пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 

«Бібліотека – Всесвіт у зручному форматі»

 

під таким гаслом  зустрічають своє професійне свято Всеукраїнський день бібліотек бібліотекарі України. Бібліотека – це особливий простір, окрема книжкова планета, де читачам завжди цікаво та комфортно. Це місце, де навчають любити найбільший скарб – книгу. Дубровиччина пишається бібліотекою, усіма її здобутками та відданими її працівниками. Розпочавши свою роботу в 1940 році, так званою хатою-читальнею, з часом перетворилася на інноваційний простір, багатофункціональний інформаційний, освітній, культурний та центр дозвілля.

 

Історія бібліотечної справи Дубровиччини досить складна, але водночас цікава і багата на різноманітні події. Завдяки зусиллям працівників у закладі панує унікальна атмосфера, яка сприяє навчанню, розвитку і креативності як дітей, так і дорослих. Бібліотечний фонд системи налічує 392269 примірників науково-пізнавальної, довідкової, художньої літератури та періодичних видань, незалежно від носіїв: друкованих та електронних ресурсів. Надходження до бібліотек – понад 20 тис. примірників. Послугами бібліотек користуються понад 17 тис. користувачів, соціокультурною діяльністю охоплені учні шкіл, ліцеїв та громада району. Варто зазначити, що новий стратегічний розвиток бібліотек розпочався з 2010 року, коли бібліотеки стали комп΄ютеризованими, їх налічується 41.

Хочу висловити велике спасибі усім, хто любить і цінує бібліотеку – хто цінує нашу бібліотечну працю. Вона непроста. Сьогодні бібліотекар має бути не просто людиною, яка видаває літературу. Ми сьогодні – і психологи, і артисти, і співаки, і науковці. Основне, над чим ми працюємо – над поповненням книжкового фонду. Щоб була література і періодичні видання, які цікаві для читачів різних категорій. Ми сьогодні працюємо над тим, щоб іти в ногу з новітніми технологіями, бути цікавими для свого читача, бути громадським простором, осередком спілкування,  щоб читачі мали можливість спілкуватися, брати участь у різноманітних заходах, ми повинні надавати можливість відвідувачам користуватися новітніми технологіями, електронними ресурсами. Бібліотека, який би статус вона не мала, має бути доступна для будь-кого, хто бажає читати. І наша головна місія – залучити до читання, показати, що бібліотека – інтелектуальний осередок. Активна участь протягом року у Всеукраїнських конкурсах «Найкращий читач», «Творчі канікули» та обласному конкурсі власної  поезії «Провесінь».

Кожному бібліотекарю болить, коли кажуть, що сьогодні ніхто не читає. Це неправда. Карантин показав, що люди люблять читати, хочуть читати і цікавляться читанням. Криза, спричинена пандемією COVID-19, не могла не позначитися на роботі  бібліотек. Це була неочікувана форс-мажорна ситуація, але загалом, такий іспит наші бібліотекарі витримали. На початку карантину бібліотеки здебільшого поринули в так звану внутрішню роботу: навели лад у фондах і на своїх просторах, очистили книжкові фонди від застарілої та зношеної літератури, закінчили переоблік та інвентаризацію книжкових фондів. Але криза затягнулася, і незвична ситуація підштовхнула більшість бібліотекарів шукати нові форми роботи, нові можливості комунікації з користувачами, звернути увагу на важливість власної присутності в Інтернет-просторі. Саме під час карантину бібліотеки усвідомили, хто такий віртуальний користувач, і як задовольняти його інформаційні потреби. Бажання не втратити зв’язок з користувачем стало тим локомотивом, який наблизив публічні бібліотеки до якісно нового рівня функціонування, відкрив перед ними нові горизонти та можливості. Першою на кризу відреагувала районна бібліотека, як методичний центр,  переформатувала заходи для бібліотекарів і для користувачів в онлайн режимі. Ініціативу підтримали бібліотеки району, які активно розгорнули онлайн-спілкування зі своїми користувачами: Бережківська, Берестівська, Залузька, Колківська, Лісівська, Нивецька, Сварицевицька, Туменська публічно-шкільні бібліотеки, районна бібліотека для дітей, бібліотеки шкіл та ліцею,  на власних сторінках в соціальних мережах «Фейсбук», «Instagram» розповідали про ресурси, що можуть стати в нагоді для вчителів та усіх, хто має потребу в організації дистанційного навчання, скористалися можливостями відеоконференцій, рекомендованими навчальними платформами, долучилися до спілкування про навички медіаграмотності «Вивчай та розрізняй»,  районна бібліотека для дітей почала спілкуватися зі своїми читачами-дітьми онлайн, пропонувати читання вголос, читання віршів, а також долучились бібліотекарі Залузької, Колківської та Туменської ПШБ та продемонстрували свою креативність.

Бібліотекарі інформувати своїх підписників щодо обізнаності запобігання розповсюдженню коронавірусу COVID-19, про цікаві факти та події через віртуальні виставки та інформаційні дайджести. На сторінках бібліотечних Інтернет-ресурсів розміщували інформацію про біографії видатних письменників, літературні цікавинки, поради батькам: «10 найкращих фільмів для дітей, відео майстер-класів для творчості з дітьми, знайомили з новинками літератури, які книгозбірня отримувала протягом карантину. Велику популярність у віртуальних користувачів мали інформаційні 25 відео, розміщені в соцмережах: «Вулицями міста Дубровиці», «Сильна та єдина», «Запрошуємо до читання твори українських авторів», «Від роду до народу», віртуальна екскурсія «Традиційний одяг с.Крупове», «Бібліотека на галявині» (Туменська ПШБ) та інші, які розміщені на сайті бібліотеки.

У центрі уваги бібліотекарів завжди першочергова головна послуга – просування книги. Активно цим займалися бібліотекарі, які організували доставку книг додому на замовлення читачів,  ділилися літературними новинками, залишалися на онлайн-зв’язку зі своїми користувачами в інтерактивному режимі. У формі дистанційного зв’язку продовжили навчання користування  послугами онлайн: як оплатити комунальні послуги, придбати квиток, зареєструватись на ЗНО та інше. Частина дистанційної роботи бібліотек проходила в перегляді онлайн-вебінарів від обласних бібліотек. З 23 липня бібліотеки відновили обслуговування користувачів в бібліотеках за встановленим графіком роботи з дотриманням протиепідемічних заходів.

30-го вересня ми відзначатимемо Всеукраїнський день бібліотек. Плануємо увесь тиждень присвятити різноманітним історичним сторінкам її історії, нашим читачам, акціям «День відкритих дверей», «Стань читачем сьогодні», рольовим іграм «Я сьогодні бібліотекар», виготовленням листівок, закладок та веселих смайликів з візитною карткою бібліотеки: «Книга – друг», «Книга – джерело знань», «Знайомтесь: нова книга».

Щиро вітаю всіх бібліотечних працівників і тих, хто причетний до книги, з Всеукраїнським днем бібліотек. Бажаю всім творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, дружнього взаєморозуміння, радості, добра і нових успіхів у благородній справі.

 

Марія РОМАШ, директор Дубровицької централізованої системи публічно-шкільних бібліотек.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар