не всі діти мають можливість займатися на інструменті, адже ціни на фортепіано тепер дуже високі, від 12 до 25 тисяч гривень. Особливо дороговартісні електронні інструменти. На час навчання, учні школи можуть брати у закладі старі інструменти напрокат. Батьки, як правило, також підшукують і купують фортепіано, які були у використанні, бо їх ціна досить прийнятна. А дехто має можливість придбати додому і електронний інструмент. І це дуже добрий вклад у творчий розвиток дитини.

Загалом Дубровицька музична школа потребує оновлення матеріально-технічної бази, інструментів, зокрема, і фортепіано. Проте заклад має два електронних фортепіано для виступів учнів та викладачів на концертах.

Як зазначає Оксана Головіна, крім великої кількості перемог у різних конкурсах, діти і викладачі відділу активно працюють в стінах рідної школи. Функціонує два фортепіанних ансамблі викладачів та вчительський квартет «Harmony». Оксана Миколаївна додає: «Останнім часом прикладом ансамблевої гри надихнулись і наші учні. Щороку відділ проводить чудові тематичні вечори. Через місяць плануємо провести грандіозний вечір «Музичний серпантин».

Юні вихованці фортепіанного відділу – призери Міжнародних фестивалів-конкурсів, учасники обласного огляду-конкурсу, переможці на регіональному конкурсі юних піаністів та внутрішньо-шкільного конкурсу.

З нагоди дня піаніста, пригадаємо їх цьогорічні перемоги юних музикантів. Отож: Дячук Олександра (7кл., викладач Кренько І.М.) в дуеті Іванною Михалець (6 кл., викладач Головіна О.М.) – призери другої  премії  в міжнародних фестивалях-конкурсах «Ритми України» (м.Львів) та «Ukr west art fest» (м.Трускавець). Ці учні стали призерами як і солісти. Дует Олександра та Іванни   здобув і третє місце в обласному огляді-конкурсі (м.Рівне). Гриценко Аліна  (клас викладача Чирук Н.Є.) стала лауреатом двох третіх премій у Львові та у Трускавці. Злата Бордакова  (5 кл., викладач Головіна О.М.) також здобула перше та друге місця у Львові та у Трускавці, вона також дипломант четвертого ступеня в регіональному конкурсі юних піаністів у Рівному.  Кароліна Кренько (клас викладача Смужевич Н.Л.) –  лауреат першого ступеня у м.Львові.

Оксана Головіна додає:

– На карантині наші вихованці теж активно працювали, про що свідчать їх нові досягнення. Дячук Олександра та Дем’янець Марія (клас викладача Кренько І.М.) стали лауреатами другої та третьої премії на Міжнародному фестивалі-конкурсі «Яскраві таланти весни» у Києві. Злата Бордакова (учениця 5 кл.) – лауреат третьої премії Міжнародного онлайн-конкурсу юних піаністів «Lviv kawai quarantine 2020». Квартет викладачів фортепіанного відділу «Harmony» у складі Наталії Чирук, Наталії Смужевич, Інни Кренько та Оксани Головіної став лауреатом першої премії у всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Жар-птиця» в м. Дніпро.

Ось такі успіхи мають юні піаністи Дубровиччини та їх викладачі у 2020 році. Попри карантин, навчання тривало і в цей період. Головне, що є бажання у дітей опановувати гру на цьому прекрасному інструменті. Без бажання не може бути і розвитку. А разом з талановитими наставниками можна впевнено крокувати у прекрасний світ музики. Опановувати фортепіано – це дуже гарно і творчо.

Розказуйте дітям про чарівний світ музики! Побутує думка, що будь-яка людина може навчитися будь-якій діяльності. Діти  талановиті у всьому. Потрібно лише розвивати їх таланти. Може фортепіано саме для вашого сина чи доньки?

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва викладачі Оксана Головіна та Наталія Чирук були нагороджені грамотами райдержадміністрації та районної ради, за внесок у розвиток культури Дубровиччини.

 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар