пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

 


ЛІСІВНИЧІ ПІДСУМКИ

 

762 тисячі гектарів лісу, 17 державних лісогосподарських підприємств, Рівненський природний заповідник та держспецлісгосп, які складаються зі 132 лісництв, що поділені на 140 майстерських дільниць та 907 лісових обходівце все структура Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Для більшості це просто цифри, але за ними стоїть копітка і віддана праця кількатисячного колективу лісівників. Саме вони з року в рік заготовляють насіння, вирощують сіянці, садять, доглядають, охороняють від вогню та захищають від хвороб. І у третю неділю вересня вони  відзначають професійне свято – День працівника лісу. Традиційно – це час підсумувати лісівничий рік. Про те, з чим лісова галузь Рівненщини підходить до свята, розмова з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Віталієм Суховичем.

 

2020 рік уже став викликом для багатьох, як переживає його лісова галузі Рівненщини?

Зрозуміло, що лісове господарство області не оминули всі проблеми, які приніс з собою 2020-ий, зокрема карантинні обмеження, які практично зупинили економіку всього світу. Дещо невдалими за економічними показниками для нас були І та ІІ квартали, зменшилися відрахування, заробітна платня тощо. Прикро, що не вдалося організувати Акцію «Відновлюємо ліси разом», під час якої 21 березня, у Міжнародний день лісів, спільно з усіма охочими планувалося висадити 5 мільйонів дерев і провести тижневий Марафон садіння лісу. Але навіть карантин не завадив лісівникам посадити в області 3235 га лісових культур, це майже 25 млн. штук сіянців сосни звичайної, дуба, а також ялини, модрини та інших порід. Садіння лісу продовжиться восени. Ми чекаємо на сприятливу погоду для того, щоб заліснювати зруби вже цього року. Тому хочу запевнити усіх – ліс був, є і буде, не залежно від різних політичних чи економічних маніпуляцій. Це відновлювальний ресурс, і саме його ми повинні вирощувати і раціонально використовувати, якщо дбаємо про екологічне майбутнє нашої планети.

Ми всі пам’ятаємо масштабні лісові пожежі, які були на початку року. Пожежонебезпечний період ще не закінчився, чи готові лісівники до боротьби?

Скажу відверто, весна видалася вкрай складною. Важко довелося державній лісовій охороні. Незважаючи на ретельну підготовку до пожежонебезпечного періоду, посушлива, вітряна погода завдала чималих проблем. Крім боротьби з вогнем у лісових масивах, нам доводилося гасити його на землях інших користувачів, щоб пожежі не перекинулися на ліс. На мою думку, одна з причин таких масштабних загорянь – це безвідповідальне ставлення громадян і власників сільгоспземель до небезпеки поширення вогню. На сьогодні у держлісфонді Рівненської області зафіксовано 76 випадків виникнення пожеж на площі 138,7 га. За попередніми прогнозами, осінь теж буде мало дощова. Для попередження пожеж у держлісгоспах уже оновили мінералізовані смуги, оборюють лісові масиви, щоб відмежувати їх від полів і не допустити поширення вогню у лісах. Дуже допомагають вчасно виявляти пожежі системи відеоспостеження. Держлісфонд Рівненської області перебуває під наглядом понад півсотні відеокамер. Тому ми можемо оперативно виявляти осередки вогню, швидко зреагувати і не допустити поширення пожежі. Вогонь в лісі – це величезна небезпека, інколи його неможливо передбачити і важко контролювати, тому вважаю лісівників, які йдуть на боротьбу з ним, справжніми героями.

Попри економічний спад через пандемію, з якими фінансовими показниками підсумовуєте лісівничий рік?

Якраз напередодні професійного свята стало відомо, що Костопільський (директор Олександр Мелещук), Сарненський (директор Олег Лехкобит), Дубенський (директор Олег Юркевич), Березнівський (директор Леонід Кльоп) та Соснівський (директор Олександр Прохор) лісгоспи стали переможцями регіонального туру Всеукраїнського рейтингу сумлінних платників податків. Також ДП «Сарненське лісове господарство» за рішенням конкурсної комісії буде брати участь у Всеукраїнському рейтингу платників податків. Я вважаю, що це реальні свідченням ефективної роботи лісового господарства Рівненщини. Бо державне підприємство повинно приносити користь державі, місцевій громаді, людям. Якщо говорити мовою цифр, то майже 301,5 млн. грн. сплачених податків та зборів, зокрема майже 58 млн. грн. єдиного соціального внеску – це внесок лісівників Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства до бюджетів різних рівнів з початку 2020 року. Звісно ж, у пріоритеті залишається соціальний захист наших працівників. Розмір середньомісячної зарплатні за цей час становить майже 12 тис. грн. Хотілося б, щоб наші люди заробляли більше і на це налаштовані керівники всіх держлісгоспів. Але навіть ці цифри – це реальні гроші з яких сплачені всі податки та відрахування державі.

Що на сьогодні потрібно лісовій галузі для ефективної роботи?

Ми все ще потребуємо законодавчих змін. Неодноразово про це говорилося на різних рівнях, однак проблеми лишаються. Тому лісівники Рівненщини ініціювали зустріч з народними депутатами, які представляють область у Верховній Раді. Ми давали власні пропозиції, які, на нашу думку, можуть допомогти лісовій галузі ефективно працювати. Зокрема мова йде про формування прозорого механізму реалізації деревини, відповідальність покупців, які беруть участь у торгах, зменшення податкового навантаження та відміна подвійного оподаткування, внесення змін до законодавства щодо проведення оцінки впливу на довкілля та запровадження сезону тиші, чітке визначення статусу працівників державної лісової охорони та інше.

Без ефективних законодавчих змін, лісівникам буде надзвичайно складно працювати, адже вже сьогодні наші підприємства лишилися без коштів на розвиток і навіть змушені частково скорочувати працівників.

Лісове господарство України потребує фахової стратегії розвитку. Нині обговорення проходить проєкт Державної стратегії управління лісами України до 2035 року, який розробило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Сподіваємося, що ми нарешті матимемо дорожню карту для розвитку нашої галузі.

Участь у місцевих виборах будете брати?

Реалії нашого життя такі, що важко бути успішним управлінцем без політичної підтримки. Тому так, знову спробую стати депутатом обласної ради і заохочую працівників лісового господарства балотуватися до місцевих органів влади. Впевнений, що наші директори підприємств, спеціалісти лісгоспів, лісничі чи майстри лісу, які показали себе успішними у своїй професії, будуть корисними і місцевій громаді.

Насамкінець, не відступаючи від традицій, побажання лісівникам у переддень професійного свята.

Неодноразово казав і повторюся, що ліс не терпить випадкових людей. Лісове господарство – це не робота, це філософія життя, де головна мотивація – відданість своїй справі та безмежна любов до неї. Інакше як пояснити, що лісівники за будь-якої погоди йдуть до лісу, вночі вирушають на патрулювання, без вагань стають на боротьбу з вогнем. Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства – це багатотисячний колектив відданих своїй справі фахівців. І я зичу кожному лісівникові міцного здоров’я, достатку, добра, родинного затишку, радості і миру.

Розмовляла

Світлана Горошко.

Немає коментарів:

Дописати коментар