пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

 

Коли батьки зобов’язані підтримувати дітей-студентів?




Читачка газети попросила роз’яснити питання про стягнення аліментів на студентів і про можливість отримання в Дубровиці  безоплатної юридичної допомоги.

Консультує Юлія Міхнова, директор Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

 

– Право на отримання аліментів мають повнолітня дочка або син, які продовжують навчання (до досягнення двадцяти трьох років) і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги (ч.1 ст.199 Сімейного кодексу України), мають право на отримання аліментів.

Підставою для сплати аліментів є: обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання). Він виникає за обов’язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження навчання дочкою, сином; потреба у зв’язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Аліменти на утримання повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги, можуть виплачуватись: в добровільному порядку або ж судовому порядку.

Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Так, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані, і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Крім того, ч.1 ст. 189 Сімейного кодексу України батькам надано право укласти договір про сплату аліментів на дитину. Розмір аліментів сторони визначають за домовленістю між собою, але за жодних обставин він не може бути меншим від 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Договір має бути укладений письмово та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі невиконання батьком (матір’ю) свого обов’язку за договором стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса органом державної виконавчої служби.

Також існує судовий порядок стягнення аліментів. Відповідно до частини третьої статті 199 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають: той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання; безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання.

Право звернення до суду дитиною виникає після досягнення дитиною 18-річного віку за наявності підстав для виникнення права на утримання, вказаних вище.

Позовна заява про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача. До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (підтверджують право на стягнення аліментів), наприклад: копію паспорта (позивача та дитини); копію свідоцтва про розірвання шлюбу; копію свідоцтва про народження дитини; довідку з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні; довідку про заробітну плату одного з батьків, з якого передбачається стягнення аліментів (за наявності).

Позивачі за подання до суду позовної заяви про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 Сімейного кодексу України: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів тощо; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

При цьому, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім того, при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.

Право на утримання повнолітніх дочки, сина припиняється у разі припинення ними навчання.

Разом з тим, поновлення навчання (за умови недосягнення 23-річного віку) дозволяє звернутися з новим позовом до суду про стягнення аліментів.

Той факт, що під час канікул не проходить навчання, не є підставою для звільнення від передбаченого ст.199 СК України обов’язку батьків утримувати повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, оскільки канікулярний час входить в період навчання.

Згідно з статтею 196 Сімейного кодексу України при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

 

* Увага!

Рішення суду, за яким на користь дитини стягувались аліменти до досягнення нею повноліття, не дає права на стягнення аліментів після досягнення дитиною 18 років.

Стягнення аліментів на дочку, сина, які досягли повноліття та продовжують навчання (до досягнення 23-річного віку), і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, здійснюється у судовому порядку за новою позовною заявою.

ВАЖЛИВО: нагадуємо, що право на безоплатну вторинну правову допомогу (в т.ч. складання процесуальних документів – наприклад, позовної заяви про стягнення аліментів) має працездатна особа, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (4394 грн.), а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (3424 грн.) та інші соціально вразливі категорії громадян, які зазначені у статті 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся до Дубровицького бюро правової допомоги за адресою: м. Дубровиця, вул. Воробинська,4 (3-й поверх міськради), тел.: (03658) 2-00-06, (097) 520-51-85, або ж до Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за тел.: (03655)2-22-22, (067) 856-74-35.

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

Історія з продовженням

 

У минулому номері газети ми розповідали про голодного дідуся, який викликав поліцію у Рівному, бо не мав що їсти. Старенький розповів, що від нього відмовилися рідні, а пенсії бракує. Розчулені правоохоронці першими привезли пенсіонеру продуктів. А далі долучилися люди. Скільки слізних коментарів було в інтернеті на адресу старенького, не перелічити.

І от у «Фейсбук» на сторінці «Твоє Рівне» читаємо: «Сусіди дуже погано відгукуються про дідуся, кажуть, що сам вигнав дітей та аж сімох жінок, які в нього були. Зі слів сусідів, син пенсіонера бомжує по місту, бо дід не пускає до хати. Окрім того, через стінку живе рідний брат.

Сьогодні завезли дідусю пакет з їжею. Просить, щоб більше не возили, бо вже вся кімната заставлена продуктами. Сусіди кажуть, що в день по 5 пакетів привозять. На власні очі бачила, що харчів на рік вистачить».

Ну що ж отакий несподіваний поворот буває у дуже «щемливих» історій. Але наступного разу цій людині вже ніхто не повірить. Кожна неправда колись стає всім відомою.

Люба КЛІМЧУК.

 

Недбалий ремонт мосту у Ремчицях: поки-що винен інженер

 

Міст через річку Горинь на дорозі національного значення Городище-Рівне-Старокостянтинів, який ремонтували впродовж двох років, визнали небезпечним. Але для транспорту споруду не закриватимуть, – повідомили в службі автодоріг області. Найближчим часом міст планують почати латати, щоб ним і далі можна було користуватись, поки тривають «розбірки з підрядником».

Кожен, хто їде через міст у Ремчицях, дивується: куди ж пішли мільйони, які держава виділяла на ремонт цього важливого інфраструктурного об’єкта. Діри посеред мосту напросто затикають ганчір’ям, яке визирає зі швів. І це у двадцять першому столітті, коли Ілон Маск запускає в космос приватні космічні кораблі. В якому ж столітті живемо ми, як важливий стратегічний об’єкт перебуває у такому жахливому плані, після мільйонних капіталовкладень на його ремонт. Хто відповів за неналежний капітальний ремонт Ремчицького мосту? Виявляється, звичайнісінький інженер…

Нагадаю, що ремонт мосту через річку Горинь виконували в серпні-вересні та грудні 2018 року за бюджетні кошти. Загальна сума завданих збитків – понад 1,9 млн. гривень. Повідомляє пресслужба прокуратури Рівненської області.

Спершу роботи виконував один підрядник – ТОВ «Олександрія Кепітал», а в кінці 2019-го договір на 14 мільйонів гривень уклали з ТОВ «ЄВРОПЛЮСБУД». Про те, що він вже руйнується, почали писати у липні цього року. Фірма ж давала гарантію на виконані роботи – 5 років, так прописано у договорі.

У суді прокурор довів, що інженер без належної перевірки погодив завищені обсяги будівельних робіт із ремонту мосту поблизу села Ремчиці. Відтак через службову недбалість безпідставно прийняли та оплатили ремонтні роботи, які фактично підрядник не виконав. У ході досудового розслідування підозрюваний свою вину визнав повністю.

8 вересня Рівненський суд засудив чоловіка до чотирьох років позбавлення волі та права обіймати посади, пов’язані із здійсненням технічного нагляду, строком на два роки. Проте на підставі угоди з прокурором про визнання винуватості суд звільнив інженера від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, терміном на два роки.

Служба автомобільних доріг області повідомила, що на мосту мають залатати деформаційні шви, забрати зайвий метал та арматуру. На період цих аварійних робіт проїзд не закриватимуть. Роботи обійдуться службі в кілька сотень тисяч гривень.

«Максимально швидко міст буде зроблений безпечним, щоб як мінімум ніхто колеса собі не різав і не було таких дірок, які зараз ганчірками закриті. Паралельно ведеться судово-претензійна робота з підрядником. Юридична процедура триває, щоб змусити їх це зробити, чи відкрити нам можливість оголосити тендер на те, щоб уже нормально зробити цей міст», – повідомив речник САД.

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар