пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

 

МІСЬКА РАДА ВСТУПИЛА В СВОЇ ПОВНОВАЖЕННЯ.

ХАЙ ЇЇ РОБОТА БУДЕ ПЛІДНОЮ ТА ЗГУРТОВАНОЮ

25 листопада, рівно через місяць після місцевих виборів,  відбулася перша, організаційна сесія новообраної міської ради Дубровицької об’єднаної територіальної громади. Близько триста представників дев’яти політичних сил змагалися за 26 депутатських мандатів та п’ятеро  достойників претендувало на крісло міського голови. (Про результати виборів «Дубровицький вісник» оперативно інформував своїх читачів ще наприкінці жовтня. Нагадуємо, прохідний бар’єр подолали сім політичних сил, їхні представники й ввійшли до складу ради. Проте вже сталися певні зміни у складі депутатського корпусу. Так, замість Краглевич Оксани Вікторівни, яка була обрана депутатом і до ОТГ, і до Сарненської районної ради, але написала заяву про погодження працювати в районній раді, за списком Радикальної партії Олега Ляшка до міської ради зайшов наступний за номером депутат – Едуард Будкевич).

 

А тепер більш детально про саму сесію міської ради.

Прибуло на неї 23 новообраних депутати. Розпочав її роботу голова територіальної виборчої комісії Ігор Береговий. Він ознайомив присутніх з протоколами ТВК, що власне й є початком повноважень голови та депутатів міської ради. Ігор Едуардович привітав новообраний склад ради з такою визначною в їх житті подією та побажав в роботі виправдати виявлену до них довіру виборців.

Традиційно найстарша в залі депутатка зачитала присягу. Цього разу така честь випала Валентині Степанівні Годунко, яка вже вшосте обирається депутатом міської ради. Якщо вже зайшла мова про «ветеранів» місцевого самоврядування, то, напевно, найсолідніший послужний стаж на цій царині у Станіслава Миколайовича Рожка, для якого це буде сьома каденція роботи в радах різного рівня.

По-військовому чітко, коротко, але ємно звучало перше звернення Богдана Микульського на посаді голови вже об’єднаної територіальної громади. До речі, Дубровицька ОТГ є однією з найбільших серед новоутворених і за площею навіть «габарітніша» за деякі європейські держави. Тож те щире вболівання про долю цієї території та її населення, що чулося в цьому меседжі її першого очільника, можна зрозуміти.

«Шановні депутати, 25 жовтня на місцевих виборах ми з вами отримали велику довіру від виборців 40 сіл та міста Дубровиці. Наша громада – це більше ніж 35 тисяч жителів з територією майже в одну тисячу сто квадратних кілометрів.

В умовах спаду виробництва, пандемії, депресії, значного зменшення державної підтримки нам потрібно об’єднати, організувати управління, життєдіяльність та розвивати одну з найбільших громад області.

Ми сьогодні дали присягу вірному служінню людям. Пам’ятаймо цей день та будьмо гідними їх надій і сподівань. Я запрошую всіх депутатів до порозуміння, толерантності та плідної роботи.

Бажаю всім міцного здоров’я. Хай Бог допоможе нам, хай Бог поможе мені», - сказав у своєму зверненні Богдан Михайлович.

І депутати почули його. Принаймні подальший перебіг розгляду питань в сесійній залі довів, що новообраному депутатському корпусі вже вдалося досягти консенсусу.

Секретар міської ради є правою рукою міського голови і обирається таємним голосуванням. Це друга ключова фігура в раді, адже він має право скликати сесії у разі відсутності голови чи за його дорученням або з інших якихось причин, які чітко прописані в чинному законодавстві. Вносить кандидатуру на посаду секретаря міський голова. Богдан Михайлович вирішив коней на переправі не міняти. Тож запропонував на цю посаду кандидатуру Миколи Годунка, який і попереднього скликання працював секретарем міської ради. А загалом стаж його роботи в органах місцевого самоврядування перевищує вже 20 років.

Після утворення лічильної комісії, опломбування скриньки настало саме таємне голосування. Його процес надовго не затягнувся, а результат не зруйнував попередніх прогнозів – 22 людини віддали свій голос за Миколу Миколайовича, два бюлетені виявилися зіпсованими. (Може виникнути запитання, чому присутні 23 депутати, а сукупно виходить 24 голоси. Додавайте ще голос і міського голови. Не плутайте з районною радою, де голова обирається з числа депутатів). Варто зазначити, що перед голосуванням Микола Миколайович зробив заяву про конфлікт інтересів у нього та Годунко Валентини Степанівни, проте зауважив, що вони братимуть участь у голосуванні.

Однак навіть без їх голосів його кандидатура набрала б більшість.

Також депутати внесли деякі зміни у структуру та чисельність виконавчого апарату міської ради. Зокрема, виключено з її структури посаду «секретаря виконкому», натомість ввівши посаду «керуючої справами виконавчого комітету», а також відтепер у штаті міської ради додався ще один заступник з питань діяльності виконавчих органів ради.

