четвер, 22 жовтня 2020 р.

 






Виготовляє креативні іграшки

з любов’ю до малечі

 

Напевно, всі батьки помічали, що звичайні побутові речі іноді захоплюють малюка набагато більше, ніж дорогі та красиві іграшки з магазину. Особливо це актуально для найменших карапузів – розуміння ще замало, але крихітні пальчики так і тягнуться до загрозливих розеток, вимикачів та замків. То чому б не дати дітям погратись з бажаними забавками, але в безпечний спосіб? Тут стає в нагоді бізіборд (розвивальна дошка). Саме такі цікаві речі виготовляє наша землячка Марина Єрошкіна.

 

Після закінчення Дубровицького НВК дівчина навчалась в столичному педагогічному університеті ім. Драгоманова. Освоювала ази практичної психології. Попри червоний диплом та п’ять років науки, після вишу за спеціальністю не довелось попрацювати. Як це часто буває у наших реаліях. Та корисне застосування своїм знанням вона все-таки знайшла. Поєднавши їх з творчим хистом, почала радувати малечу та батьків своїми роботами.

«Виготовленням бізібордів я загорілася давно. Під час навчання у нас було багато предметів про розвиток дітей. Там я і дізналась про Марію Монтессорі і її розвиваючу дошку. Але на той момент  не було ні фінансів, ні можливостей реалізувати свої задуми. І лиш з недавнього часу, звільнившись з роботи, нарешті взялась втілювати мрії та бажання і створювати ігрові панелі. Мені подобається цим займатись. Це творча, відповідальна робота, яка потребує багато часу і сил, але я радію тому, що вона приносить користь малечі. Я і сама буду використовувати дану методику, коли в мене  з’являться діти, аби розкривати їх потенціал не примусово, а в ігровій формі», – розповідає Марина.

То що це за іграшка із хитромудрим  найменням? Назва говорить сама за себе: busy – зайнятий, board – дошка. І справді, з цією забавкою дитина буде зайнята довго. Адже на яскравій панелі розміщенні різноманітні застібки та шнурівки, циферблати, телефонні диски, дзвіночки, лабіринти, вмикачі, розетки… Малечі можна вмикати-вимикати світло, вставляти вилку в розетку, відкривати засуви. Тобто робити все те, що в реальному житті батьки зазвичай не дозволяють. Тим самим граючись, готуватись до дорослого життя. А ще вчитись терпінню та самостійності, освоювати кольори та форми, розвивати логічне мислення і творчу уяву…

Ідея такої пізнавальної забавки зовсім не нова. Перші дошки, віддалено схожі на сучасні бізіборди, з’явилися ще сто років тому. Італійська педагогиня-новаторка Марія Монтессорі запропонувала зробити навчальний стенд з різними речами, які зустрічаються в побуті будь-якої сім’ї. Таким чином малеча безпечно тестувала ці предмети і знайомилась з їх призначенням. З часом наповнення дошок ускладнювалось, на поверхню додавались нові, більш сучасні механізми, які теж сприяють розвитку дрібної моторики у малюка і допомагають йому пізнавати світ.

«Наповнюючи бізіборди, мені самій цікаво повертатись в дитинство, – каже співрозмовниця, – Деякі деталі замовляю в людей, що займаються різьбярством по дереву, інші – шукаю в спеціалізованих магазинах. Залежно від розміру, в середньому на виготовлення одної дошки йде два дні. Допомагає і підтримує мене у цьому мій чоловік, який теж долучається до процесу. Наразі є дуже багато ігор, котрі можна використовувати в бізі. На просторах Інтернету ними цікавлюсь  і буду втілювати у своїх роботах».

Зараз бізіборди набувають неабиякої популярності. Тому до майстрині часто звертаються за замовленнями. Звісно, якщо є вільний час, можна зробити власноруч цю іграшку, додає дівчина. Її виготовлення може стати захоплюючою справою для всієї родини. Мама зможе проявити креатив і дизайнерські здібності, а тато візьме на себе підбір деталей та «столярні» роботи. А щоб зібрати потрібні матеріали, не обов’язково закуповуватись, досить гарненько поритися в коморі чи на горищі: там, де складений мотлох «на всякий випадок». Наприклад, відшукати різні замочки, кнопки, дверні ручки, пульти... Далі прикріпити знайдений «улов» на дошку і допомагати дитині отримувати нові навички. А якщо чогось не вистачатиме – завжди виручать Інтернет-магазини.

«Своїми руками сконструйований бізіборд, звичайно, обійдеться дешевше, ніж придбаний. Втім ціна на ринку залежить не лише від закупки деталей, кріплень, фарб і т.д., а й від багатьох інших нюансів, включаючи витрату особистого часу та сил. Треба мати натхнення, бажання творити і вкладати всю душу. Я особисто переживаю за кожну деталь, навіть найдрібнішу, щоб все було на своєму місці і безпечно для малечі», - говорить Марина.

На цьому дівчина зупинятись не збирається, має далекоглядні мрії та плани.

«Я мрію працювати на себе, покладатись лише на свої сили і розширювати можливості. Хочу бути певна, що сама можу утримувати себе і сім’ю, розвиватись і допомагати розвивати, самореалізовуватись і просто жити в задоволення. Чого бажаю і всім! Планую в близькому майбутньому розширити своє виробництво, а також додати інші розвиваючі ігри,  попередньо вивчивши їх, які допомагатимуть нашим дітям рости кмітливими, мислячими та цілеспрямованими особистостями».

 

 Леся Кондратик.

Немає коментарів:

Дописати коментар