пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 



Бережіть себе!

 

З понеділка Дубровицький район в жовтій зоні епідемічної небезпеки. На ранок 27 вересня за добу зареєстрована антирекордна цифра – 23 нових випадки захворювання на COVID-19. Зростає кількість хворих у важкому стані та середньої важкості. На момент виходу газети маємо 150-ят інфікованих коронавірусом, 4-ро людей померло. Ось така наразі невтішна ковідна картина у районі. А інша сторона медалі – все частіше в магазинах можна побачити покупців без масок, як і пасажирів у транспорті, про соціальну дистанцію теж багато забувають, ринок працює стихійно поза межами відведеної території…

 

З приводу недотримання карантинних вимог 29 вересня голова РДА Олесандр Гузич провів нараду. Участь у ній взяли представники поліції, ДСНС, міський  голова Богдан Микульський та завідувачка дубровицького відділу лабораторного центру Ніна Котяш.

«Надзвичайно великими темпами зростає  захворюваність на респіраторні хвороби та грип. А ще гірше, що щодня збільшується кількість хворих на коронавірусну хворобу. На жаль, статистика на даний час дуже невтішна. Вона відображає ставлення населення до протиепідемічних заходів. Розумію, що люди втомилися, але ми повинні пам’ятати, що безвідповідальне ставлення до сьогоднішньої ситуації може призвести  до повернення жорстких обмежень», – наголосив Олександр Миколайович.

Щодня до сімейних лікарів звертається 70-80 людей з симптомами ГРВІ. Щоб розвантажити медиків та пришвидшити прийом пацієнтів, на попередній нараді було спільно з керівництвом лікарні вирішено створити три кабінети. Однак зараз хворих приймає лише кілька фахівців. Всі інші – або на самоізоляції, або мають симптоми ковіду.

«Найбільша біда в тому, що почали хворіти лікарі. І може статися так, що скоро не буде кому лікувати. Це ще один сигнал, що не треба нехтувати вимогами карантину. Від того, як будемо убезпечувати себе та своїх рідних, залежить напряму стан і власного здоров’я, і самопочуття всього оточення», – зауважив очільник району.

Він також повідомив, що наразі йде процедура, аби перевести нашу районну лікарню у медзаклад першої хвилі для лікування хворих на коронавірус.

«Пацієнти з підозрою на COVID-19 спочатку потрапляють до нашого інфекційного відділення. Якщо в людини перебіг хвороби середньої тяжкості або тяжкий, їй потрібен постійний нагляд спеціалістів. А оскільки результати ПЛР-тестів можуть прийти через 4-5 днів (а то й довше, залежно від завантаженості  лабораторних центрів), медичну допомогу їй надають наші лікарі. Тому вони все одно контактують з хворими, при чому без належної фінансової підтримки. Якщо порівняти з Сарнами і Рокитно, там медики-інфекціоністи отримують до 30 тисяч заробітної плати. Дубровицькі ж лікарі ризикують собою і своїми сім’ями за 5-6 тисяч. До того ж у випадку, якщо наша лікарня належатиме до закладів першої хвилі, з держави виділять додаткові кошти і забезпечать необхідним обладнанням. Це буде суттєва підтримка. Постараємось зробити все, щоб у наших медиків була достойна оплата за їхню дуже непросту і ризиковану працю».

Олександр Миколайович закликав присутніх на нараді посилити роз’яснювальну роботу щодо дотримання карантинних правил  серед населення, підприємців та працівників організацій і установ. А ще вкотре звернувся до жителів району:

«Дуже вас усіх прошу виконувати вимоги карантину, не збиратися у великі компанії та дотримуватися соціальної дистанції. Закликаю: будьте обережні, утримайтесь від масових святкувань сімейних і не тільки свят, мийте частіше руки та носіть маски. Це запорука успіху в подоланні коронавірусної хвороби. Будьте розважливі. Щиро бажаю усім нам здоров’я!».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар