пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 




Бережіть себе,

дорогі ветерани!

 

1-го жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку. Водночас в Україні 1 жовтня – це також День ветерана.

Спільним у цих двох категорій населення є те, що вони є найбільшими верствами населення, які отримують пенсії.

 

Прочитала таку інформацію: середній розмір пенсії в області, станом на 1 вересня 2020 року складає 2845,55 гривні, порівняно з 01.09.2019 (2523,03 гривні) її розмір зріс на 12,8 відсотка або на 322,52 гривні. Є багато людей, які отримують значно нижчі пенсії.

Як прожити у наш час, наприклад, на мінімальну пенсію-2100 гривень? Кожен пенсіонер ходить в аптеку і залишає там чималу частину пенсії. Кожній людині треба купувати продукти харчування. Подивіться, як виросли ціни тільки за останній місяць: олія, цукор, яйця, молочні вироби. Це ж не делікатеси. Це продукти, які людина повинна вживати щодня. А скільки наших пенсіонерів не йде в лікарню, тому, що просто нема з чим йти. Тому розповідати про те, як добре живеться людям пенсійного віку (переважній більшості) – це як казки писати.

Коли читаю про зарплати керівників «Укрзалізниці», «Нафтогазу», «Укроборонпрому», то розумію, чому в Україні такі невеликі пенсії. Наприклад, в керівника «Укроборонпрому» є одинадцять заступників. В місяць вони отримують в середньому по 300 тисяч гривень. Гарна зарплата, адже люди «потужно» працюють, щоб у нас діяли підприємства, які виробляють військову техніку і ремонтують її.

А тим часом на літаках, які потребують капремонту, гинуть молоді хлопці, майбутні офіцери, які в час війни вирішили стати військовими. Чиї вони онуки? Отаких пенсіонерів, які отримують зовсім невеличкі пенсії. Сумна арифметика, не святкова.

Читаю, що День людей похилого віку – Міжнародний день. Так, в США, Італії, Ізраїлі чи Польщі – це знакове свято. Наведу трішки статистики про середні пенсії (у доларах): Німеччина –1400, Великобританія – 900, Франція – 1200, Данія – 1800, Швеція – 1000, Норвегія – 2000, Польща – 450. Ну і для порівнянння, середня пенсія на Рівненщині зараз становить 2845 грн., тобто – 100 доларів. А мінімальна – близько 70 доларів. Думаю, далі писати про соціальний рівень життя пенсіонерів не варто.

Дорогі наші ветерани! Будьте здорові! Бережіть себе, особливо в такий коронавірусний період. Бо хоч держава і отримала величезні допомоги на його лікування, ніхто задарма тут хворобу не лікує.

А ще й у лікарню потрапити тепер непросто. Хай Господь береже українських пенсіонерів, бо держава про це не дуже то й думає! Трудолюбиві, щирі українці  все життя працювали чесно і відповідально, тепер вони мріють, щоб хоч онукам жилося коли-небудь легше.

Люба Клімчук.

 

У хороших господарів

і кавуни вродили






 

Щира і працелюбна Марія Колода із с. Літвиця на своїй сторінці у «Фейсбук» показала на фото гарний врожай кавунів, зібраний на власному городі. Цю ягоду сім’я господині вирощує кілька років.

 

– Синочки дуже люблять кавуни, – розповідає моя співрозмовниця, – от і вирішили спробувати їх садити. Цьогорічний врожай непоганий, але і не найкращий. Бувало, що наростали і десятикілограмові кавуни.

Як розповідає Марія Колода, спочатку сіяли куплене насіння. Тепер збирають з кавунів своє. Рослину сіють на сонячній ділянці городу, щоправда поливають кавуни часто. Нещодавно зібрали врожай, бо почули, що можуть бути заморозки. Діти залюбки долучилися до цього процесу, сини і маленька донечка із задоволенням допомагали старшим. Марія Колода працює молодшою медичною сестрою на Літвицькому ФАПі, зараз вона перебуває у декретній відпустці з донечкою. Господиня каже, що пробувала сіяти і дині, але вони у нас не дають доброго врожаю. Кавуни зберігають у льосі, поряд з картоплею, діти із задоволенням ласують цими смаколиками.

Українці – народ працьовитий і винахідливий. Багато праці селяни вкладають у врожаї, але свої овочі, фрукти – екологічно-чисті. Це – головне.

Додамо, що  кавун – це солодкий родич огірка та гарбуза. Він народився в Африці, але дуже популярний в Україні.

Кавун – найбільш водяниста ягода у світі. Він на 92% складається з води і найкраще освіжає організм у спеку.

Існує понад тисяча різноманітних сортів кавунів. Окрім звичних українцям смугастих плодів із червоною м’якоттю та насінням, селекціонери вже вивели кавуни із жовтою та помаранчевою м’якоттю, кавуни без насіння, карликові кавуни та навіть кавуни із чорною шкіркою. Останні – вирощені в Японії і наразі найдорожчі. За один чорний кавун доведеться викласти близько 250 доларів.

Вигадливі японські фермери першими почали вирощувати й квадратні кавуни, бо така форма найзручніша для зберігання у холодильнику. А нещодавно там з’явилися кавуни у формі серця, пірамід і навіть обличчя людини.

Медики вважають кавун одним із найбільш корисних продуктів. Завдяки вмісту антиоксиданту лікопену, ця ягода зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та кількох видів раку, зокрема легенів та шлунку. А завдяки вмісту вітаміну А ласування кавуном покращує стан шкіри та волосся.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар