пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

 




«Найважчі вибори в історії України»

 

Так про день 25 жовтня відгукуються жителі Дубровиччини.

Деякі виборчі комісії працювали до самого ранку. Люди потомилися, але ніхто не скаржиться на те, що пішов працювати у комісії. Земляки кажуть, що робота затягнулась через велику кількість кандидатів та партій. Адже дуже багато часу пішло лише на те, щоб розсортувати бюлетені виборців.

Багато членів комісій нарікали, що їх не забезпечили засобами індивідуального захисту.

Люди, які неодноразово були членами комісій, заначають: «Цей раз працювати було набагато важче, тому що дуже багато кандидатів, дуже багато партій, і для того, щоб порахувати голоси, необхідно просто хоча б розкласти їх окремо, а це дуже тривалий процес, тому він у нас дуже надовго затягнувся. А ще потрібно було підготувати багато конвертів. Адже на кожного кандидата оформляється окремий конверт, незалежно, скільки голосів він набрав», – ось такі думки озвучили мені знайомі, які працювали в комісіях. Багато залежало від того, наскільки досвідченими були голова і секретар. Проте, всюди люди працювали дружньо, організовано, з гарним настроєм, бо мета у всіх була одна – демократично провести місцеві вибори.

У мережі «Фейсбук» прочитала дві полярні думки про участь у виборах і засоби індивідуального захисту. Дубровичанка скаржилася, що її без маски не пустили на виборчу дільницю. Інший житель райцентру повідомив, що спеціально не взяв маску і без проблем проголосував на іншій дільниці. Моя думка така: у наш складний час засоби індивідуального захисту потрібні, бо ніхто не знає достеменно про стан здоров’я ближнього. Взяти на виборчу дільницю маску – це повага до себе, до інших виборців і до людей, які добу працювали в комісії.

Чимало моїх земляків нарікали на дрібний шрифт у бюлетенях і недостатнє освітлення власне виборчих кабінок. Щоб довго не займати час, люди попросту ставили позначку за партію, бо багатьом прізвище потрібне відшукати було непросто. Така ситуація по всій Україні. Вже після виборів багато земляків казали про те, що наробили помилок, голосували за одну партію, а за кандидата з іншої. Таким чином підтримали не бажану людину, а власне партію. І прикро, що багато людей на вибори просто не пішли. Я розумію, що хтось хворий, хтось на заробітках, але були й такі, хто просто полінувався. Ну тепер, не нарікайте, що ми обрали не тих.

Складні вибори, а головне те, що виборців не підготували належним чином до правильності заповнення бюлетенів. Коронавірус в державі, може, спишемо все на нього?

А щодо депутатів скажу таке, дуже багато гідних людей йшли на вибори і, на жаль, не пройшли. Просто голоси дуже розсіялися. Тому вітаємо переможців і все-таки ми громада, можемо контролювати депутатську роботу!

Сподобалося, як висловив думки про майбутню депутатську роботу дубровичанин Олександр Баклан, який стане депутатом від партії «Європейська солідарність»:

«Під час агітації, фейсбучної та безпосередньо при спілкуванні, дуже часто зустрічав у співрозмовниках повне нерозуміння виборчої системи та повноважень місцевих депутатів.

Багато хто з депутатів до місцевих рад ототожнював з депутатами до Верховної Ради, думаючи, що ми рвемося до «кормушки»! Багато хто навіть не знає, що депутати місцевих рад не отримують зарплати! Багатьом важко усвідомити, що ми працюємо на громадських засадах, прямо як волонтери.

Так, зараз багато хто скаже, що діло не в зарплатах, ви земельку будете ділити, отримувати підряди на свої бізнеси.

Ну, не знаю. Може десь і так, але точно не в нашій громаді. Переглянувши списки тих, хто пройшов до Дубровицької ради, я там таких не побачив, навіть у списках «ярих» політичних опонентів. Фактично від усіх партій пройшли достойні люди. З чим усіх нас і вітаю.

Ну і по-третє. Щоб ці всі достойні люди не зкурвились, є громадський контроль, не той савєцкій, що існував лише для галочки, а дійсний, мешканці нашої громади знають всіх депутатів в обличчя і безпосередньо з більшістю знайомі, так що, коли певний депутат буде ходити з синяком під оком, то це значить, що контроль працює) (звісно жартую).

Висновок: вибори завершились. Працюють всі, і депутати, і виборці. Ми ГРОМАДА».

Погодьтеся, слушні думки. Всім – гарної роботи на благо громади!

Люба КЛІМЧУК.

На фото: злагоджено, спокійно, організовано працювала дільниця у Дубровицькому професійному ліцеї.

Немає коментарів:

Дописати коментар