четвер, 15 жовтня 2020 р.

 

Береженого і Бог береже, або Про роботу наших лікарів у непростий період ковіду





З сімейним лікарем Людмилою Миколаївною Логин говоримо про ковід, страх, робочі будні наших медиків…

 

Людмило Миколаївно, розкажіть, як зараз проходить прийом хворих з ознаками застуди?

Таких пацієнтів сімейні лікарі приймають у двох чергових  кабінетах, (які знаходяться в приміщені колишнього тубкабінету на території КНП «Дубровицька ЦРЛ»): я, Кохтюк (Дука) Людмила Валентинівна, Люлюк Галина Юріївна, Демидова Лідія Іванівна, Кохтюк Василь Іванович, Лещук  Лілія Миколаївна, Гончар Ніна Григорівна, Мисько Олена Миколаївна, Салівонова Галина Дмитрівна, Кухарець Майя Геннадіївна, Воробей Інна Олександрівна. Почергово, два рази на тиждень, випадає чергування в такому кабінеті. Зазначу, що часто спеціалістів не буває окремих на роботі, йдуть заміни. Бувають лікарі недужі, бувають на самоізоляції, треба працювати і в амбулаторії. Люди ходять на прийом не лише в інфекційні кабінети, є й інші проблеми. Є лікарі, які вже перехворіли ковідом.

Якщо випадає чергування в черговому кабінеті, то робочий день може тривати до сьомої вечора або до пів на восьму. Дозволяємо собі лише півгодинний перекус. Разом з нами працюють медсестри, наші вірні помічниці. Вони також докладають всіх зусиль, щоб людей прийняти якнайшвидше. Координує нашу роботу головний лікар «Дубровицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги» Вікторія Михайлівна Островець.

 

Великий потік хворих останнім часом, розумію, що втомлюєтеся.

Звичайно, втомлюємося, лікарі з початку коронавірусної пандемії працюють понад норму, йде фізичне виснаження фахівців: хворі йдуть, треба кожного оглянути, послухати, відправити на рентген, ще раз прийняти з результатом. Якщо рентген не зовсім зрозумілий, то треба зробить ПЛР-тест. Коли бачимо потенційного ковідного пацієнта, то відразу беремо мазок. А МОЗ у своїх нормативах виділяє 10-15 хв. на пацієнта. Часом наші хворі кажуть, що краще був би прийом по запису. Хочу зазначити, що нам, лікарям, це було б зараз ідеально. Але не хворим. Ми приймали б за день значно менше хворих, не поспішаючи. В такому разі мій робочий день закінчувався б у 17.50, я оглянула б своїх 15-20 пацієнтів і все. А так приймаємо понаднормово, ще й карточки берем заповнювати додому, бо просто не встигаємо. Таким чином і домашніх наражаємо на небезпеку. Ви знаєте, з боку пацієнтів встановлюють суворий контроль. Я маю виправдовуватися, що виходжу на кілька хвилин. Відразу починається незадоволення. Якось жінка з черги мене переступила і каже: «Я тут зранку стою, я не залізна». Я їй у відповідь: «Ми працюємо зранку, ми теж не залізні». Я розумію, що люди недужі і нервують, але, повірте, цілий день у масці, халаті, бахілах – це теж дуже складно. Хочеться часом просто зробити ковток свіжого повітря. Все-таки 70-80 хворих на день – це величезне навантаження.

Коронавірус – хвороба небезпечна. Не боїтеся контактувати з недужими людьми, у яких яскраво виражені ознаки недуги?

Особисто у мене, та й впевнена, що у моїх колег також, зараз страху перед коронавірусом нема. Раніше ми боялися ковідних пацієнтів, тепер більше досвіду у цьому напрямку, зараз  потенційний коронавірус бачимо у людини навіть неозброєним оком. Але переляк заважав би працювати, потрібно виконувати свої професійні обов’язки, треба мислити і приймати рішення. Страх для лікарів – це абсолютно зайва риса характеру. Хвилююся за своїх пацієнтів, які починають лікуватися вдома самі, без наших порад і консультацій, боїмося за наслідки такого лікування.

Працюємо в одноразових костюмах, шапках, масках, щитках, рукавицях, бахілах, дуже часто дезінфікуємо руки, дезінфікується оглядова апаратура. Багато деззасобів використовується на день.  Разом з нами, звісно, працюють медсестри на прийомі. Біля кожного лікаря трудиться медсестра, дівчата так само ризикують. Без їх допомоги ми не обходимося.

Недавно йшла біля оглядового інфекційного кабінету, бачила  людей на прийом, які стояли зовсім близько один до одного. Це теж великі ризики.

Ми постійно наголошуємо на дотриманні соціальної дистанції. Налагоджено температурний скринінг при вході в поліклінічне відділення, розмежовано потоки пацієнтів. Як вже писала й ваша газета, виділено додаткові кабінети, щоб розмежувати хворих з підозрами на ковід, тих, хто йде на одужання, від інших пацієнтів. Адже ріст захворюваності набирає темпів. І це наша загальна проблема. Повірте, лікарі, всі медики роблять можливе та неможливе, але маємо бути на сторожі всі разом. Черговий раз закликаю дотримуватися маскового режиму, уникати скупчень, частіше мити та дезінфікувати руки. Будьте відповідальні перед собою та іншими.

Чи є якісь стовідсотковий рецепт, як уберегтися від коронавірусу?

Стовідсотково убезпечитися від коронавірусу не можна, вірус дуже сильний, він здатен себе захищати. Я сказала б, що зараз найбільш складний період захворюваності на ковід, з початку його появи в Україні, в нашому районі зокрема. Хворіє багато людей, щодоби практично додаються нові випадки. Вірус мутує. Зараз до симптомів приєднався сильний головний біль, часто є пронос, діарея, тобто зміни з боку травної системи. Раніше ускладнення надходили на 10-14 день, тепер часто ускладнення настають протягом  чотирьох днів. Людина може за кілька днів потрапити в реанімацію.

Наприклад, була  пацієнтка, яка звернулася з гостим бронхітом у суботу, а в середу в неї вже температура 40. Потрапила у лікарню у важкому стані.

Температура при коронавірусі збивається дуже погано, вона  мало піддається корегуванню жарознижувальними препаратами. З 39 може збитися, наприклад, до 38.5, далі не падає.

Є велика втома, загальна слабкість, ламає все тіло, дуже виражена сонливість, спати хочеться весь час, на ходу люди засинають. Про це часто розповідають хворі. Головний біль сильний –давить, як на зміну погоди. А буває, що температури нема, а людину знобить, ніби температура 40. Тіло холодне, а всередині горить. От такі ознаки, вони у кожного індивідуальні. Буває, що хвороба може протікати практично безсимптомно.

Чи є тест ПЛР головним показником наявності коронавірусу?

Не завжди, на початкових стадіях захворювання ПЛР-тест дійсно дуже інформативний. А далі, буває, що людина хворіє ковідом, а ПЛР - негативний. Можливий варіант: людина просто неправильно підготувалася до здачі тесту ПЛР. Раніше не було особливих вказівок щодо його здачі, а тепер маєш бути голодним перед цим аналізом, бажано, навіть зуби не чистити. Можливо, навіть мазок взятий з тої ділянки, де вірус не так виражений. Є ще таке пояснення щодо негативного результату тесту ПЛР при яскраво виражених ознаках ковіду: вірус 3-4 дні лишається на рівні носа і рота, а потім він опускається, тому тест ПЛР може бути негативним. Вірус вже в легенях, інформативний буде аналіз, взятий з легень. Не раз бачимо, що клінічна пневмонія є, ознаки всі ковіду присутні, а лабораторно ковід не підтверджують. Буває хворий пропив антибіотики, які сам собі і призначив. От це також може вплинути на результат тесту.

Що ви радите людям, у яких з’явилися перші ознаки застуди?

Якщо у вас нежить, головний біль, закладеність носа, треба передзвонити до сімейного лікаря, він порадить, що треба робити. Можливо, треба попити противірусні. Лікар навіть по телефону може оцінити ситуацію, чи треба на прийом приходити, чи треба рентген і аналіз крові. Якщо ж ви занедужали і треба лікарняне, то обов’язково треба прийти особисто на прийом. По телефону лікарняне не відкриваємо. Лікар несе відповідальність за пацієнта, особливо під час його перебування на лікарняному.

Які настанови дасте здоровим людям у цей складний період?

Ну перш за все, беззаперечне правило: не йдіть у місця великого скупчення людей. Спілкуйтеся з людьми, дотримуючись соціальної дистанції, зараз кожну людину можна розглядати як потенційно хвору. Носіть маску, дотримуйтесь простих правил особистої гігієни – мийте руки.

Раджу зараз їсти побільше овочів і фруктів, поменше фаст-фудів. Бережіть себе, бо як кажуть, береженого і Бог береже.

Дякую за розмову, велике спасибі Вам та всім лікарям, медсестрам, всім медикам – за працю у такий складний період.

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар