пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

 


Хто стане старостою у вашому селі?

Впевнена, що це питання цікавить всіх, хто зараз читає цю газету і живе у сільській місцевості. Люди обговорюють кандидатури, роблять припущення, висловлюють своє бачення щодо готовності конкретних земляків обійняти цю посаду. Спілкувалася з багатьма жителями нашого району. І зробила висновок, що старости, на думку людей, повинні бути грамотними (вміти працювати з діловими документами), господарниками (дбати про порядок у селі чи селах), толерантними до людей різних політичних поглядів та віросповідань. Ось такі три головні критерії я виділила. Що ж, це важливі риси для людини, яка образно кажучи «очолюватиме село». Я вважаю, що старостою має бути лідером, який спирається на підтримку громади. Він – нова посадова особа місцевого самоврядування, нова інституція, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах були належним чином представлені, щоб соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені.

Коли будуть затверджувати старост у Дубровицькій громаді? Міський голова Богдан Микульський зазначив, що цей процес планується у грудні.

Перечитавши документи комітету виборців України, підготувала для вас роз’яснення щодо важливих питань виборів і роботи старост.

 

Хто такий староста?

Староста – це представник інтересів жителів села перед владою об’єднаної громади. Староста – це нова посада для місцевого самоврядування. Її було введено у 2015 році.

Для чого потрібен староста?

Староста потрібен для того, щоб жителі села не залишилися без своїх представників у владі об’єднаної громади. Адже до об’єднання у селах були свої сільські ради та голови. А після того, як ці села увійшли до складу об’єднаної громади, їх було ліквідовано.

Які села матимуть старосту?

Рада об’єднаної громади сама вирішує, у яких селах будуть старости. Може бути один староста на кілька сіл. Єдина вимога Закону – старости не може бути в адміністративному центрі громади. Староста є посадовою особою місцевого самоврядування, на нього поширюється дія Закону України  про службу в органах місцевого самоврядування». Статтею 14 цього Закону посаду старости віднесено до шостої категорії посад в ОМС, а відповідно до статті 15 Закону особам, які займають посади, віднесені до шостої категорії, може бути присвоєно 13, 12 і 11 ранг посадової особи місцевого самоврядування. Частиною 3 статті 15 Закону визначено, що ранги старостам присвоюються рішенням відповідної ради в межах відповідної категорії посад. Згідно із цим  Законом старости не підлягають атестації. На старост поширюється обмеження щодо граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування, передбачене статтею 18 Закону.

Чи можуть жителі села впливати на рішення ради щодо наявності чи відсутності старости?

Жителі можуть звернутися до ради із такими вимогами. Але це не означає, що рада обов’язково має врахувати їх думку.

Старост новообраній раді доведеться затвердити заново. Це стосується як старост, яких у свій час обирали на перших виборах до рад попередніх скликань, так і осіб, які на момент відкриття першого пленарного засідання ради виконували обов’язки старост – їхні повноваження припиняються (порядок припинення повноважень таких осіб – тема для окремої публікації).

Затверджувати нових старост на посадах буде новообрана рада. Законодавством не деталізовано процедуру затвердження старост, визначено лише, що пропозиції щодо кандидатури старости має вносити відповідний сільський, селищний, міський голова.

Ніхто не забороняє провести у громаді, якщо депутатський корпус або відповідний голова будуть вбачати це за доцільне, консультації чи обговорення щодо кандидатур старост. Більше того, таке залучення громадськості до консультацій щодо кандидатур старост вже стає поширеною практикою.

Чим займається староста?

По-перше, староста представляє інтереси села в центрі громади. Для цього він має визначене робоче місце. Староста є членом виконавчого комітету ради, а тому регулярно їздить у центр громади. Протягом поїздок він інформує владу про проблеми своїх сіл (зачитує тексти заяв та звернень від мешканців) та вимагає їх вирішення. Крім того, староста долучений до розробки бюджету об’єднаної громади. Він вказує на те, скільки коштів має бути виділено в бюджеті на розвиток того чи іншого населеного пункту. Бюджет приймає рада об’єднаної громади. По-друге, староста допомагає жителям готувати документи. Староста може або сам видавати певні довідки, або брати в жителів документи і відвозити їх в центр громади. Як саме староста це робитиме, вирішує рада об’єднаної громади. По-третє, староста виконує контролюючі функції. Він слідкує за тим, як працюють комунальні підприємства та виконавчі органи ради у селі. Може вимагати від них надати певну інформацію чи матеріали. У разі чого – староста вносить пропозиції щодо покращення їх роботи, просить виконавчий комітет провести перевірки їх діяльності. Староста може звертатись до правоохоронних органів у разі, якщо порушується громадський порядок. За свою роботу староста отримує заробітну плату.

На який строк призначається староста?

Староста призначається на строк повноважень ради. Тобто, на 5 років за умови, якщо не буде призначено позачергових виборів ради.

Ось такі головні нюанси положення старостату. Хто буде старостою у вашому селі? Бажаю головного: хай це буде людина, яка найбільш гідно і мудро представлятиме ваші інтереси.

Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар