пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

 

Як Дубровиччина до зими готова?

 




Минулого вівторка у районі працювала робоча група з області по перевірці закладів і підприємств інфраструктури району до роботи в осінньо-зимовий період, до її роботи долучилися голова РДА Олександр Гузич та його заступник Оксана Кондратюк. Аналізувався стан підготовки об’єктів у Дубровицькому районі, Висоцькій сільській раді та Миляцькій громаді. Валерій Гузь, керівник робочої групи, заступник директора департаменту, начальник управління енергетики та енергоефективності департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності ОДА зазначив, що є час усунути всі недопрацювання у плані підготовки до зими. «Ми маємо спокійно і комфортно пройти опалювальний сезон», - резюмував Валерій Гузь.

Скажу про те, що важливо для всіх. На жаль, проблемним залишається питання опалення нашої лікарні на цей осінньо-зимовий період. Коштів на ці потреби є лише по жовтень включно. Як буде далі – невідомо. В районі велике недовиконання бюджету, дався взнаки карантинний період.

Проблемою райцентру в цей день було названо велику зношуваність водогінних мереж та відсутність станції знезалізнення води.

Заклади освіти Дубровиччини забезпечені паливом на найближчі місяці, якщо зима буде теплою, то до січня включно.

Трохи детальніше про підгоовку освітянських закладів. Ніна Іванівна Стасюк, начальник відділу освіти, розповіла, що у закладах її відомства виконано роботи з підготовки до початку нового навчального року та проведено якісні поточні ремонти, благоустрій територій та спортивних майданчиків. Проведено огляд готовності будівель, приміщень до роботи в осінньо-зимовий період: проведено поточний ремонт димових і вентиляційних каналів, покрівель, систем водовідведення дахів, систем опалення, водопостачання та водовідведення, фасадів, відмосток. Зовнішній вигляд будівель задовільний. Готовність освітніх закладів до нового навчального року становить 95%.

Заклади освіти постійно працюють над поліпшенням  матеріально-технічної бази, створенням належних санітарно-гігієнічних та комфортних умов навчання, поліпшенням якості водопостачання, температурного режиму. Будівлі і споруди навчальних закладів, водонапірні башти та свердловини, котельні і топочні утримуються в належному стані.

Майже у всіх закладах освіти (окрім Великочеремельської філії І ст. Великоозерянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ») працюють внутрішні санвузли.

Забезпечення нормального теплового режиму – одне з головних завдань відділу освіти. На даний час на балансі відділу освіти перебуває 18 котелень, 11 топочних, 12 закладів опалюється пічним опаленням, 3 – електрокотлами, 1 – газове опалення. Не вирішеним залишається питання проведення ремонтних робіт у частині цих котелень. З метою забезпечення безперебійної роботи господарського комплексу району, який перебуває в підпорядкуванні відділу освіти, та забезпечення нормального теплового режиму у закладах освіти під час осінньо-зимового періоду 2020-2021 років, відділом освіти було проведено тендерні процедури на придбання твердого палива. Стан забезпечення паливом для проходження осінньо-зимового періоду станом на 27.08.2020 року становив: паливні гранули – 60 т (50%), деревина паливна – 2200 м3 (41%),  торфобрикет – 460 т. (42%).

До початку опалювального періоду завезення палива буде здійснено на 45%.

У всіх котельнях та топочних освітніх закладів проведено косметичні ремонти приміщень, чистку котлів, газоходів, також проведено ревізію запірної арматури та насосного обладнання, виконано промивку та гідравлічне випробування внутрішніх систем опалення та трубопроводів з оформленням відповідних актів. У освітніх закладах, які опалюються пічним опаленням, проведено поточний ремонт грубок, чистку димарів та лежаків. Потребують заміни котли у Селецькому та Осівському закладах.

Також невирішеним залишаються проведення капітальних ремонтів покрівель у Дубровицькій ЗОШ №1, Бережницькому та Нивецькому закладах.

На жаль, через брак часу, члени робочої групи не змогли особисто ознайомитися зі станом підготовки закладів віддалених населених пунктів, про це письмово прозвітували їх керівники. Як насправді готові ми до зими, покаже власне зима. Але нам усім буде вигідно, якщо вона буде теплою. 

 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар