пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 

Спасибі за працю

Свято працівників лісу пройшло у районі, як завжди, на високому організаційному рівні. Щирі вітання напередодні і в день свята звучали як для колективів Дубровицького та Висоцького лісгоспів, так і для ветеранів праці галузі. У лісівничій сфері Дубровиччини трудяться відповідальні і високопрофесійні фахівці. Відзнаки, грамоти, подяки, премії стали невід’ємною частиною урочистостей. Директори лісгоспів Віталій Петренко, Віталій Торчило, керівники профспілок Катерина Осецька та Алла Деревенко з радістю і повагою відзначили колег та ветеранів праці.









 

Минулої неділі щиросердечно вітали висоцьких лісівників шановані люди: начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович, голова РДА Олександр Гузич, голова районної ради Микола Кухарець, голова Дубровицької міської ради Богдан Микульський, Висоцький сільський голова Людмила Гура, керівник Дубровицької пожежно-рятувальної частини Олександр Смолянець, головний лікар Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Роман Шевчук, депутат райради Юрій Лосік.

Віталій Сухович підкреслив: «Пишаюся, що підприємство, в яке я вкладав свою душу, тепер має гідне сьогодення. Гордий був працювати разом з висоцькими лісівниками».

Того ж дня Віталій Сухович разом з Олександром Гузичем та Миколою Кухарцем привітали і дубровицьких лісівників. І знову ж таки були нагороди і відзнаки, теплі слова про колектив, звучали слова подяки за працю та громадянську позицію.

В день працівників лісу міський голова Богдан Микульський вручив депутату обласної ради Віталію Суховичу подяку за вклад у розвиток Дубровиці, за сприяння у вирішенні нагальних питань дубровицької громади. Ця подяка була адресована Віталію Суховичу ще з нагоди святкування Дня міста у липні. В день професійного свята випала гарна нагода міському голові особисто вручити її Віталію Миколайовичу.

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Хто і коли доплатить нашим медикам?

Працівники інфекційного відділення Дубровицької лікарні працюють в теперішніх екстремальних умовах за невелику зарплату. Щомісяця у відділенні лікують хворих на ковід, однак обіцяних урядом доплат медичні фахівці за їх лікування не отримують, бо наша лікарня належить до другої хвилі медзакладів.

 

Лише у квітні цього року працівники Дубровицького інфекційного відділення отримали надбавку за лікування ковідівських хворих.

Нещодавно колектив цього підрозділу лікарні, разом з керівництвом медзакладу, зустрічався з головою РДА Олександром Гузичем, заступником голови районної ради Олександром Задорожним, заступником голови РДА Оксаною Кондратюк. Наші медики з хвилюванням розповіли про ситуацію, коли вони, ризикуючи життям і здоров’ям, вже кілька місяців не отримують доплат за лікування хворих на коронавірус.

Річ у тім, що лікарням другої хвилі (до них належить і Дубровицька) за лікування недужих на ковід має доплачувати районний бюджет. Наша районна казна, на превеликий жаль, має недовиконання близько трьох мільйонів гривень.

Просто-напросто нема звідки брати кошти на ці важливі потреби.

Олександр Задорожний прокоментував:

– На нараді у директора ЦРЛ Руслана Бовгирі, я запропонував працівникам інфекційного відділення добиватись справедливо зароблених коштів у чиновників з «вищих» кабінетів, готовий їхати разом з інфекціоністами! Постає питання, а де мільярди з коронавірусного фонду? Поки що ми написали листи в облдержадміністрацію та обласну раду, порушивши в них актуальну для району проблему.

Лікарні першої хвилі, як от, до прикладу, Сарненська чи Рокитнівська, мають укладені договори з Національною службою здоров’я. Там лікарі та інший персонал, що працює з інфікованими COVID-19, отримують до 300% добавки до зарплати з державного бюджету, лікарі мають близько 30 тисяч зарплати, медсестри та санітарки відповідно менше, але все одно з трьохсотвідсотковою надбавкою.

