пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

 


діємо в інтересах дітей

 

В країні семимильними кроками іде реформування системи соціального захисту населення. Чи відбуваються зміни у системі захисту прав дитини, соціального захисту дітей?

На сьогодні утворено Національну сервісну соціальну службу, територіальні підрозділи якої мають працювати у всіх обласних центрах країни до кінця 2021 року. Ця нова структура об’єднає в собі всі напрямки соціального захисту населення, в тому числі і з питань захисту прав дитини, надання дітям та сім’ям соціальних послуг. Впроваджуватимуться єдині підходи щодо ведення єдиного електронного обліку дітей, до якого матимуть доступ всі суб’єкти соціальної роботи, звичайно в межах повноважень. І це добре, адже скорочується час на виконання поставлених завдань, що дасть можливість оперативно допомогти дитині. З іншого – ЄІАС «Діти» розроблена більше 10 років, тому вже давно потребує змін і в програмному забезпеченні теж.

Як вплине децентралізація на функціонування служб у справах дітей?

Ми всі знаємо, що у зв’язку з проведенням територіальної реформи в нашій області залишається 4 райони. Дубровиччина буде у складі Сарненського району, відповідно – служба у справах дітей Сарненської райдержадміністрації. Наразі напрацьовано та вводяться в дію законодавчі та нормативно-правовоі акти щодо правонаступництва служб у справах дітей районів, які ліквідовуються.

В той же час законодавством передбачено, що служби у справах дітей мають бути утворені в територіальних громадах, зокрема і у Висоцькій, Миляцькій сільських та Дубровицькій міській радах територіальних громад, куди будуть передані документи про кожну дитину, яка перебуває на обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах через ухилення батьків від виховання та постраждалих від насильства, дітей, які мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та ін. Тобто служби у справах дітей будуть здійснювати усі свої повноваження в кожній окремій територіальній громаді. Крім обліку соціально незахищених категорій дітей це і питання щодо вирішення спорів між батьками щодо виховання дітей, позбавлення батьківських прав, надання дозволів на відчуження житла дітей, щодо захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, складання протоколів про адмінправопорушення, представлення інтересів дітей у судових та інших державних органах…

Як часто доводиться відбирати дітей у батьків і чому?

Такі заходи відбуваються у крайніх випадках. Коли діти залишаються у небезпеці через ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків. Цього року за рішеннями органів опіки та піклування, суду було відібрано від батьків 11 дітей. 

Яка подальша доля дітей, які залишилися без батьківського піклування або батьки яких померли?

В першу чергу відповідно до чинного законодавства ми намагаємось знайти їх родичів. Тому й переважає така форма влаштування як опіка чи піклування дитини. Якщо неможливо передати дитину під опіку в сім’ю рідних, то право на прийняття дитини в сім’ю мають кандидати в усиновлювачі. Також дітей влаштовуємо у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. З початку 2020 року передано під опіку та на усиновлення 12 дітей. На сьогодні завершується процедура влаштування під опіку та дитячий будинок сімейного типу ще 6 дітей. Сподіваємось, що Дубровицький районний суд до кінця поточного року розгляне ще 4 справи про позбавлення батьків батьківських прав. Адже ці діти вже не проживають разом з батьками, але ще не влаштовані у сімейні форми виховання та не отримують державних соціальних виплат?

Багато років при райдержадміністрації працює комісія з питань захисту прав дитини. Чи матиме вона право на «життя»?

Діючі законодавчі та нормативно-правові акти передбачають, що для прийняття рішень органу опіки та піклування в інтересах конкретної дитини, необхідно мати рішення комісії з питань захисту прав дитини, яка утворюється при органі опіки та піклування на громадських засадах. До складу комісії входять керівники установ та організацій, які дотичні до роботи з дітьми. Наприклад, у 2019 році відбулося 12 засідань комісії з питань захисту прав дитини при райдержадміністрації, на яких розглянуто 59 питань в інтересах більше 200 дітей.

Чи багато дітей з Дубровицького району навчається в школах-інтернатах?

У 2019-2020 роках прийнято декілька постанов Кабінету Міністрів України, а також надано методичні роз’яснення Міністерства соціальної політики України щодо зарахування дітей на навчання та цілодобове перебування в заклади інституційного догляду. Відбулося досить багато змін в цьому напрямі. Служба у справах дітей спільно з органами освіти, медицини, центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді розглядають звернення батьків щодо влаштування їх дитини в інтернатний заклад. Якщо вичерпано всі можливості для здобуття дитиною освіти  за місцем її проживання, лише тоді дитина направляється на навчання до спеціального закладу. На сьогодні прийнято розпорядження голови райдержадміністрації про направлення 13 дітей до закладів інституційного догляду на цілодобове перебування. Відділи освіти спільно з органами виконавчої влади спрямовують свої зусилля на відкриття інклюзивних груп у навчальних закладах району для забезпечення освітою кожної дитини, яка буде навчатися разом зі своїми друзями, бути завжди поряд з мамою і татом.

Напередодні професійного свята Дня працівників соціальної сфери що Вам хотілося б побажати, змінити? Особливо не святкували в 2019 через  скорочення штатної чисельності райдержадміністрації, а цього року, незважаючи на невизначеність, все таки хочу подякувати Наталії Рошці, Світлані Отупор, Олені Позняк, Вікторії Лясковець, Оксані Лавор, Миколі Придатку за багаторічну роботу та відшліфовану систему захисту прав дитини. З вами можна іти в розвідку…

Користуючись нагодою, хочу привітати новообраних Дубровицького міського, Висоцького та Миляцького сільських голів територіальних громад. Саме від Вашої політичної волі буде залежати як буде здійснюватися захист прав дитини у територіальній громаді та утворення служб у справах дітей у своїх структурах. А досвідчені працівники служби у справах дітей райдержадміністрації готові продовжувати роботу в інтересах дітей ТГ.

Бажаю всім здоров’я, витримки, мудрості, любові та Божої опіки.

Олена ЛОБЗУН, начальник служби у справах дітей.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар