пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 

Робота є така на світі – дітей навчати жити і любити

Дошкільний вік – особливо важливий і відповідальний період у житті дитини, коли формується її особистість та світогляд. Знайома з багатьма професіоналами-дошкільниками. Це творчі, креативні, працелюбні, щирі фахівці своєї справи. Вихователі та няні – це ж просто неймовірні люди! Спробуйте-но впоратися з десятком голосистих карапузів, знайти до кожного з них підхід, заспокоїти тих, хто плаче, похвалити тих, хто сам переодягнувся, переодягнути тих, хто сьогодні без настрою, вигуляти, погодувати, спати вкласти. А заняття: ліплення, аплікація, малювання, а свята: пісні, танці та вірші! Дитсадкове життя – це прекрасний вулик…

 





Тридцять років у бережківському садочку трудиться вихователька Жанна Сергіївна Колядич. Свою роботу педагог-дошкільник  дуже любить і не уявляє себе в іншій сфері діяльності. Після закінчення Бережківської школи моя співрозмовниця вступила до Рівненського педагогічного інституту на факультет «початкова освіта». Успішно його закінчила, а згодом перекваліфікувалася на педагога-дошкільника, бо зрозуміла душею, що саме у роботі з маленькими дітками зможе якнайкраще проявити свої педагогічні здібності.

– Я завжди знаходила спільну мову з дітьми, –зазначає  Жанна Сергіївна, – головне у нашій роботі бачити неповторність кожної дитини, усвідомлюючи, що в наших руках її настрій, і її душа. Ми бережемо наших діток і робимо все, щоб їх дитинство було змістовним і радісним. Я по-материнськи намагаюсь оточувати дітей турботою, ласкою, увагою, навчаю їх новому. Пишаюся, що життя присвячую дітям.

Моя співрозмовниця працює у молодшій групі садочка. Вихователь каже, що за час цьогорічного карантину дуже скучила за своїми вихованцями і дуже рада їх бачити у новому навчальному році.

– Діти тепер дуже цікаві, розумні, швидко пізнають світ, – продовжує Жанна Сергіївна. – Вихователю треба бути готовим до різних запитань, адже малеча дружить з Інтернетом майже з пелюшок і поглинає різну інформацію. Мої вихованці значно енергійніші та комунікабельніші, аніж були їх ровесники навіть десятиліття тому. А ще діти люблять, щоб вихователь працював разом з ними, а не просто розповідав: треба присісти як вони, заспівати разом, затанцювати, полежати на килимку. Треба бути для дітей другом.

Вихователька додає, що дошкільна освіта дуже важлива для дітей. Наприклад, в молодшій групі тепер навчають логіко-математичним, мовленнєвим, образотворчим основам, вчаться пізнавати світ. Багато часу проводять дітки на свіжому повітрі, щоб наочно вивчати природу. Тому, однозначно, вибір батьків має бути на користь садка. Вдома нема можливості стільки приділяти уваги дітям.

Жанна Сергіївна пишається колективом, у якому працює. У Бережківському садочку трудяться досвідчені дошкільники, які роблять дитинство своїх маленьких земляків веселковим. Згуртований колектив очолює прекрасна людина Ірина Дмитрівна Коваль. Працівники закладу спільно вирішують всі нагальні питання, завжди гуртом беруться за всяку потрібну роботу у закладі. Найдосвідченіша у колективі – шанована Надія Адамівна Покидько.

З чого починається Україна? З кожного з нас, з нашого ставлення до рідної землі і до своєї професії. Якщо кожен буде любити свою справу і віддаватися їй сповна, то Україна від цього буде лише кращати. Наше спілкування з Жанною Сергіївною і її колегами відбулося напередодні Дня Незалежності. Виховувати майбутнє України і дбати про дітей, як про рідних – це також патріотизм. Спасибі Жанні Сергіївні та всім її колегам за любов до рідного краю, яку прищеплюють і дітям. Наостанок додам, бережківський садочок – це сучасний, затишний, комфортний острів дитинства, про який ми розповідали. Все тому, що в пріоритеті у Бережках – турбота про маленьких українців, яка починається з розуміння і підтримки життя садочка сільським головою Ганною Красько. Ганна Семенівна дуже гарно відгукується про колектив дошкільного бережківського закладу і каже, що такі люди, як Жанна Сергіївна та її колеги заслуговують на шану і подяку, бо дбають вони чудово про найцінніше, що ми маємо.

Люба КЛІМЧУК.

На світлині: Жанна Сергіївна з колегою Вірою Нестерівною Коваль.

Немає коментарів:

Дописати коментар