Зрозуміло, що жителі нашого району з поганим станом здоров’я, з підозрою на ковід, не попадають відразу у лікарню першої хвилі. Ніхто самостійно не їде лікуватися у Сарни чи Рокитне. У нас пацієнти з підозрою на коронавірус, у разі складного випадку, поступають в інфекційне відділення і лікуються там, доки не прийдуть результати тесту.

Проте бувають випадки, коли лабораторії, де роблять тести, мають велике навантаження і результатів доводиться чекати протягом кількох днів. Весь цей час хворий перебуває в лікарні другої хвилі (як от наша інфекція) і його там, звісно, мусять лікувати. Однак медики, як ми сказали вище, за роботу з інфікованими на COVID-19 додатково не отримують ні копійки.

Лікарні другої хвилі не мають укладеного договору зі Національною службою здоров’я. Їм надають засоби захисту, але там нема доплат лікарям. Далеко не всі районні бюджети України мають можливість доплачувати працівникам районних інфекційних відділень. А лікарі, медсестри, санітарки ризикують своїм життям і здоров’ям своїх рідних.

Ось який лист написали районні керівники до органів влади обласного рівня.

            Обласна рада 

            Обласна державна адміністрація

«Постановою КМУ від 23.03.2020 року №246 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом  SARS-CoV-2» встановлено додаткову доплату у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок:

у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров’я, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19);

у державних закладах охорони здоров’я, що визначені у рішеннях відповідних центральних органів виконавчої влади для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

На виконання зазначеної постанови, відповідно до укладеного договору з НЗСУ, працівникам інфекційного відділення у квітні 2020 року виплачено доплату у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок. Проте, починаючи з травня по даний час, незважаючи на факт лікування у інфекційному відділенні хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19), договір з НЗСУ не укладено, КНП «Дубровицька ЦРЛ» не входить до списку лікарень, визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.

Разом з тим, відповідно до ст. 139 Кримінального кодексу України ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов’язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, визнається кримінальним правопорушенням. Відповідно, склалася ситуація, що такі пацієнти перебували на лікуванні у лікарні, а стимулюючі виплати працівникам не проведено. В травні-серпні були підтверджені випадки COVID-19 у пацієнтів підприємства, загальна сума коштів нарахована працівникам інфекційного відділення в розмірі 300% посадового окладу з всіма обов’язковими надбавками та доплатами відповідно до Постанови КМУ № 331 від 24.04.2020 р. становить 684473,86 грн., в т.ч.: травень 2020 р. – 197033,10 грн., кількість задіяного персоналу – 16 осіб, червень 2020 р. –183150,28 грн., кількість задіяного персоналу – 13 осіб, липень 2020 р. – 156388,95 грн., кількість задіяного персоналу — 11 осіб, серпень 2020 р. – 147901,53 грн., кількість задіяного персоналу – 13 осіб.

З метою недопущення соціальної напруги керівництво райдержадміністрації та районної ради провели нараду з працівниками інфекційного відділення КНП «Дубровицька ЦРЛ», роз’яснивши, що вирішення даного питання за рахунок місцевого бюджету не можливо у зв’язку з тим, що районний бюджет по доходах за 8 місяців виконаний лише на 90,7 відсотка, в бюджет не надійшло 3015,9 тис.грн., тому для додаткового спрямування в бюджеті коштів немає.

Просимо вас, вирішити питання стимулювання медичних працівників інфекційного відділення КНП «Дубровицька ЦРЛ» на суму 684473,86 грн.

Голова райдержадміністрації – Олександр Гузич, заступник голови районної ради – Олександр Задорожний».

Дуже хотілося б, щоб ця важлива проблема була зрушена з місця, але із практики знаю, що багато листів, написаних з району, на жаль, залишаються без відповіді і позитивного результату.

І поки в державі тривають переписки (такі листи пишуть практично з усіх районів, де працюють лікарні другої хвилі) медики щоденно ризикують своїм життям, як на фронті, адже Україна – це вони!

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар