пʼятницю, 27 листопада 2020 р.



 

У важливому питанні

консенсусу не досягли

13 листопада пройшла позачергова сесія Дубровицької районної ради, у роботі якої взяли участь 22 депутати. Хтось не був на сесії через поважні причини, частина депутатів написали заяви у виборчі комісії про згоду на депутатство в інших радах. Головував на сесії Микола Кухарець. До вашої уваги – головні акценти сесії.

 

У порядку денному було два питання. Перше: «Про внесення змін до районного бюджету Дубровицького району на 2020 рік». Було збільшено доходи загального фонду районного бюджету на суму 1729501 гривень за рахунок збільшення субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 1095402 гривень; субвенції з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 619099 гривень; іншої субвенції з місцевих бюджетів, переданих районному бюджету на загальну суму 15000 гривень.

Збільшили видатки загального фонду районного бюджету на суму 1538601 гривень за рахунок збільшення: субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 1095402 гривень; субвенції з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на закупівлю засобів захисту учасників освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час карантину (дезінфікуючих засобів для обробки рук і шкіри та дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь) в сумі 619099 гривень; іншої субвенції з бюджету Сварицевицької сільської ради на придбання миючих та дезінфікуючих засобів для дошкільного закладу освіти на суму 5000 гривень; іншої субвенції з бюджету Висоцької ОТГ на методичне забезпечення діяльності навчальних закладів на суму 10000 гривень; зменшення коштів, що передаються із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду) на суму 190900 гривень.

Начальник відділу освіти Ніна Іванівна Стасюк звернулася до депутатів із проханням перерозподілити кошти, які заклади освіти зекономили на енергоносіях. Ніна Іванівна просила 560 тисяч гривень розподілити на інші важливі потреби освітянської галузі, як-от: на доплату дошкільникам, на ремонт шкільних автобусів, потребу ліцею та інше. Ніна Іванівна наголосила, що освітяни економили як могли, наприклад, техперсонал брав відпустку за свій рахунок. Як завжди, очільниця галузі відстоювала інтереси своїх колег з переконливою аргументацію.

Депутат районної ради, керівник теплопостачального підприємства Григорій Шах наголосив на проблемі з коштами на оплату тепла, яка от-от виникне у Дубровицькій лікарні. Він просив депутатів частину грошей, зекономлених освітою, віддати  на забепечення важливої потреби – аби в лікарні було тепло і затишно.

У результаті голосування жодна з пропозицій (Ніни Стасюк і Григорія Шаха) не набрали потрібної кількості голосів. Кошти у сумі 560 тисяч гривень так і залишилися не перезподіленими. Дуже шкода, що на останній сесії депутати не змогли віднайти консенсусу з приводу важливого питання. Як складеться доля цих коштів – невідомо, бо вже приступили до роботи депутати Сарненської райради. Дубровицька районна рада втратила свої повноваження. Свої думки щодо цього питання депутат Григорій Шах висловив бажання викласти у газеті окремо.

Депутат райради Сергій Петрушко подав запит до райради, у якому піднято проблеми роботи лікарні. Багато нюансів згадав депутат у своєму запиті щодо роботи головної медустанови району (більшість питань, піднятих у ньому, вирішено) галузі. Вони – відображення звернень наших земляків до депутата Сергія Петрушка. Піднято ряд питань, важливих для всіх нас. Наприклад, йдеться у запиті про створення добрих, належних умов для прийому хворих з ознаками застуди (йшлося у запиті про чергу на вулиці). Наголошувалося у запиті і про належні умови для роботи лікарів-сімейників. Депутат райради наголосив, що саме громада є власником лікарні, то чому ж люди мають бути обмежені у їх законних правах отримувати належне медичне обслуговування?

Зрушення в організації прийому хворих з підозрою на ковід є. На вулиці зараз люди не мерзнуть. У поліклініці вже створено хороші умови для прийому хворих з ознаками застуди. Про це розповіли головний лікар ПМСД Вікторія Островець та головний лікар КЗ ОЗ Руслан Бовгиря.

Але скажу, депутатський запит Сергія Петрушка (хоч озвучений із запізненням) – правильний, слушний, потрібний. Важливо, що питаннями, які тепер у всіх на вустах, переймаються і депутати. Сергій Петрушко казав і про те, що слід максимально задіяти приміщення першого поверху поліклініки для потреб хворих (можливо, тимчасово виселити магазини), задіяти колишнє гінекологічне відділення. Депутат Світлана Правник також наголосила, що зараз потрібна пильна увага до населення району, яке потребує медичного захисту. Цей запит передано на розгляд керівникам лікарні. Знову ж таки, кому вони даватимуть відповідь, наразі поки що, не зрозуміло.

Друге питання: «Про передачу майна, комунальних підприємств, установ, закладів спільної власності територіальних громад Дубровицького району».

Відповідно до ст.43, ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада вирішила: передати майно спільної власності територіальних громад Дубровицького району у комунальну власність Дубровицької міської та Висоцької сільської рад. Так само у рішенні йдеться і про комунальне майно, яке передається Дубровицькій і Висоцькій сільським радам. Це – заклади освіти, медицини, культури тощо. Балансоутримувачі майна спільної власності територіальних громад району спільно з Дубровицькою міською радою та Висоцькою сільською радою повинні провести приймання-передачу майна, об’єктів нерухомого майна, транспортних засобів, основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, інших матеріальних цінностей та земельних ділянок під об’єктами у порядку встановленому чинним законодавcтвом.

Наостанок присутні депутати зробили фото на згадку. За плечима – п’ять років роботи. Спасибі всім, хто працював на благо громади на чолі з головою Миколою Кухарцем. Як працювали депутати Дубровицької районної ради – оцінювати вам.

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар