пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

 

Фізкультура – це творчість

 




Фізичний розвиток дитини – важлива функція закладів дошкільної освіти. В програмі ЗДО тепер йдеться не про фізкультуру, як таку, а про фізичний розвиток в цілому, що передбачає розвиток рухової активності, фізичних якостей дошкільників, розвиток в межах індивідуальних можливостей, власного потенціалу.

«Треба досконало знати сьогодні стан здоров’я кожного вихованця, особливості його розвитку – щоб створити найбільш сприятливі умови для гармонійного розвитку малюка, його фізичної пристосованості до навколишнього життя», – розповідає Ірина Шинкар, фізінструктор ЗДО «Теремок», що у Дубровиці. Педагог-фізінструктор має можливість втілювати в життя свої навики, творчі задуми, знання. Теперішні заняття з фізвиховання не подібні на військову муштру, як колись. Я із задоволенням використовую адаптовані фітнес-програми для дошкільнят: пілатес, йогу, степ-аеробіку, різні техніки для релаксації діток з вадами опорно-рухового апарату. Найголовніший принцип моєї роботи у садочку: «Не нашкодити дитині».

Дубровичанка Ірина Шинкар закінчила факультет «дошкільне виховання» Дубнівського педучилища, додатковою спеціальністю була «фізкультура». Після закінчення навчання відразу Ірина Іванівна прийшла на роботу у дитячий садок «Теремок», це було 22 роки тому. Через три роки тодішній керівник закладу Валентина Олександрівна Семеняка повідомила у колективі, що з’явилася посада фізінструктора. Оскільки Ірина Іванівна мала відповідну освіту, то погодилася обійняти цю посаду. Одночасно, вона мріяла про викладання у школі і паралельно вступила на історичний факультет. Але життя внесло корективи у плани молодої виховательки: заміжжя, народження трьох прекрасних дітей. «Отож залишилася працювати у рідному місті, у рідному освітянському закладі, з якого почала трудову діяльність, – розповідає моя співрозмовниця, – про що зовсім не шкодую, бо дуже люблю дітей і свою роботу».

Ірина Іванівна каже, що приємно трудитися у дружньому прекрасному колективі, який очолює досвідчена Олена Олександрівна Конончук. Дуже відчутна підтримка ініціативної і мудрої Лариси Михайлівни Салівонової, методиста закладу, яка свій творчий пошук і підхід до роботи поширює на колег, надає відчутну практичну допомогу в ознайомленні з новими методиками викладання, допомагає нестандартно, яскраво, цікаво планувати заняття з дітьми. «Дуже вдячна Ларисі Михайлівні за підтримку, – додає фізінструктор «Теремка». – Я називаю цю Людину своєю Музою або ж педагогічною мамою. Саме завдяки її порадам я почала вивчати степ-аеробіку. Поступово вдома сама опановувала ази цієї методики, потім спробувала займатися з колегами, а далі – з дітками. Спочатку я користувалася методиками вихователів зі східних областей України, потім почала додавати своє, а далі створила власну хореографію степ-аеробіки. Тепер маємо гурток з степ-аеробіки. Йому шість років. Ці заняття до вподоби всім: і мені, і діткам, і батькам».

Ірина Іванівна також проводить індивідуальні заняття з дітками з особливими потребами. Інколи до них долучають близьких друзів своїх вихованців. Дуже важливий особистісний підхід до малечі з особливими потребами, головне, щоб дитина сприйняла вихователя душею.

Зараз у «Теремку» триває олімпійський тиждень, змагання у старших та середніх групах дуже цікаві, діти сприймають їх відповідально. Олімпійський тиждень – це традиція садочка. Цьогоріч змагання проходять без глядачів, через карантинні обмеження.

«Зараз діти рухливі, вдома здебільшого вони сидять біля комп’ютерів і телефонів, – розмірковує Ірина Іванівна. – Але щоправда є батьки, які змалечку долучають дітей до спорту, це відразу помітно на заняттях. Діти пишаються тим, що з батьками проводять вільний час на спортмайданчиках чи стадіоні і про це мені часто розповідають. Закликаю батьків залучати синів і донечок до спорту, який їм до вподоби. А у нашому закладі я роблю і робитиму все можливе, щоб діткам на моїх заняттях було якнайцікавіше і вони очікували фізкультуру з нетерпінням. Це мій обовязок».

До речі, про свою інноваційну здоров’язберігаючу степ-аеробіку Ірина Шинкар розповідала на сторінках журналу «Палітра педагога» у 2018 році.

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар