пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 

У діагностичному зросли благодійні внески

 



Дуже багато мови було у нашій державі про медичну реформу, про її позитивний вплив на медичне обслуговування населення. Люди чекали покращення, але на жаль, поки що воно не відчутне. Цілковите впровадження медичної реформи пригальмував карантин. У час суворого карантину у нашій медицині, склалося враження, існував тільки ковід. Людям з іншими недугами пролікуватися у стаціонарі було вкрай важко.  

Повернемося до ситуації з безкоштовною медициною. Наведемо один з прикладів, який свідчить про те, що цілком безкоштовною медицина бути не може.

Щодня близько 800 пацієнтів користуються медичними послугами Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. Поліщука. Їдуть туди часто і жителі Дубровиччини. Багато моїх знайомих мають у діагностичному хороших знайомих спеціалістів, у яких спостерігаються не один рік. Щоправда, консультації у діагностичному, попри те, що цей заклад, в першу чергу, мав би безоплатно обслуговувати чорнобильців, ніколи безкоштовними не були. Донедавна сума благодійного внеску там становила сто гривень. Ситуація змінилася після карантину.

Нагадаю, що цей медичний заклад у 2020 році підпав під реформування вторинної та третинної ланки медичної допомоги. Днями знайома возила на консультацію до уролога доньку і розповіла мені, що сума благодійного внеску зросла у закладі до 200 гривень. Жінка бідкалася про те, що робили, робили реформи, а витрати на обстеження зростають.

Пролистала дописи у Інтернеті. Головний лікар діагностичного Роман Шустик зазначає, що центр зараз переходить на платні послуги. Крім того, піднялися ціни на реактиви. «Це щоб хоча б собівартість покрити, поки ми підписуємо благодійні внески. Ми не можемо купити реактив, який коштує 50 гривень, і віддати його за 30 гривень. У приватних структурах у два-три рази дорожче. Ми зараз оформляємо документи для надання платних послуг. Зараз ми працюємо по медичних гарантіях. Це або електронне направлення лікаря – воно йде безкоштовно лише по тим пакетам, які у нас підписані, – або платні послуги, або інші не заборонені чинним законодавством України фінансові надходження», – повідомив Роман Шустик.

За словами Романа Шустика, для повноцінного функціонування діагностичного центру коштів від НСЗУ не вистачає. Лікар каже, що такий центр – це не лише пацієнти та послуги, які вони отримують. Це також технічне обслуговування обладнання, конференції, наукова робота, навчання медперсоналу.

«Лікар на амбулаторному прийомі має приймати пацієнтів за направленням за 49,90 грн. Для того, щоб він заробив собі на зарплату хоча б 6-7 тисяч гривень, він має приймати мінімум 50-60 чоловік на день. Він впаде. Я думаю, з 1 вересня буде пакет дофінансування, і ситуація зміниться. Тобто НСЗУ і Міністерство не стоять на місці, це початок реформи», – говорить керівник.

Пан Шустик зазначає, що утримання такого закладу, як діагностичний центр, – потребує великих коштів. Однак, не всі люди розуміють, що попри широкий спектр послуг та якісних спеціалістів, у центрі демократичні ціни, порівняно з приватними медзакладами. «Ось, наприклад, апарат УЗД. Там не багато матеріалів, але коли «полетить» датчик – це десятки тисяч гривень. Ми мусимо і техобслуговування провести. На це коштів НСЗУ не дає», - додає Роман Петрович.

Ось такі реалії на сьогодні. Будете їхати в діагностичний навіть на безкоштовне обстеження? Готуйте гроші…

Нагадаю, що відповідно до затвердженного пакету послуг НСЗУ у 2020 році фінансує у діагностичному такі медичні послуги: для пацієнтів старше 40 років: мамографія – 1392 обстеження; колоноскопія – 327 обстежень. Для пацієнтів старше 50 років: – гастороскопія (ЕГДС) – 11097 обстежень; гістероскопія – 200 обстежень; цистоскопія – 700 обстежень; бронхоскопія – 37 обстежень.

Для того, аби отримати медичні послуги безкоштовно, тобто за рахунок коштів НСЗУ, необхідно звернутися у діагностичний центр за направленням сімейного лікаря.

Нагадаємо, що наразі у центрі діє особливий порядок прийому пацієнтів на час впровадження карантину. Разом з тим, профільні лікарі закладу продовжують здійснювати прийом пацієнтів: із ускладненими патологіями за направленням сімейного лікаря, медичної установи, самозверенням; без ознак ГРВІ. На вході в центр проводиться безконтактна термометрія та огляд всіх працівників центру та пацієнтів. Під час звернення до лікувального закладу відвідувачі повинні мати засоби індивідуального захисту, зокрема, маску та дотримуватися всіх протиепідемічних заходів.

Заклад просить перед візитом звертатися за довідками в реєстратуру діагностичного центру за телефонами: 0362 620190, 068 1270605, – йдеться у повідомленні пресслужби діагностичного центру.

Будьте здорові, але, про всяк випадок, завжди відкладайте гроші на візит до лікарні.

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар