четвер, 22 жовтня 2020 р.

 


Канікули будуть звичними

 

Начальник відділу освіти Ніна Іванівна Стасюк розповідає про організацію навчального процесу у районі.

– У нас діє жовта зона. Ми моніторимо рівень захворюваності дітей і вчителів у районі, наразі він знижується. Але сьогодні саме керівник закладу освіти має повноваження вирішувати термін канікул. За інформацією очільників навчальних закладів, у нас канікули розпочнуться орієнтовно 26 жовтня, працюємо у звичайному режимі. Лише у тих закладах освіти, де  будуть розташовані виборчі дільниці, що не мають окремого входу, канікули розпочнуться на кілька днів раніше.

Ще раз наголошую, поскільки, на щастя, захворюваність серед школярів падає, то про перехід на дистанційне навчання чи перенесення канікул у нашому районі не йде мова.

Щодо дистанційної форми навчання, то не всі заклади освіти району готові її організувати. Є великі проблеми з Інтернетом в Озерську, Великих Озерах, Осові, Підлісному. Додам, що існує не лише проблема швидкісного Інтернету в начальних закладах. Якщо, наприклад, вдома троє учнів, то як кожному забезпечити навчання? Треба три ноутбуки або комп’ютери, бо ж заняття різні. Не всі батьки мають таку можливість. Ми не готові цілком до дистанційного навчання і поки що нема в цьому і потреби. Отож, поки що йдемо на звичні канікули. Ми щоденно моніторимо ситуацію щодо захворювання дітей та вчителів, на сьогодні хворіє близько трьох відсотків дітей, минулого тижня хворіло п’ять відсотків дітей.

 

Начальник управління освіти Рівненської облдержадміністрації Петро Коржевський:

– Навчальні заклади Рівненської області працюють відповідно до чинного епідемічного зонування. Про перенесення канікул чи перехід на обов’язкове дистанційне навчання на рівні області наразі не йдеться. Поточний навчальний рік доволі непростий. Маючи за плечима досвід організації дистанційного навчання, ми розуміємо, що його ефективність на порядок нижча від безпосередньої взаємодії вчителя та учня. Проаналізувавши рекомендації МОН, Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, статистику на рівні регіону, підтримуючи контакти із відділами освіти в ОТГ, керівниками навчальних закладів на місцях, ми рекомендуємо продовжувати навчальний процес у звичному режимі із дотриманням усіх необхідних безпекових норм. Якісний освітній процес – це стратегічне питання розвитку як регіону, так і цілої країни. Тому закликаємо не панікувати та належно організовувати навчальний процес».

Також у звичайному режимі із дотриманням усіх рекомендацій МОЗ працюватимуть дитячі садочки.

Нагадаємо, що на Рівненщині до «помаранчевої» зони віднесено міста Рівне, Дубно, Вараш та Острог, Здолбунівський, Костопільський, Млинівський, Острозький, Рівненський та Сарненський райони.

До «жовтої» зони – Березнівський, Володимирецький, Гощанський, Демидівський, Дубенський, Дубровицький, Зарічненський, Корецький, Радивилівський та Рокитнівський райони.

 

 

Про ситуацію у сусідніх країнах розповідають наші землячки, які там живуть і працюють


Ірина Конончук, Чехія

– У Чехії різко зросла кількість хворих на коронавірус. У зв’язку з цим Уряд країни запровадив нові, більш жорсткі епідеміологічні заходи. Вони тривають з 12 жовтня. Поки що йдеться про два тижні посилення карантинного режиму. Обмеження стосуються, насамперед, культурних, спортивних та інших заходів, пов’язаних з дозвіллям, які передбачають присутність великої кількості осіб. З 9 жовтня не працюють спортивні та тренажерні зали, басейни, аквапарки.

З 12 жовтня скасовано проведення всіх культурних і спортивних заходів. Не працюють театри, кінотеатри, зоопарки тощо. У закладах харчування, які тепер працюватимуть лише до 20.00, за столом зможуть перебувати не більше 4-х осіб, у фуд-кортах в торгових центрах – не більше 2-х осіб; заборонено візити відвідувачів у лікарнях, будинках для літніх людей та інших закладах закритого типу; державні установи здійснюватимуть прийом відвідувачів лише два дні на тиждень, по 5 годин кожного дня.

дитячі садки та молодша школа працюватимуть без змін. Школярі середньої школи ІІ ступеня через тиждень будуть чергувати очну та дистанційну форму навчання. Останні класи середньої школи та вищі навчальні заклади проводитимуть навчання лише дистанційно (за винятком практичних занять).

Влада постійно наголошує про ретельне дотримання всіх встановлених правил в усіх закритих приміщеннях перебувати у масці.

 


Анна Яцута, Польща

– У зв’язку зі сплеском інфікування коронавірусом уряд Польщі з 15 жовтня запроваджує години відвідування магазинів та аптек лише для пенсіонерів.

Глава уряду Матеуш Моравецький повідомив: «Аналіз смертності пацієнтів, інфікованих коронавірусом, у вікових категоріях однозначно вказує, що особи віком понад 60 років є під найбільшою загрозою. Тому, з 15 жовтня знову запроваджуємо години для пенсіонерів у продуктових магазинах, аптеках – з 11 по 13-ту годину».

Він зазначив, що стратегія дій уряду країни на найближчі тижні передбачатиме збереження нормального ритму роботи економіки, захист найстарших людей, забезпечення нормального функціонування служби охорони здоров’я.

Від суботи, 10 жовтня, переважна частина Польщі перебуває в «жовтій» зоні. Це означає, зокрема, обов’язкове носіння масок у публічних місцях, зокрема і на вулицях, обмеження кількості учасників сімейних церемоній до 75 осіб, масових зібрань – до 150 осіб, у ресторанах і пабах зможе бути одна людина на 4 квадратні метри, культурні події зможуть відбуватися за присутності не більше 25% глядачів у закритих приміщеннях.

Крім того, 32 повіти Польщі та шість міст перебувають у «червоній» зоні, де діють ще жорсткіші обмеження

Нагадаю, що у Польщі скоротили тривалість обов’язкової самоізоляції через коронавірусну хворобу COVID-19 після перетину кордону з 14 до 10 днів. Рішення вступило у дію 2 вересня. Ізоляція безсимптомних пацієнтів буде завершуватися через 10 днів. Крім цього, пацієнти, які перебуватимуть на карантині, можуть отримати онлайн-консультацію від лікаря, який і визначатиме терміни самоізоляції.

 

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар