пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

 




Жінки, любіть себе

Протягом жовтня триває  Всесвітній місяць боротьби з раком грудей, який був оголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) в 1993 році. Щорічно, 15 жовтня, в 44 країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з раком грудної залози. Також Указом Президента від 17 січня 2005 року встановлено та щорічно відзначається 20 жовтня Всеукраїнський день боротьби з раком грудної залози.

На жаль, ця недуга дуже поширена і серед українок. Минулими роками ми більш прискіпливо ставилися до свого здоров’я, ходили і їздили на профілактичні огляди, то зараз через коронавірус багато речей відкладаємо на потім. Боїмося заразитися коронавірусом, в цьому також є резон. Однак, маємо не забувати про інші складові нашого здоров’я.

У мережі «Фейсбук» лікар Наталія Такун звернулася до жінок району і наголосила про необхідність робити обстеження УЗД молочних залоз в період епідемії COVID-19.

Пропонуємо читачкам нашої газети ознайомитися з думками лікарки:

– Звертаюсь до вас, мої любі жінки. Не зважаючи на епідемію коронавірусу, онкопрофогляд ніхто не відміняв! Так, як і похід до майстра манікюру, педикюру та косметолога. Вся прекрасна половина людства бажає бути завжди доглянутою та елегантною! Але елегантність та краса завжди пов’язана із здоров’ям жінки! Акцентую увагу на здоров‘ї молочних залоз! Кожна жінка раз в рік повинна обов’язково їх обстежити! Сучасні апарати УЗД допомагають виявити патологію молочних залоз на ранніх стадіях!

Показання до призначення УЗД: запалення та травми молочних залоз; зміна шкіри на грудях; зміна розмірів залоз та їх форми; дискомфорт у грудях, не пов’язаний з менструальним циклом; збільшення пахвових лімфовузлів; поява рідких виділень із сосків; спадковість.

Обстеження абсолютно безпечне (призначається вагітним і жінкам, що годують груддю) і може проводитися в будь-якому віці.

Особливої підготовки до дослідження нема. Єдиною умовою для отримання точних і повних результатів є вибір дня проведення УЗД. Як показує практика, призначати ультразвукове обстеження найкраще в першій половині менструального циклу, тобто до овуляції. За тривалості циклу до 28 днів УЗД молочних залоз найкраще робити в період з п’ятого по дванадцятий день. Якщо цикл довший, то із сьомого по чотирнадцятий. В окремих випадках перед проведенням обстеження лікар може відмінити прийом гормональних ліків і підказати, коли краще робити УЗД молочних залоз. Під час клімаксу, вагітності і годування грудьми обстеження можна призначати в будь-який день. За наявності больового синдрому в грудях з підвищенням загальної температури дослідження призначається в екстреному порядку.

 

Проведення процедури і результати

Обстеження проводиться в кабінеті ультразвукової діагностики. Час проведення – близько 20 хвилин. Дослідження, нагадаємо ще раз, безболісне!

Для вашого комфорту обстеження можна провести за попереднім записом, отримавши електронне направлення у вашого сімейного лікаря.

Що ж, дуже слушні поради. Нагадаємо, що Наталія Володимирівна працює на новому, досить потужному апараті УЗД. Тому, результат обстеження буде дуже інформаційним. Дорогі жінки, давайте будемо любити себе завжди, і в період коронавірусу також!

 

до теми



Нічого не боліло: Алла Мазур відверто розповіла, як дізналася про онкологію.

Українська ведуча розповіла, як вперше дізналася про те, що хвора онкологією.

Українська ведуча Алла Мазур поборола рак і відверто розповіла, як вперше дізналася про свій діагноз. Зірка телеканалу «1+1» поділилася своєю історією. Алла згадала, як зауважила ущільнення в грудях розміром з горошину перед поїздкою на море. Вона не стала зволікати і звернулася до лікаря. Той її заспокоїв і сказав їхати відпочивати і ні про що не думати. Але після відпустки ущільнення почало рости в розмірах.

«Минулого року перед поїздкою у відпустку я помітила ущільнення в молочній залозі. Нічого не боліло. Просто маленька акуратна горошина, яка ніяк мене не турбувала. Звернулася до лікаря, він направив мене на мамографію, яка нічого підозрілого не показала. Спокійним було і УЗД. Лікар сказав, що я можу їхати на відпочинок, уникати сонця і прийти на повторну консультацію. Але я прийшла раніше обумовленого часу, помітивши, що ущільнення збільшилося», –  розповіла Алла в інтерв’ю виданню «Marie Claire».

Коли горошина в грудях збільшилася, Мазур відправили на біопсію. Тоді у неї вже стали підозрювати рак. Ведуча зіткнулася з українськими реаліями один на один і зрозуміла, чому в нашій країні так багато онкохворих. Її «відфутболювали» різні медики, але вона не здавалася. Алла вважає, що всі хвороби від нервів, а жінкам дає одна пораду – берегти і любити себе.

 

Люба КЛІМЧУК.

 

Діагноз – це ще не вирок

Щорічно у світі реєструється близько мільйона нових випадків захворювання на рак молочної залози, 16000 – в Україні. Через кожні 35-37 хвилин у нашій країні виявляється новий випадок захворювання на рак молочної залози, а через кожну годину від цієї тяжкої недуги помирає одна жінка…



- Як не прикро, але рак молочної залози залишається одним з найбільш поширених захворювань і, починаючи з 1995 року, посідає чільне місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення України, - зазначив завідувач хірургічного відділення №2 Рівненського обласного онкологічного диспансеру Петро Якимчук. – На Рівненщині ситуація також невтішна. За даними 2019 року, жіноче населення в області становить майже 610 тисяч осіб. За останніх 30 років захворюваність на рак молочної залози зросла майже у 3,5 раза. Щоправда, за всі ці роки збільшився відсоток тих, хто прожив п’ять і більше років після виявлення хвороби. Відчутно зменшилася і дорічна летальність.

Серед основних чинників, котрі безпосередньо впливають на зростання кількості злоякісних пухлин молочної залози, певну роль відіграє спадковість. Тому наявність захворювань грудей пухлинного характеру в родичів повинна насторожувати, оскільки є сприятливим тлом для розвитку подібних паталогій, – вважає фахівець. Однак не варто відкидати й інші фактори: рання або пізня поява менструації, відсутність пологів (чи, навпаки, народження дитини у пізньому віці), нерегулярне статеве життя, штучне переривання вагітності, порушення стану ендокринної системи, а також неправильне харчування, зловживання алкоголем та тютюном. Слід брати до уваги і віковий аспект. Підступна хвороба може спіткати жінку і в молодому віці, але, як свідчить статистика, найвищий відсоток захворювань припадає на період, коли у жіночому організмі проходять гормональні зрушення. А це два таких небезпечні періоди – 50-55 та 60-70 років. Ризик захворювання можуть підвищити й забрудненість довкілля, зокрема, шкідливі викиди тощо.

Тож чи існують дієві засоби протидії підступній хворобі? На це запитання фахівці-онкологи дають ствердну відповідь, але за умови, коли хворобу вдається виявити на перших її стадіях. Вся біда в тім, що зазвичай більшість пацієнтів звертаються до лікаря, коли недуга прогресує. Профілактичні огляди, що за часів Союзу мали примусовий характер, тепер стали непопулярними, і нині людина сама вирішує, коли і до якого лікаря звертатись, а найчастіше живе за принципом «Будь що буде!». Така життєва позиція, наголошують лікарі, лише загострює проблему, адже результат лікування напряму залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування. На початкових стадіях рак молочної залози практично виліковується. Окрім того, виявлення хвороби на початках вимагає менш тривалого і фінансово затратного лікування і дає позитивний результат.

– На жаль, трапляються часті випадки, - підкреслює Петро Якимчук, – коли жінка, здогадуючись про існуючу проблему, не може перебороти страх перед лікарем. І замість кваліфікованої консультації фахівця вдається до самолікування, звертається до сумнівних цілителів, котрі пропонують всілякі «чудодійні засоби», що врешті-решт не лише не допомагають, а навпаки, унеможливлюють ефективність подальшого лікування.

Фахівці також стверджують: якщо рак молочної залози виявляють і лікують на ранніх стадіях, то можна вибрати метод лікування з більшої кількості варіантів, і тоді вірогідність повного одужання є вищою.

Найпоширенішими формами раннього виявлення злоякісної пухлини грудей є самообстеження молочної залози. Кожна жінка повинна це робити щомісячно через 4-6 днів після закінчення місячних, у менопаузі – у перший день кожного місяця. І коли під час самообстеження жінка виявить якусь із ознак, характерних при захворюванні (ущільнення, зміна розміру або форми грудей, виділення із соска, зміна кольору чи характеру шкіри над грудною залозою), вона повинна неодмінно звернутися до лікаря. При необхідності спеціаліст призначить подальше обстеження, як, скажімо, ультразвукова діагностика, мамографія. Ці методи не є шкідливими для здоров’я, натомість дають змогу виявити характер пухлини. До речі, у 40-річному віці кожна жінка незалежно від стану здоров’я повинна проходити мамографію раз у три роки, від 40 до 50 років раз у два роки, а після 50 – щорічно.

Петро Якимчук зупинився ще на одній актуальній проблемі, яка часто виникає у жінок після встановленого діагнозу чи перенесених операцій на рак молочної залози. Жінка стикається з безліччю життєвих труднощів, інколи непорозумінь у сім’ї, на роботі, а звідси – розчарування, депресія і запитання без відповіді: як жити далі? Не менш важливим є і настрій самої жінки у цій ситуації, вміння за будь-яких, навіть найскладніших умов, не опускати руки.

– У нашому відділенні, – розповідає Петро Миколайович, – проходить персональна фотовиставка нашої пацієнтки Галини Вокальчук під назвою «По цей бік трави-2». У період виснажливої боротьби зі смертельною хворобою ця сильна жінка не впала у відчай, а зуміла зорієнтувати свої сили на улюблене заняття – фототворчість, що, на її думку, стала засобом самопізнання й самозцілення, одним з інструментів духовного зміцнення і креативної самореалізації. Її фотороботи є своєрідним рятівним промінчиком, насамперед для тих, хто, переживши тяжку хворобу, опинився у психологічній ямі. Тому, наголошую, дуже важливо допомогти таким жінкам заново переосмислити власне життя, відчути себе потрібними і повноцінними людьми, повірити у себе, свої сили, адже попри все – життя триває, а діагноз – це ще не вирок.

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар