пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

 











БЕРЕСТІВСЬКУ «СВІТЛИЦЮ» НАЗВАЛИ ЗРАЗКОВОЮ

НЕЩОДАВНО МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ПРИСВОЇЛО ЗВАННЯ «ЗРАЗКОВИЙ МУЗЕЙ» ЧОТИРЬОМ МУЗЕЯМ, ЩО ДІЮТЬ ПРИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛА­ДАХ РІВНЕНЩИНИ. ВОНИ ДОСЯГЛИ ЗНАЧНИХ УСПІХІВ У ПІДВИЩЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ НА­ВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ ЗАСОБАМИ КРАЄЗНАВЧО-ПОШУКОВОЇ РОБОТИ, ЕКСПО­НУВАННІ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ МУЗЕЙНИХ КОЛЕКЦІЙ І ПРЕДМЕТІВ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ ТЕМАТИКИ СЕРЕД УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ.

Приємно підкреслити, що серед закладів, які отримали почесне звання, і наші земляки - ет­нографічний музей «Світлиця» Берестівського ЗЗСО Дубровицької районної ради (керівник музею Боковець Альона Олексіївна). Загалом тільки при закладах освіти Рівненщини діють 64 зразкові музеї.

«Світлиця» – це осередок національно-па­тріотичного виховання учнівської молоді. Тут проводяться години спілкування, музейні го­стини, майстер-класи умільців, виставки, свята, екскурсії… Під керівництвом Боковець Альони Олексіївни екскурсоводи шкільного музею неодноразово були переможцями творчих конкурсів та фестивалів. Для «Дубровицького вісника» Альона Олексіївна розповіла про музей Берестівського навчального закладу і його роль у вихованні юних українців.

Давайте розпочнемо із знайомства з керівни­ком музею…

- Я народилася і проживаю у Бересті. З ди­тинства шанувала педагогічну працю і завжди мріяла стати вчителем. Саме тому пішла навча­тися до Рівненського державного гуманітар­ного університету на історико-соціологічний факультет. З 2004 року працюю на педагогічній ниві в Берестівському ЗЗСО.

Час не стоїть на місці. Змінюється все. Ста­ре приміщення школи змінилося на сучас­ну новобудову. Разом із школою та учнями змінюємося і ми, вчителі. Але нам хочеться, щоб наше минуле, зокрема етнографічне, за­лишилось у спадок нашим нащадкам, тож під керівництвом директора закладу Климчука Сергія Тимофійовича та спільними зусиллями педагогічного колективу і жителів села Берестя у грудні 2014 року розпочалось створення ет­нографічного музею «Світлиця», де мене було призначено керівником. Нині у музеї налічуєть­ся близько 300 експонатів.

Хотілося б, щоб наші читачі заочно побували на екскурсії у Вашому музеї. Який він?

- Музей створено у вигляді української хати: з піччю, з люлькою, з образами та квітами, вишиванками на покривалах, скатертинах, рушниках; з предметами побутового вжитку - горнятами, дерев’яними ложками, діжками, скринями, глечиками, з безліччю давніх народ­них предметів, якими працювали наші бабусі та прапрабабусі. Серед розмаїття експонатів осо­бливу увагу привертають деякі речі, які дивом збереглися в скринях і комірках, а сьогодні знайшли нове життя. Найменші вихованці із задово­ленням співають тут колискові, слухають казочки, розучують вір­шики, лічилочки, грають в народ­ні ігри. Старші учні більш конкрет­но знайомляться з народними традиціями, мистецтвом, з обе­регами, з предметами хатнього вжитку, інтер’єру.

Зрозуміло, що музей повинен жити, дарувати настрій любові до ріднокраю відвідувачам. Яка аура панує у «Світлиці»?

- Яскравими моментами у роботі музею є народні свята і розваги, які проходять спільно з батька­ми. Проводимо виставки, зустрічі, гостини, майстер-класи сільських умільців, екскурсії. Відвідувачами «Світлиці» є вихованці дитячо­го садка, гості з Польщі, Білорусії, Угорщини, Німеччини. Екскурсоводи музею неодноразо­во були переможцями творчих конкурсів та фестивалів.

На мою думку, наш музей заслужено отри­мав звання «Зразковий», тому що його діяль­ність полягає у залученні учнів до вивчення та збереження історико-культурної спадщини свого народу, його звичаїв і побуту та сприян­ню відродження традицій та звичаїв Полісь­кого краю.

Виховуючись і навчаючись на такому ціка­вому, багатому матеріалі, діти стають справж­німи патріотами, які люблять, шанують і примножують славу та велич рідного краю, України. І такі діти виростуть справжніми українцями, які завжди є мудрими, гостинни­ми, добрими, щирими.

За недовгий шлях (5 років) своєї діяль­ності етнографічний музей «Світлиця» став своєрідною візитівкою сучасного освітнього закладу. Ми завжди раді гостям нашого му­зею і впевнені, що кожен відвідувач віднайде в ньому щось цікаве для себе.

Щиро вітаємо Альону Олексіївну, колектив та вихованців Берестівського ЗЗСО з таким чу­довим успіхом у їх творчій роботі. Хай і надалі «Світлиця» буде затишною, наповненою світ­лом і дитячими голосами, а ще багатіє новими експонатами! Люба Клімчук

 

Немає коментарів:

Дописати коментар