Тож всього міська рада налічує тепер 16,5 одиниць.

Кого ж призначили на ці посади? За пропозицією міського голови депутати більшістю підтримали кандидатуру Оксани Вікторівни Краглевич на посаді керуючої справами виконавчого комітету («за» 22 голоси, 2 «утрималися»); а заступниками призначено Юрія Аркадійовича Яременка та Миколу Миколайовича Кухарця (голосували аналогічно: 22 – «за», 2 – «утрималися»). Утрималися депутати від ВО «Свобода», як пояснив згодом очільник районної організації Олександр Задорожний, таким чином їхня політична сила не підтримує розподіл посад між окремими політичними партіями і не бере на себе відповідальності за подальшу ситуацію.

Також було утворено виконавчий комітет міської ради восьмого скликання та затверджено його персональний склад. Богдан Микульський підкреслив, що згодом цей склад буде розширено, а зараз утворюється свого роду тимчасовий виконком на перехідний період. До нього ввійшли Богдан Микульський, Юрій Яременко, Микола Годунко, Оксана Краглевич та начальник організаційно-правового відділу міської ради Оксана Драган.

Також затверджено положення про постійні комісії міської ради та їх персональний склад. До складу комісії з гуманітарних питань ввішли: Рожко Станіслав Миколайович (голова комісії), Баклан Олександр Володимирович, Кушнір Володимир Володимирович, Лавор Олександр Володимирович, Полюхович Олена Михайлівна; з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, законності та правопорядку: Кондратюк Оксана Василівна (голова комісії), Будкевич Едуард Степанович, Кухарець Микола Миколайович, Правник Світлана Леонідівна, Ярмоліч Інна Василівна; з питань бюджету, фінансів, податкової та регуляторної політики, торгівлі та побуту: Лосік Юрій Євгенійович (голова комісії), Білотіл Олег Михайлович, Задорожний Анатолій Григорович, Стасюк Ніна Іванівна, Юзьків Володимир Ярославович; з питань регулювання земельних відносин, містобудування, архітектури та охорони навколишнього середовища: Петрушко Микола Михайлович (голова комісії), Бабан Василь Валентинович, Кулик Андрій Євтухович, Пінчук Богдан Васильович, Рудичек Павло Петрович; з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту: Кузін Олександр Вікторович (голова комісії), Бовгиря Руслан Володимирович, Годунко Валентина Степанівна, Єфимець Юрій Вікторович, Островець Сергій Йосипович.

Насамкінець депутати затвердили умови оплати праці міському голові. Складатиметься вона з посадового окладу та надбавки за сьомий ранг посадової особи місцевого самоврядування, надбавки за вислугу років в розмірі 40 відсотків від посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг (на час обрання стаж Микульського Б.М., що зараховується до служби в органах місцевого самоврядування, складає 30 років 3 місяці 12 днів), надбавки за виконання особливо важливої роботи у розмірі 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років. Також міському голові виплачуватимуть щомісячну премію та дві матеріальні допомоги щороку.

У «Різному» депутати Олександр Баклан та Андрій Кулик порушили дуже актуальну насьогодні проблему щодо функціонування медичної галузі. Так, Олександр Баклан наголошував на пришвидшенні прийняття на баланс медичних установ, адже від цього залежатиме укладання договорів з НСЗУ на наступний рік, а отже оплата роботи медиків. Андрій Кулик цікавився, наскільки наша лікарня забезпечена ліжками та киснем для надання допомоги ковідним хворим? За словами головного лікаря Руслана Бовгирі, нині половина ліжкового фонду ЦРЛ (89 з 180) перепрофільована під лікування таких пацієнтів. Як і передбачено нормативними документами, близько вісімдесяти відсотків цих ліжок обладнано кисневими точками. Наразі гострої проблеми з цим, за словами головного лікаря, немає.

 Також Андрій Євтухович вказував на поглиблений контроль за якістю будівництва нових амбулаторій, посилаючись на гіркий досвід Кривицької, яка потребує капітального ремонту ще не будучи введеною в експлуатацію.

Говорив він і про виплату розрахункових компенсаційних виплат звільненим посадовим особам місцевого самоврядування, що мають отримати до 6 окладів. «Оскільки в умовах пандемії сільські ради мали менш напружений графік роботи і більшість часу працювали дистанційно, пропонував би їх очільникам відмовитися від цих виплат на користь більш потребуючих галузей, тої ж медицини, наприклад», – прозвучало у виступі депутата Кулика.

Не менш цікавою має бути й наступна сесія міської ради, де буде сформовано виконком та старостинські округи, затверджуватиметься їх персональний склад. Планується вона на грудень. Тож слідкуйте за нашими подальшими репортажами з сесійної зали.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар