четвер, 22 жовтня 2020 р.

 







І ЗНОВУ ПРО ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Скандал з шкільним гарячим харчуванням, який наша газета передбачала ще у вересні, таки розгорівся. Минулої п’ятниці в «Фейсбуці» гаряче обговорювали обід дубровицьких ліцеїстів: сиротливе варене яйце, два ліниві вареника і ложку салатику на тарілці. Батьки справедливо вибухнули обуренням – бо звісно така порція за калорійністю не відповідає ніяким нормам харчування дітей у закладах середньої освіти. Відповідно до чинного законодавства вона має становити 30 відсотків фізіологічної добової потреби дитини. Така пташина порція звичайно до цього не дотягує. Оперативно відреагував на це директор закладу Володимир Кушнір, і вже у понеділок відбулася спільна нарада між дирекцією, батьківським комітетом та представниками харчуючої організації. Запрошували на ці збори й керівників управління соціального захисту та Держсповслужби району. Останні, на жаль, через хворобу прибути не могли. Тим не менше. Розмова відбулася, проблему було чітко окреслено.

Ще у квітні відбувся тендер з організації харчування у школах. 27 числа цього ж місяця було підписано відповідну угоду про організацію харчування школярів району з ТОВ «Рамедас Україна». Ми вже пояснювали, чому перевагу надали новачкам. Їхня цінова пропозиція була майже на 10 млн. грн. меншою, аніж у конкурентів. Початкова цифра, виділених державою коштів на харчування уражених Чорнобильською катастрофою маленьких жителів Дубровиччини, окреслювалася в межах 24 млн. грн. Однак ТОВ «Рамедас Україна» в процесі торгів, можна сказати, просто напросто демпінгувало вартість послуги, витіснивши конкурентів з тендера. А система «Прозоро» автоматично обирає переможцем того, хто подає нижчу грошову пропозицію. Подібним чином ця фірма виграла тендер й в інших районах нашої та сусідньої Волинської областей. Однак… Не завжди вдається безпроблемно пережувати й переварити занадто великий відкушений шматок.

Як не намагалася з цим впоратися нова харчуюча організація – не всюди їм це було посильно. Тож в сусідів в Зарічненському районі вони до організації харчування школярів навіть не приступили. І наскільки мені відомо, там вже відмовилися від послуг даної фірми та оголосили новий тендер.

А що ж Дубровиця? У нас харчування хоч із запізненням таки стартувало, але… Виявляється, фірма, яка на торгах так активно знижувала ціну, «збиваючи» вартість дітодня з 24 грн. до 17-ти з копійками, весь вересень харчувала школярів взагалі на 28 грн. і більше.  Що за аукціон нечуваної щедрості, запитаєте ви? А все просто – на тендері ціни понижували, а суть до діла - сподівалися на підкилимні домовленості, які й регламентували б ті самі 28 грн. Це називається: два рахую – три в умі. «Було зекономлено кошти, оскільки на карантині дітей не харчували, то чому їх повертати в державу, а не використати в якості додаткового бонусу?», – мабуть, вирішили в фірмі. І таки проштовхнули це через «Прозоро». У серпні й засвітилася в мережі додаткова угода до укладеної на тендері. Як це кваліфікувати? Ну, напевно, це можна було б назвати аферою. Хай правоохоронці це визначають. Їхня прерогатива. Принаймні, управління соціального захисту, досконало вивчивши це питання, цю угоду анулювало, а держаудит визнав її незаконною, і вартість харчування школярів залишилася на рівні, заявленої на тендері. Отак «дотендерувалися», що власними руками скоротили вартість харчування школярів майже на десять гривень щодня. Хто в результаті виграв? Наші діти однозначно від цього тільки програли.

«Мене як директора та й кожного з батьків менше всього хвилюють ці фінансові питання.  Харчуюча організація йшла на конкурс з одними пропозиціями, в дійсності їх не дотримується. У нас тепер меню «вайберне» (коли звечора кухарю скидають, чим годувати дітей зранку), а не перспективне двотижневе, як це передбачено. Його не завіряє ні представник Держспоживслужби, ні керівник освітнього закладу, що теж є порушенням. Якщо до якості продуктів претензії немає, то з 5 жовтня - м’яко кажучи, дивують норми енергоцінності порцій. Вони чомусь зменшені», –  окреслив проблему директор НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст.» Володимир Кушнір.

Чому ж все-таки учнівську порцію урізали до славнозвісного яйця і двох лінивих вареників, а салат не довклали більш як наполовину – заміть 110-ти було 50 гр? Представники харчуючої організації на всі зауваження вміло «лавірували». У зменшенні порцій винними виявилися всі: управління соціального захисту, що «не повелося» на їхню додаткову угоду, Держспоживслужба, яка не погодила вчасно двотижневе меню (хоча його подали тільки в жовтні, прохарчувавши більше місяця дітей без нього), кухарка ліцею… Пригадуєте, ми вже десь таке чули. За неякісний ремонт моста в Ремчицях теж постраждав інженер з нагляду, а не безпосередній виконавець робіт. У нас прийнято так – перекладати винну на стрілочника.

До чого ж все-таки домовилися? Дирекція та батьки написали звернення до голови райдержадміністрації з проханням оперативно врегулювати ситуацію, що склалася навколо харчування  дітей. Вони просять «забезпечити неухильне виконання умов харчування відповідно до перспективного меню, яке ТОВ «РАМЕДАС Україна» подало як учасник закупівлі, а саме виконання 30% добових фізіологічних (медичних) норм харчування, які встановлені відповідною Постановою Кабінету Міністрів України». Інакше, наголошувалося, вимагатимуть розірвання угоди з вищеназваною фірмою.

Щодо останньої – маленька така ремарочка від волинських колег із газети «Полісся» від 17 вересня ц.р., де також в двох районах співпраця з ТОВ «Рамедас Україна» не склалася, і харчування школярів напросто затягнули до критичної межі: «Аналізуючи всю вищеописану ситуацію із організацією харчування школярів чорнобильських районів Волині, ми припустили, що затримок у цьому процесі могло б і не бути, якби ТОВ «Рамедас Україна» у тендерних торгах із ТОВ «АТОМСЕРВІС» суттєво не зменшило вартість закупівлі. Адже, зокрема, на Камінь-Каширщині воно виграло аукціон із пропозицією 29 мільйонів гривень, коли стартова ціна становила 40 мільйонів гривень.

  Дійсно був спуск на тендері. Це було з двох сторін. Оскільки законом прописано один фактор – у кого найнижча ціна, той і переможець. Ми розуміли, що для того, щоб зайти, маємо йти до останнього. Власне, що ми і зробили. Але прохарчувати школярів Камінь-Каширщини на цю суму реально, – запевняє представник фірми-переможця.

Ярослав Буряков (власник ТОВ «Рамедас Україна») каже, що зараз вони навіть продумали інше, покращене, меню, так би мовити вітамінізоване, і подали пропозицію замовнику переглянути умови договору, щоб можна було учнів харчувати за ним. Остаточної відповіді ще не отримали, але вважають, що така можливість є, оскільки через те, що під час карантину діти не харчувалися, буде економія коштів. Мовляв, чому б їх не використати, якщо вони все одно мають повернутися в державу».

Тобто всупереч чесному та прозорому тендеру теж проглядаються якісь сумнівні оборудки. Забуваючи про такий суттєвий факт – невикористані під час карантину кошти, виділені на організацію харчування школярів, були відшкодовані їхнім батькам в якості грошової компенсації.

Але навіть не в цьому суть. Мені цікаво: інші наші навчальні заклади мовчать, тому що у них з харчуванням все прекрасно, чи там до нього у передвиборних перегонах просто руки не доходять?

Людмила РОДІНА.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар